Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens werkt met jouw stem (o.a. zanglessen en workshops) en met haar stem (o.a. voice-over-werk). Daarnaast laat ze van zich horen in haar blogs, waar ze niet alleen schrijft over ondernemen, muziek en stem, maar over alles wat haar bezig houdt.
25 liedjes om te zingen op zangles (blog)

25 liedjes om te zingen op zangles

Author picture

Anne Ermens werkt met jouw stem (o.a. zanglessen en workshops) en met haar stem (o.a. voice-over-werk). Daarnaast laat ze van zich horen in haar blogs, waar ze niet alleen schrijft over ondernemen, muziek en stem, maar over alles wat haar bezig houdt.

Ken je dat? Dat je een liedje hoort en denkt: die moet ik onthouden! Dat is echt een geweldig lied om (een leerling) te (laten) zingen op zangles! En ken je dat dan ook, dat als het ‘moment supreme’ zich aandoet en je gevraagd wordt een titel te noemen, je hoofd ineens leeg is? Dat er echt geen enkel lied in je opkomt?

Ik wel. En dat is niet zo heel handig. Als zangdocent krijg ik namelijk wekelijks de vraag: heb je tips voor een liedje om te zingen tijdens mijn eerste zangles?

Afgelopen week kreeg ik de vraag drie keer, twee keer van leerlingen die zangles in Breda volgen en een keer van een leerling die online zangles bij me volgt. En dus was het tijd voor actie. Daarom heb ik geprobeerd een diverse lijst samen te stellen, voor verschillen stijlen, leeftijden, muzieksmaken en stemmen. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit, succes!

Deze blog werd in 2023 voor het laatst bijgewerkt.

De lijst met liedjes om te zingen op zangles

Dat doen we natuurlijk lekker per categorie. Lekker overzichtelijk.

Nederlandstalige liedjes

 1. Onderweg‘ van Abel, omdat ‘ie niet zo heftig is qua bereik.
 2. ‘Het duurt te lang’ van Davina Michelle, omdat dat een hele toffe uitdaging is, zowel qua ademhaling, als articulatie, als het precies pitchen en timen van de noten.
 3. ‘Waar was je dan’ van Acda en de Munnik, omdat er lekker veel pit in zit.
 4. ‘Nooit meer een ander’ van Do, omdat ‘ie lekker vrolijk is. (Extra tip: oefen ’em op twee manieren en maak een versie met én een versie zonder adlibs!)
 5. ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte, gewoon omdat het een lief liedje is.

Musical en kleinkunst liedjes

 1. ‘Nooit een acht’ uit ‘En nu naar bed’, omdat-ie ook al zo lekker uitnodigt tot het interpreteren van de tekst.
 2. ‘Once upon a december’ uit ‘Anastasia’, omdat je daarin lekker kan pronken met je mooie stem.
 3. ‘Jaloezie’ van Adele Bloemendaal, omdat-ie ook al zo lekker uitnodigt tot het interpreteren van de tekst.
 4. ‘Special’ uit ‘Avenue Q’, omdat het zo verrukkelijk show-achtig is.
 5. ‘I’m Martin Guerre’, als je in bent voor iets groots en meeslepends en graag met lekker veel volume en vibrato zingt.

Popliedjes

 1. ‘Shotgun’ van George Ezra, omdat het gewoon een lekker meezinger is.
 2. ‘Dear future husband’ van Meghan Trainor, omdat de tekst leuk is en het een lekker ritmisch nummer is.
 3. ‘When you say nothing at all’ van Ronan Keating, omdat het een schattig liedje is en er geen angstaanjagende noten in zitten.
 4. Lost boy‘ van Ruth B, omdat ‘ie lekker rustig is en je in mijn les gewoon op de barkruk mag gaan zitten terwijl je het zingt.
 5. ‘Writings on the wall’ van Sam Smith, omdat je daar zo lekker in kan uitpakken met dynamiekverschillen.

Jazzliedjes

https://www.youtube.com/watch?v=QkzK0RfA8hE
 1. ‘Angel eyes’ van o.a. Nat King Cole, als je een muzikale uitdaging wil.
 2. Don’t know why’ van Norah Jones, omdat je daarin lekker kan spelen met het toevoegen van lucht aan je geluid.
 3. ‘Dream a little dream with me‘ van Doris Day omdat je die ook gewoon lekker ‘safe’ kan zingen.
 4. ‘Smile’ die je waarschijnlijk kent uit de film ‘The Joker’ maar eigenlijk van Charlie Chaplin is. Omdat het gewoon een mooi liedje is met een een troostende tekst.
 5. ‘Steppin out with my baby’ van Tony Benett, omdat het zo lekker swingt.

