Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
De 9 meest gezongen liedjes op zangles (Blog)

De 9 meest gezongen liedjes op zangles

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Op Instagram vroeg ik: ‘is er iets specifieks wat jullie zouden willen zien, horen of lezen tijdens de #30dagentroepchallenge*? Een van de verzoekjes luidde: ‘welk lied wordt het meest gezongen op zangles? Of een top 3?’ Ik ben de beroerdste niet, dus hoppa, hier zijn de 9 meest gezongen liedjes op zangles!

*Deze blog is onderdeel van de #30dagentroepchallenge. Daarin ga ik de uitdaging aan om binnen 30 dagen 100 stukken content te makenDat mogen blogs zijn, nieuwsbrieven, maar ook podcasts of posts op social media. Het doel? Perfectionisme los te laten en (nog) meer lol en vrijheid ervaren in het ‘creëren’. 

De 9 meest gezongen liedjes op zangles

9. Shallow – Lady Gaga & Bradley Cooper

Sinds de film ‘A Star is Born’ uitkwam, in 2018, komen liedjes van de soundtrack regelmatig voorbij in mijn zanglessen. Heel eerlijk gezegd vind ik ‘Shallow’ helemaal niet het mooiste lied van de film, doe maar mij ‘I’ll never love again’. Ook ‘Maybe it’s time’, de solo van Bradley Cooper vind ik mooi en raad ik regelmatig aan aan mijn mannelijke leerlingen.

Leuk om te weten: ‘A Star is Born’ uit 2018 is de 4e verfilming van het verhaal. In eerdere versies speelden o.a. Barbra Streisand en Judy Garland de rol die Lady Gaga nu speelt. Maar voor de verfilming met Gaga werd nieuwe muziek geschreven. (O.a. Mark Ronson, die meeschreef aan Amy Winehouse ‘Valerie’ werkte eraan mee!)

8. Door de wind – Miss Montreal

Zelf heb ik geen tv-signaal (anders ga ik allerlei slechte tv kijken zoals Temptation Island) maar gelukkig krijg ik jaarlijks de grootste hits van ‘Beste Zangers’ mee dankzij mijn leerlingen. ‘Door de wind’ is grote favoriet en dat snap ik, want er zit verrekte veel in: gevoel, laag, hoog, luid, zacht… Heerlijk om te zingen én ook heerlijk om op piano te begeleiden.

Leuk om te weten: veel zangers zijn bang voor hoge noten, omdat ze denken dat dát het allermoeilijkste is. Afhankelijk van de sound die je wil hebben, kan dat ook uitdagend zijn hoor, maar de lage noten in een lied als dit, zijn voor veel mensen veel lastiger.

7. Someone you loved – Lewis Capaldi

Bij dit liedje moet ik altijd denken aan een video die ik zag van een live-optreden van Capaldi. Hij heeft Giles de la Tourette en tijdens z’n show last van tics, waarbij het hele publiek het zingen van hem overneemt. Hartverwarmend vind ik het. Dit is wat muziek kan doen. Verbinden. Zorgen voor harmonie. Samenwerken.

Maar ook los daarvan is het een mooi liedje, haha.

Leuk om te weten: ik heb flink wat vrouwen gehad die dit lied wilden zingen, waarvan een groot deel vreesde voor de hoge noten. Maar, die noten zijn hoog voor een man! Voor de meeste vrouwen is dit lied gemakkelijk te halen qua hoogte, sterker nog, ik zet ’em vaak voor ze in een hoge toonsoort!

6. Whole new world – Alladin

Ik heb dus een muziekboek van Disney. (Het ‘Disney fake book‘, verwijzend naar de jazzbijbels ‘real book’.) En het komt wel eens voor dat ik die subtiel op de muziekstandaard wegzet, als een soort sluikreclame voor Disney.

Het werkt, want van zo’n 40% van mijn zangleerlingen twijfelt bij aankomst nog wat ze willen zingen. En zij zeggen dan: ‘oooh, Disney is ook leuk, laten we dat doen!’

Top. Want ik kan er geen genoeg van krijgen.

Leuk om te weten: ik probeer met leerlingen altijd de zin ‘let me share this whole new world with you’ meerstemmig te krijgen. Voor mensen met wat minder ontwikkelde meerstemmigheids-skills is dat een behoorlijke uitdaging; het is muzikaal wat complexer en vraagt echt van ze dat aan de ene kant eigenwijs hun eigen partij blijven zingen maar tegelijkertijd nog wél sociaal hun klank ‘kleuren’, zodat er een magisch geheel ontstaat.

5. Can’t help falling in love – Elvis Presley

Als ik mannen op les krijg, probeer ik ze vaak Sam Smith aan te smeren, omdat dat lekker de hoogte in gaat en ze ook dwingt hun kopstem te trainen. Maar op een of andere manier weigeren de meeste mannen dat toch. Gelukkig zijn ze wel vaak enthousiast over Elvis en daar ga ik ook graag mee akkoord.

Leuk om te weten: dit lied gebruik ik vaak om met mannen die nog niet zo lang zingen aan hun vibrato te werken!

4. Kleuren van de wind – Pocahontas

Ook los van het manipulatieve rond laten slingeren van Disneyboeken van mijn kant, komen mijn leerlingen graag met Disney aan. Naast de Kleine Zeemeermin, is Pocahontas ook groot favoriet. ‘Colours of the wind’ is niet alleen muzikaal een parel, maar ook een fijn nummer om liedinterpretatie in mee te nemen.

