Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens werkt met jouw stem (o.a. zanglessen en workshops) en met haar stem (o.a. voice-over-werk). Daarnaast laat ze van zich horen in haar blogs, waar ze niet alleen schrijft over ondernemen, muziek en stem, maar over alles wat haar bezig houdt.
Eerste keer Spray-Tan - mijn ervaring

Eerste keer Spray-Tan – mijn ervaring

Author picture

Anne Ermens werkt met jouw stem (o.a. zanglessen en workshops) en met haar stem (o.a. voice-over-werk). Daarnaast laat ze van zich horen in haar blogs, waar ze niet alleen schrijft over ondernemen, muziek en stem, maar over alles wat haar bezig houdt.

Mijn eeuwigdurende rollercoaster aan emoties rondom mijn witte voorkomen, heb je vast al eerder meegekregen. In 2017 bijvoorbeeld, toen ik voor het eerst een spray-tan-behandeling kocht (die uiteindelijk niet door ging). Of in 2020, met het ‘witte-benen-incident‘. Inmiddels was het afgelopen week dan eindelijk zover: ik had voor het eerst een spray-tan. Vandaag deel ik mijn ervaring met je.

Geen zorgen trouwens, de foto bovenaan deze blogpost is natuurlijk gewoon een bewerkte foto, het echte eindresultaat was gelukkig een stuk natuurlijker.

Spray-Tan, wat houdt dat in?

Aangezien je de uitleg blijkbaar liever van mij hoort, dan dat je het googlet, leg ik het uit zoals ik het heb begrepen: je staat in je blote niksie (of met je bikini aan, maar net wat je prettig vindt) en een andere persoon vernevelt met een soort elektrische plantenpluit een soort hoog-gedoseerde zelfbruiner over je heen. Daarna wordt je gedroogd, maar trekt de vloeistof nog binnenin je huid. Een paar uur – of een nacht – later, spoel je alles af en blijft er een mooi, zongebruind kleurtje over wat zo’n 7 tot 14 dagen blijft zitten.

Het voordeel? Zo iemand weet precies waar-ie op moet letten, kiest een kleur uit die ook echt bij je past (om het ‘Rachel-Hazes-effect’ te voorkomen, sorry Ras, maar de meeste mensen hebben het liever wat subtieler, maar doe vooral waar je gelukkig van wordt natuurlijk) en zorgt er ook voor dat de kleur gelijk verdeeld is. Da’s andere koek dan het smeren met een ‘gewone’ zelfbruiner, waarbij je je allerlei acrobatische toeren uit moet halen om je hele lichaam van een laagje bruin te voorzien.

Hieronder zie je alvast een samenvatting van m’n ervaring, maar lees vooral verder voor de details.

Spray-Tan, van tevoren

09.00 Ik spring onder de douche, scrub alle dode huidcellen weg (dan blijft ‘het bruin’ beter zitten) en scheer alles wat ik scheren wil.

09.15 Ik app K., de vrouw ‘met wie ik mijn eerste keer heb’: Shit, ik lees net dat 2 dagen voor de behandeling had moeten scrubben en scheren, is dit een probleem?’ Ze stelt me gerust, blijkbaar is het niet erg.

21.40 Voor een spray-tan mag je geen bodylotion, parfum, deodorant, make-up of wat dan ook dragen, in verband met vlekken. Aangezien ik op een zangles-dag zo’n 6 mensen tegenover me heb, was de deodorant on-onderhandelbaar en dus schrob ik in de wc nog even alle overgebleven deodorant onder mijn oksels vandaan. Dan vertrek ik.

22.10 Ik ben op de plek van bestemming. Terwijl ik – zoals K. aangaf – netjes zit te wachten in haar tuin, begin ik toch wat zenuwachtig te worden: het doel is om als een Jennifer Lopez naar buiten te komen zodat ik er helemaal goudgebronsd uitzie als ik Zingende Zeemeermin ben komend weekend, maar wat als het mis gaat?

Spray-Tan, daar gaan we dan

22.15 K. laat me binnen in een nette ruimte aan haar woonhuis vast. Ze neemt de tijd om me alles uit te leggen en stelt me op mijn gemak. Wel hoor ik ineens compleet nieuwe informatie, namelijk dat ik geen gewone zonnebrand meer mag gebruiken. ‘Gelukkig’, verkoopt K. speciale zonnebrand, die wél goed te combineren is met de spray-tan.

22.25 Ik mag uittrekken wat ik wil en tja, ik ga gewoon maar vol uit de kleren. Een beetje ongemakkelijk ga ik in de soort van halve douchecabine staan. K. pakt de elektrische spuitbus en begint te sprayen terwijl ze me vrolijk vertelt in welke poses ik moet gaan staan. Het voelt koud en winderig en ik moet er enorm van giechelen.

22.35 Met een soort omgekeerde stofzuiger blaast K. me droog. Ik mag mijn – donkere, want je weet-maar-nooit-of-er-vlekken-ontstaan – kleren weer aantrekken, reken af en ga naar huis.

Spray-Tan, na afloop

22.40 In de auto ben ik een beetje verward. In plaats van de verwachtte € 25,- heb ik uiteindelijk € 45,- neergelegd. Voor de spray-tan zelf, de speciale zonnebrand en een klein potje met kleurverlengende lotion. Ik probeer niet te twijfelen aan de oprechtheid van K. maar vind het toch een beetje merkwaardig dat deze dingen niet eerder verteld zijn. € 25,- was een bedrag wat ik wel tegen mezelf kon verantwoorden ‘om het gewoon een keertje te proberen’. € 45,- vind ik een ander verhaal. Uiteindelijk blijft het toch € 45,- om maar te voldoen aan een bepaald maatschappelijk ideaal. ‘Positief zijn Anne. En ga vooral niet huilen’, denk ik bij mezelf, ‘want op de site stond dat je spray-tan dan zou gaan vlekken’.

