Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2261 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️Voice-Over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin. In haar vrije tijd blogt ze over wat haar bezig houdt.
Anne Ermens, De Nieuwe Vaandeldrager, In de Krant

Hoe het afliep met mijn kunstwerk ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Author picture

Anne Ermens leerde 2261 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️Voice-Over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin. In haar vrije tijd blogt ze over wat haar bezig houdt.

Het was me wat. Had ik echt met mezelf afgesproken dat ik in het najaar van 2021 gewoon rustig aan zou doen, geen nieuwe dingen zou lanceren en vooral lekker ‘in balans zou zijn’, kocht het Nederlandse Rijk ineens een kunstwerk van 150 miljoen en KON IK NIET ANDERS dan mijn impuls volgen om daar een activistische reactie op te geven. Door middel van mijn kunstwerk. ‘De Nieuwe Vaandeldrager’.

Tada: ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Als je op de foto klikt, kan je nóg makkelijker inzoomen.

Dit is ’em dus geworden uiteindelijk! Een ‘namaak van die van Rembrandt’, met daarin honderden foto’s verwerkt van decorbouwers, acteurs, muzikanten, jongleurs, acrobaten en ga zo maar door. Allemaal mensen die in de cultuursector werken en zich ook achter hun oren krabden toen ze hoorden dat er geïnvesteerd werd in een Rembrandt van 150 miljoen, terwijl zijzelf – de levende kunstenaars – al bijna twee jaar kopje onder gaan vanwege de beperkte financiële steun tijdens de coronacrisis.

Hoe het af is gelopen…

Anne Ermens, De Nieuwe Vaandeldrager, In de Krant
Artikel in BN de Stem over ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

Mede dankzij de aandacht van de media, de donaties, de foto’s, de aandacht en het overweldigende enthousiasme van mensen online en offline, durfde ik groots te dromen en riep ik natuurlijk dat het Rijksmuseum mijn kunstwerk zou mogen kopen. Voor 140 miljoen. € 140.000.000 die dan rechtstreeks naar zo veel van mijn mede-muzikanten, conservatorium-kennissen, en andere getroffen mensen in culturele sector zou gaan.

Hoewel dat tot nu toe niet het geval is (al hoor ik via via berichten dat het Rijksmuseum me nog wel gaat contacten…) is het initiatief wél opgemerkt in de politiek. Mary Fiers, Eerste Kamer-lid van de PvdA, nam contact met me op noemde ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ tijdens het laatste debat rondom de aanschaf van de Rembrandt. Het verslag van dat debat, vind je hier en als je in die tekst zoekt op mijn naam – Anne dus – zie je alles wat er over ‘mijn’ kunstwerk is gezegd.

De PvdA maakte ook een video met me, die kan je hieronder bekijken.

Door de staatssecretaris is inmiddels een toezegging gedaan dat er snel werk wordt gemaakt van de belabberde situatie waarin een hoop zzp’ers in de culturele sector zich bevinden.

The End…

Natuurlijk, ik had liever nóg beter nieuws gehad, maar tegelijkertijd voelt dit al grandioos goed. ‘We’ zijn gezien en er is wat bereikt met het kunstwerk. Dat is iets om trots op te zijn. Bij dezen dus een dikke dankjewel voor alle betrokkenheid, foto’s, donaties en het overweldigende enthousiasme!

Vanaf het begin van dit project heb ik al gezegd: ik ga m’n best doen, maar wel binnen mijn grenzen. Binnen een paar weken wil ik het ook weer loslaten en ik ga dus niet jarenlang met dit kunstwerk lopen zeulen of mezelf ermee aan het torentje ketenen om daar een scene te schoppen, naar ministers te schreeuwen en een enorme rel te veroorzaken. Dat is niet wie ik ben, niet wat ik wil en ook niet waar ik goed in ben. Dit moment voelt daarom als een perfect eindpunt om ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ los te laten.

Het hele project was grandioos, soms zwaar, heel erg leerzaam en ik had het voor geen goud willen missen. Nu kijk ik weer uit naar nieuwe avonturen, maar vooral ‘gewoon weer aan het werk gaan’. Met de versoepelingen afgelopen tijd zijn in ieder geval de real life zanglessen weer begonnen, worden voorzichtig wat nieuwe workshops gepland en heb ik al wat optredens in de planning staan…

Houdoe, nogmaals veel dank voor je betrokkenheid en heel veel liefs,

Anne

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een toffe workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn complete website!

Op de hoogte blijven van mijn verhalen, handige tips, exclusieve content en de laatste nieuwtjes over mijn – meestal – bruisende bestaan? Kan gewoon! Klik op de iconen hiernaast of meld je hier aan voor de ‘brieven van Anne’!

+ Nieuw en GRATIS voor jou:

 

Reacties

Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dan 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
sanne
7 februari 2022 11:50

Fantastisch gedaan Anne! Zo tof dat je je hier, en voor ons allemaal in de cultuursector, zo voor hebt ingezet. En ondanks dat de Nieuwe Vaandeldrager niet gekocht is: fijn dat jouw actie toch gezien is!

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door sanne
Ina Sprick
Ina Sprick
7 februari 2022 12:38

Dag Anne,
Ondanks dat je mijn ingestuurde foto van koordirigent niet kon gebruiken, wil ik je toch complimenteren met jouw inzet en feliciteren met het fantastische resultaat van deze eigentijdse Vaandeldrager.
En natuurlijk ook met daaropvolgende debat over de penibele toestand van de culturele sector in NL! Hopelijk krijgt dat nu echt een vervolg…
Veel succes met je verdere (zang) carrière: met zo’n creativiteit en gedrevenheid kom jij er wel!
Hartelijk groet,
Ina Sprick.

Helma Wagemakers
Helma Wagemakers
7 februari 2022 16:02

Echt zo tof geworden. En heel goed dat je aandacht hebt gekregen van de pers! Ik hoop dat het ook echt iets gaat wakker maken bij de overheid.

Zoek op categorie:
Zoek op maand:
6
0
Ga naar de reacties!x

Hooooi!

Ik ben in november aan het knutselen aan m’n site. Mocht iets ineens onleesbaar zijn omdat ik de kleuren nog niet goed heb gezet, mail me dan gerust je vragen via info@anne-ermens.com!

Houdoe en liefs!

Anne Ermens