Leuk om te weten: even opletten welke karaokeversie je gebruikt! Een van de bekendste versies van het lied is namelijk van Vanessa Williams, maar die zingt het wat lager dan in de film.

3. Make you feel my love – Adele

Toen ik begon met zangles geven, rond 2008, kwam dit lied uit. Inmiddels is het zo’n 15 jaar later en nog steeds kunnen mensen er geen genoeg van krijgen. Wat mij betreft absoluut niet het mooiste van Adele, maar wel een fijn en toegankelijk nummer. Ik gebruik ’em vaak als mensen hun eerste zangles hebben en iets willen zingen wat niet te angstaanjagend is én waarbij ik makkelijk met ze mee kan zingen.

Leuk om te weten: ik verheug me altijd op het 2e couplet, daar zit in de 1e zin namelijk één lettergreep meer, waardoor je eerder moet beginnen. Vrijwel iedereen vergeet dat, waardoor ik al jarenlang de gekste dingen hoor en verwarde blikken zie op dat punt. Misschien gemeen, maar dit is mijn lievelingsmoment in het lied. Toch een beetje alsof je een banaan weglegt en weet dat iemand erover uit gaat glijden. (Bij nieuwe leerlingen kondig ik dit moment wel aan, zo van ‘er ontstaat bij vrijwel iedereen een probleem in het 2e couplet, dus je voldoet aan al m’n verwachtingen als het bij jou ook mis gaat’.)

2. Beautiful – Christina Aguilera

Het lied wat me door mijn puberteit heen heeft gesleept. Al best oud dus inmiddels, maar blijkbaar is het net als jeans: het raakt nooit uit de mode.

Leuk om te weten: bijna iedereen raakt in paniek bij de bridge, omdat ze dan niet meer weten of ze met de hysterische ad-libs van ‘ons Christien’ mee moeten doen, of met het achtergrond koortje.

1. Hallelujah – Jeff Buckley

En dan in de versie van Lisa Lois, Alexandra Burke, Leonard Cohen, en ga zo maar door. Er gaat geen week voorbij waarin ik dit lied niet hoor en grappig genoeg vind ik dat helemaal prima. En dat terwijl de meest uitgebreide versie ervan, zo’n 6 coupletten telt.

Leuk om te weten: iedereen die dit zingt, vindt het een prachtig nummer, maar tot op de dag van vandaag heeft nog geen enkele leerling me kunnen vertellen waar de tekst eigenlijk over gaat.

Welke liedjes ik liever niet hoor op zangles

Mensen vragen wel eens of ik ook een ‘zwarte lijst’ heb. Een lijst met liedjes die mensen niet van me mogen zingen. En hoewel ik altijd roepen dat iedereen alles mag zingen, heb ik in mijn achterhoofd toch een klein lijstje met dingen waar ik op z’n zachtst gezegd niet enthousiast over ben:

  • Dreams van Fleetwood Mac. Dit liedje vind ik gewoon echt een liedje om… Om… Om doorheen te praten. De zanglessen waarin ik het allerhardst moet werken, zijn de lessen waarin leerlingen ‘Dreams’ zingen, omdat m’n gedachten gewoon constant afdwalen. Het. Is. Zo. Saai. Zelfs als Beyoncé dit zingt, denk ik dat het nog steeds saai is.
  • Zoutelande van Blof. Zelfde verhaal. Ik kan hier gewoon niet zo veel mee. Misschien is het omdat ik veel met musicalmuziek heb gedaan en gewend ben aan meer ‘groots en meeslepend’, maar ‘Zoutelande’ is voor mij echt… tja. Nikserig. Niet eens lelijk of slecht of fout, maar gewoon… Het doet niks met me. Overigens verder wel dol op muziek van Bløf, Bougainville is bijvoorbeeld prachtig!
  • Smurfenlied van Vader Abraham. Af en toe geef ik les aan iemand met het syndroom van down. Dat is anders lesgeven natuurlijk, maar wel ontzettend leuk. Op een dag kwam de leerling in kwestie met het idee om ‘Africa’ van Toto te zingen. Ik zocht door het dolle heen de bladmuziek op mijn iPad om haar te begeleiden, maar toen ik het eerste akkoord weglegde bedacht ze zich: ze wilde het Smurfenlied. Het was een duistere dag in mijn carrière en ik ben vastbesloten dat ik dit nooit meer toelaat.

Mocht je het je afvragen: uiteindelijk is alles in overleg. Dus als ‘Dreams’ jouw lievelingslied is en je wil het met me voorbereiden om het te zingen op je bruiloft; be my guest. Ik zal met alles wat ik in me heb, zorgen dat ik je zo optimaal mogelijk verder help. Echt. (Maar het Smurfenlied niet. Daar ligt mijn grens.)

Dat was ’em

Zo, dat waren ze, de 9 meest gezongen liedjes op zangles. Hoop dat je er wat aan hebt gehad! Als je meer wil lezen over stem, zingen en muziek, klik dan even hier!

Houdoe en veel liefs,

Anne Ermens

P.S. 1 Over ‘Door de Wind’…

Nog even over ‘Door de Wind’. Ik moet je iets shockerends laten zien: het is oorspronkelijk niet van Miss Montreal, het is de Belgische inzending voor het Songfestival in 1989, geschreven door Stef Bos. Enne, het is een heeuule andere versie, maak je borst maar nat:

P.S. 2 Wil je met mij werken?

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x