22.50 Thuis aangekomen zie ik in de spiegel al meteen hoe bruin ik ben. ‘Mooi he?!’, zeg ik tegen mijn vriend. ‘Je mag alleen kijken, niet aankomen, want misschien geef ik nog af!’

03.00 Ik lig wakker. Zelfs nadat ik net het raam heb opengezet, blijft de geur van zelfbruiner in mijn neus walmen. Ik word er gewoon misselijk van en overweeg om nu onmiddellijk alle ingetrokken vloeistof eraf te gaan douchen. Maar ‘hoe langer het intrekt, hoe langer het resultaat zichtbaar blijft’, zo zei K. en dus probeer ik te accepteren dat dit een waardeloze nacht wordt.

08.00 Nog nooit ben ik zo enthousiast uit bed gekomen. Ik ga douchen en die ranzige lucht van me afspoelen. Het water kleurt bruin, maar gelukkig hoorde ik vooraf al dat dat erbij zou horen. Na het afdeppen – ik dep nu, in plaats van dat ik ruw met de handdoek wrijf – bewonder ik mezelf. Zo bruin ben ik nog nooit geweest.

Anne maakt kast, juni 2022
Dit is een foto van ‘the day after’ tijdens het klussen. Het lijkt misschien niet bijzonder bruin, maar dit is normaal de kleur van mijn lichaam aan het eind van een extreem zonnige zomer. Heel blij mee dus.

Eerste keer Spray-Tan – mijn conclusie

Lastig, lastig… We zijn inmiddels 3 dagen verder en ik geniet echt met volle teugen van mijn spiegelbeeld. Hier en daar vlekt ‘het bruin’ wel, maar dat valt compleet in het niet met de giraffe-achtige vlekken die ontstonden als ik zelf met een tube aan de slag ging. Niemand ziet direct wat er aan me veranderd is, maar toch krijg ik opvallend veel complimenten, van ‘wat straal jij ineens’ tot ‘je ziet er fit uit vandaag An!’.

Spraytan, benen
Ziehier mijn ‘bruine’ benen. Zoals je bij mijn voeten ziet, is het niet helemaal egaal.

De ‘spray-tan’ zelf, krijgt een dikke 8. Het werkt als een trein en de enige nadelen zijn de stank en het ‘rekening houden met dat je niet alles mag gebruiken’. (Naast het vermijden van ‘gewone zonnebrand’ wordt bijvoorbeeld ook afgeraden parfum op de huid te sprayen, dat soort kleine dingen vind ik toch best irritant om rekening mee te houden).

De locatie waar ik geweest ben, krijgt een 7. Ik noem K. expres niet bij naam, omdat ik me toch oncomfortabel voel bij het feit dat er ineens allerlei extra kosten bij kwamen kijken. Superjammer, want haar uitleg was top, ik was erg op mijn gemak en ik denk dat haar skills ook erg in orde waren.

Ga ik het vaker doen?

Daar is nog geen zinnig woord over te zeggen. Ik wissel nog van ‘nee, ik ga gewoon meer van mijn witte lijf houden en dat zal de maatschappij ook maar moeten doen’, naar ‘mwoah, ik denk dat ik misschien die zelfbruiner die iedereen aanraadt, ga proberen, da’s goedkoper’, naar ‘omg ja, ik wil altijd deze zomerse look’.

Ik weet nu in ieder geval hoe het is, dus ik kan ‘spray-tan’ eindelijk van de bucketlist afstrepen. Mocht je zelf plannen hebben voor een spray-tan, dan hoop ik dat je wat aan mijn ervaring hebt gehad!

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. 7 dagen later…

Zie hieronder het appje wat ik stuurde naar K. Helaas bleek ik de spray-tan voor mij uiteindelijk toch een tegenvaller te zijn.

Appje n.a.v. spraytan

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen, een toffe workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn complete website!

Liever eerst weten wat andere mensen over me zeggen? Hier vind je meer dan 120 reviews!

Op de hoogte blijven van mijn verhalen, handige tips, exclusieve content en de laatste nieuwtjes over mijn – meestal – bruisende bestaan? Kan gewoon! Klik op de social media iconen hiernaast of meld je hier aan voor de ‘brieven van Anne’!

Reacties

Als je voor het eerst een reactie achterlaat, moet ik die handmatig goedkeuren. Dat doe ik meestal binnen 48 uur. Geen zorgen dus, je berichtje is niet verloren gegaan. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Audrey
5 juni 2022 08:02

Hm, ik had eigenlijk ook wel verwacht dat het langer zou blijven zitten, zeker voor dat geld!

Anne
Anne
5 juni 2022 09:05

Ik las dat je gewoon zonnebrand kan gebruiken na een spraytan als het maar olievrije zonnebrand is. (zegt Google me maar ik snap dat je op zo’n moment je overvallen voelt en het wel doet.) Ik heb er ook weleens over nagedacht, ben net zo wit als jou, maar toch te bang voor oranje kleur en vlekken. Plus voor gladde benen moet ik om de dag scheren dus die zouden dan ook in no time weer wit zijn. Heel leuk om je ervaring te lezen!

EvenDelen.be
8 juni 2022 11:50

Ik heb dit al twee keer laten doen en was er super tevreden over.
Binnenkort trouwen we en dan ga ik terug een spraytan laten doen.
Snel en mooi resultaat.

Zoek op categorie:
Zoek op maand:

Afgelopen tijd schreef ik:

6
0
Ga naar de reacties!x