De Nieuwe Vaandeldrager

De Nieuwe Vaandel
drager

Het gezicht achter ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Dat is mijn gezicht!

Aangenaam. Ik ben Anne Ermens, ik werk als zangeres en vocal coach en ben daarnaast sinds gisteravond 10 december ook ineens ‘kunstenares’*.

*Dat is lichtelijk sarcastisch. Ik heb dan toevallig nu eenmalig een kunstwerk bedacht, maar kan verder amper een kwast vasthouden.

Het verhaal achter ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Nou. Dat zit zo: ik las dat Nederland  € 150.000.000 gaat uitgeven aan het schilderij ‘De Vaandeldrager’, van Rembrandt van Rijn.

Da’s een hoop geld, en dat komt allemaal uit het ‘cultuurpotje’ van de overheid. Aangezien we al bijna twee jaar ‘in corona-shit’ zitten en de cultuursector daar enorm onder te lijden heeft, vind ik dat een bijzonder merkwaardige keuze. En vooral ook enorm slecht ge-timed. Want waarom nu een dode kunstenaar financieel supporten, terwijl er zoveel levende kunstenaars al maanden smeken om meer steun?

En dus heb ik besloten ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ te gaan maken. Een bewerking van die van Rembrandt. Een mozaic-collage-achtige versie met allemaal kleine foto’s van al die duizenden mensen die afgelopen jaar te lijden hebben gehad onder de maatregelen rondom cultuur en opmerkingen als ‘dan zet je toch een DVDtje aan’.

De Nieuw Vaandeldrager, voorbeeld Anne Ermens
Hierboven zie je een voorbeeld. Als je erop klikt kan je wat beter inzoomen. Nu is-ie nog gemaakt met allemaal foto's van mij, maar uiteindelijk worden dat foto's van duizenden Nederlandse mensen uit de cultuursector.

  Als-ie dan af en gedrukt is?Dan bied ik ’em te koop aan aan ‘Nederland’. Aan minister van cultuur Ingrid van Engelshoven. In ruil voor maar € 140.000.000. 

Hopelijk ziet ze dan af van de aankoop van ‘de echte Vaandeldrager’. Deze ‘Nieuwe Vaandeldrager’ is namelijk liefst tien miljoen euro goedkoper dan die van Rembrandt en dus een koopje voor de staat om alsnog de kunstcollectie aan te kunnen vullen.

Maar bovendien: het is een manier om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de cultuursector en om te zorgen dat die € 140.000.000 bij de juiste mensen in de cultuursector terecht komt. De levende kunstenaars, de muzikanten, acteurs, dansers, technici, podiumbouwers en ga zo maar door, die al dik 1,5 jaar vragen om (meer) steun. 

Help je me mee?

Updates:

Veel Gestelde Vragen 

Haha, dacht je dat ik dat geld voor mezelf ging houden? Ik moet er niet aan denken!

Als het lukt om het kunstwerk daadwerkelijk te verkopen, wil ik dat het geld naar de cultuursector gaat en politici zorgen dat het op de goede plek terecht komt, namelijk: bij de mensen in die sector die getroffen zijn door corona. 

Hoe ze dat doen, daar wil ik me niet mee bemoeien. Ik werk als zangeres, actrice, vocal coach, voice-over en er is geen ruimte om ook nog de politiek in te gaan. (En ik zou er ook doodongelukkig van worden.)

Van de donaties hoop ik de software-en-drukkosten te kunnen betalen:  wil ik zo’n mosaic maken met de software die ik voor het voorbeeld heb gebruikt, dan kost dat bijvoorbeeld al bijna € 360,- om de kwaliteit goed te houden.

Naast geld, kost dit project ook tijd. Mocht er wat over zijn na aftrek van de software-en-druk-kosten, dan ga ik mezelf de uren van dit project uitbetalen voor het schamele ZZP-er-tarief van € 25,- per uur inclusief btw. Ik hou mijn uren altijd bij, dus als je het niet vertrouwt, kan je dat gerust bij me navragen. 

Blijft er daarna nog wat over, dan hoop ik een aantal mensen uit de cultuursector die een foto hebben ingestuurd, blij te maken met een extraatje. (Ben er nog over aan het brainstormen hoe, want voor loting zijn allerlei ingewikelde wetten. Heb jij een idee? Let me know!)

Het kunstwerk gaat er sowieso komen! Maar dan zal ik de rest uit m’n eigen portemonnee bij moeten leggen en kan ik – helaas pindakaas – geen nieuwe koelkast meer kopen dit jaar.

Dit idee is natuurlijk ook prachtig om te doen met zorgmedewerkers die te weinig verdienen, maar ik begeef me me onder de podiumkunstenaars. Acteurs, dansers, muzikanten en ‘dat soort mensen’, dus daarom ligt mijn focus nu daar.

Maar je mag dit idee altijd jatten voor je eigen doelgroep wat mij betreft. 

Als je in de cultuursector werkt wel ja! Klik hier om te lezen hoe je je foto bij mij kan krijgen.

Nou, dat valt gelukkig wel mee, zeker in verhouding tot wat ik om me heen zie.