Tweestemmige liedjes om samen met je zangdocent te zingen

 1. ‘Say something’ van Christina Aguilera en die andere, omdat je er lekker in kan uithalen.
 2. ‘She couldn’t laugh’ van Twarres. Twarres ja, dat duo uit Friesland die een hit hadden in de nineties met ‘Wer bisto’. Omdat ik Fries te hoog gegrepen vond en dit liedje vele malen mooier, staat-ie op de lijst.
 3. ‘Leun op mij’ van Ruth Jacott, omdat de tekst mooi is, er lekker lage noten inzitten en het ook enorm uitnodigt tot verrukkelijke meerstemmigheid met je docent.
 4. Falling slowly‘ van Glen Hansard, omdat-ie perfect is om je eerste tweestemmige stapjes in te zetten.
 5. ‘No frontiers’ van The Corrs, omdat het muzikaal gewoon heel mooi is.

Liedjes die anderen noemden n.a.v. deze blog

 1. ‘Hallelujah’ van Jeff Buckley
 2. ‘Can’t help falling in love’ van Elvis Presley
 3. ‘A life that’s good’ van Lennon&Maisy Stella
 4. De liedjes van deze afspeellijst op Spotify

Bladmuziek nodig?

Lang, lang geleden, toen ik nog geen grijs haar had en mijn eerste zangles volgde, moest ik altijd mijn eigen bladmuziek meenemen. Een kopietje van het ‘te zingen lied’ voor mij én een kopietje voor de juf. Het internet ging niet verder dan de TMF-chat en dus was ik wekelijks in de bibliotheek te vinden, om daar vele guldens te verspillen aan het kopieerapparaat wat ik maar niet goed ingesteld kreeg.

Tijden veranderen. Maximaal 5% van mijn leerlingen gebruikt nog bladmuziek, de rest print – als ik geluk heb – de tekst uit en ik zoek de akkoorden meestal gewoon op via mijn iPad.

Toch is hebben van bladmuziek wel écht een aanrader, zelfs – of misschien wel júist – als je geen noten kan lezen. Het is super nuttig om een beetje te begrijpen ‘hoe muziek werkt’. Natuurlijk kan je bladmuziek nog steeds lenen bij de bieb, kopen in een muziekwinkel (of online bestellen), maar je kan ook even deze blog lezen om te zien waar ik mijn bladmuziek meestal vandaan haal!

Veel plezier met zingen, enne, als je nog toffe aanvullingen hebt voor deze lijst met liedjes om te zingen op zangles, laat ze gerust weten!

Liefs,

Anne

P.S.

Nog niet genoeg input? In deze blog vind je nog meer liedjes om te zingen op zangles!

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen, een toffe workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn complete website!

Liever eerst weten wat andere mensen over me zeggen? Hier vind je meer dan 120 reviews!

Op de hoogte blijven van mijn verhalen, handige tips, exclusieve content en de laatste nieuwtjes over mijn – meestal – bruisende bestaan? Kan gewoon! Klik op de social media iconen hiernaast of meld je hier aan voor de ‘brieven van Anne’!

Reacties

Als je voor het eerst een reactie achterlaat, moet ik die handmatig goedkeuren. Dat doe ik meestal binnen 48 uur. Geen zorgen dus, je berichtje is niet verloren gegaan. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Rogier
Rogier
20 februari 2022 11:02

Beste anne, goede blogs heb je. weet niet of je het weet, maar er popt elke keer dat ik naar sommige blogs toega een tekst op dat ik een oude blog lees, lijjt mij onnodig, en ik vind he t persoonlijk nogal irritant. Ik zeg het je juist omdat je hele communcatie verder zo goed en prettig is gr rogier

jessica
jessica
30 maart 2023 18:54

ik ben gek op deze liedjes dankje ik ga ze proberen te zingen. je bent de beste anne.❤️❤️❤️❤️

Zoek op categorie:
Zoek op maand:

Afgelopen tijd schreef ik:

4
0
Ga naar de reacties!x