Maar pittig is het soms wel: het grootste deel van mijn optredens afgelopen twee jaar is komen te vervallen en daarnaast was het amper mogelijk om workshops te geven. Ook de zanglessen mochten niet altijd ‘in het echt’, momenteel zijn leerlingen bijvoorbeeld maar tot 17.00 welkom op locatie. Ik denk dat ik inmiddels zo’n € 20.000 aan inkomsten mis ben gelopen.

Ik ben blij verrast hoe ondernemend en flexibel ik me er tot nu doorheen sla hoor: zo schreef ik bijvoorbeeld een ebook over online muziekles geven, heb ik zelfs nieuwe leerlingen door heel Nederland en België die online zangles bij me volgen én bedacht ik ‘Liedje bij de Lunch’, waarbij je een liedje cadeau geeft, met op de achtergrond een persoonlijke boodschap van de afzender. (Dat laatste heeft tijdelijk stilgelegen maar pak ik rond de kerst weer op. Meld je aan voor m’n nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!)

Hoe dan ook. Ik ben niet het zwaarst getroffen, daarom is de opbrengst voor het kunstwerk ook niet voor mij, maar voor de hele cultuursector.

Ja, goeie vraag. Ik vraag het mezelf ook af en ben er een paar keer over in paniek geweest. Want wat als het niet voor 140 miljoen wordt verkocht, maar iemand het wel wil hebben voor ‘maar’ € 50.000,- ?!

Hoe dan ook gaat de opbrengst van het kunstwerk naar de mensen uit de cultuursector. Lukt dat niet groots en meeslepend via de overheid, dan betekent dat, dat er een fonds zou moeten worden opgericht. (Dat heb ik me laten vertellen door mijn boekhouder.)

Heel eerlijk: het ‘Anne Ermens Cultuurfonds’ klinkt cool, maar op zo’n moment ga ik de hele boel aan andere mensen overdragen. Ik wil me namelijk helemaal niet mee bezig houden met regels en financiële aanvragen. Als het kunstwerk af en gedrukt is, wil ik gewoon door met mijn normale werk.

Op vrijdag 17 december moeten alle foto’s ingezonden zijn. Voor de kerst wil ik dat het kunstwerk naar de drukker is en als het dan gedrukt is, wil ik nog onthullen en/of aanbieden aan de minister en/of directeur van het Rijksmuseum.

Ik heb veel plezier in dit project en tegelijkertijd heb ik ook maar 24 uur in een dag. Daarom wil ik zorgen ik het aan het begin van 2022 ook weer helemaal los mag laten.

Ik wil met een foto in het kunstwerk

Helaas, je kan geen foto meer insturen. Het upload-formulier hieronder is daarom ook verwijderd.

Als je in de cultuursector werkt, kan je tot en met 17 december een foto sturen, eentje waarop je duidelijk zichtbaar aan het werk bent, dus waarop je een decor bouwt, danst, techniek aansluit, noem maar op. Deze kan je mailen naar vaandeldrager@anne-ermens.com of hieronder uploaden.

Met het insturen van je foto geef je toestemming dat ik de foto ook daadwerkelijk mag gebruiken in het kunstwerk. Zorg dus ook dat je toestemming hebt van de fotograaf en eventuele andere mensen op de foto. Ik gebruik alleen foto’s die hieronder zijn geüpload of via het e-mailadres zijn gestuurd en wil je nadrukkelijk vragen geen foto’s via social media of whatsapp te sturen, dan kan ik de boel niet overzien.

Ik wil op een van de andere manieren helpen

Doe een donatie

Je mag je geld doneren aan iets anders! De Tikkie is inmiddels gesloten.

Als je het kan missen is het heel fijn als je een donatie doet via een Tikkie met de knop hieronder. Zo draag je bij aan het maken en afdrukken van dit kunstwerk. Ik juich bij elke euro, dus voel je niet ongemakkelijk als je ‘maar’ € 1,- geeft!

Van de donaties hoop ik de software-en-drukkosten te kunnen betalen:  wil ik zo’n mosaic maken met de software die ik voor het voorbeeld heb gebruikt, dan kost dat bijvoorbeeld al bijna € 360,- om de kwaliteit goed te houden.

Naast geld, kost dit project ook tijd. Mocht er wat over zijn na aftrek van de software-en-druk-kosten, dan ga ik mezelf de uren van dit project uitbetalen voor het schamele ZZP-er-tarief van € 25,- per uur inclusief btw. Als je het niet vertrouwt – snap ik – kijk dan even in dit document, hier hou ik alles bij.

Blijft er daarna nog wat over, dan hoop ik een aantal mensen uit de cultuursector die een foto hebben ingestuurd, blij te maken met een extraatje. (Ben er nog over aan het brainstormen hoe, want voor loting zijn wetten. Heb jij een idee? Let me know!)

Zorg de 'De Nieuwe Vaandeldrager' viraal gaat!

Via de knoppen hieronder kan je deze pagina delen om meer mensen op de hoogte te brengen van ‘De Nieuwe Vaandeldrager’. Supertof als je dat doet!

Enne, de media benaderen mag ook! Kunstblik en Omroep Brabant schreven al over ‘De Nieuwe Vaandeldrager’, maar wat mij betreft mogen ook RTL Boulevard, Hart van Nederland en – ach, waarom ook niet – het NOS Journaal er gerust aandacht aan besteden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email