Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Tips bij Keelpijn, Last van stem tips, Anne online zangles (blog)

Mijn ultieme tips bij keelpijn

Author picture

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Ik vergeet nooit meer dat ik, toen ik nog niet zo lang zangles gaf, een appje kreeg van een leerling die ik af en toe in een musicalles zag. ‘Juf, ik heb keelpijn, wat nu?’. Het was in de tijd dat ik mijn blauwe vinkjes nog aan had staan. Ze zag dat ik het had gelezen en uhm… was vastbesloten een antwoord te krijgen. Binnen 5 minuten stuurde ze nog 3 vraagtekens en de mededeling ‘ik zie dat je het hebt gelezen, kan je even reageren? Ik heb advies nodig voor mijn zere keel! Wat zijn jouw tips bij keelpijn?’

Dat was het moment dat ik besloot mijn blauwe vinkjes uit te zetten. Maar vooral: het moment dat ik besloot dat er absoluut ooit nog een blog zou komen over mijn tips bij keelpijn. Want ik wist: deze vraag ga ik nog heeeel vaak krijgen.

Ik ben ‘Vocal Coach’, geen dokter

Laat ik vooraf zeggen: ik geef zangles (aan deelnemers van tv-programma’s en studenten van artiest-opleidingen, maar ook aan ‘mensen die voor de lol – beter – willen leren zingen’) en stemcoaching (aan o.a. vrouwelijke ondernemers die zich achter de microfoon en op het podium willen presenteren). Ik weet dus veel van stem.

Daarover gesproken: als je wil, stuur ik je GRATIS mijn 9 Onmisbare tips voor Sprekers toe. Of de 6 Adviezen die Zangers krijgen (en niet op zouden moeten volgen).

Maarrr… ik heb een diploma Conservatorium aan de muur hangen, geen diploma Geneeskunde.

(Heb nog wel wat meer diploma’s, die zie je hier.)

Ik wil je dus op het hart drukken: als je iets niet vertrouwd, meer wil weten over de oorzaak van je klachten of wat dan ook: BEL. JE. HUISARTS. Mijn tips bij keelpijn zijn tof en absoluut de moeite waard, maar je huisarts zou de ultieme expert moeten zijn. Die kan met diens spullen in je keel kijken en weet precies wat welk vlekje, verdikkingkje, kuchje of slijmpje te betekenen heeft. Misschien heb je een keelontsteking door een bacterie en kan de arts je gewoon antibiotica voorschrijven. Of misschien heb je wel langdurige keelklachten door onhandig stemgebruik en kan-ie je doorverwijzen naar een KNO-arts.

Maar hey, je was niet voor niks mijn blog aan het lezen. Dus natuurlijk ga ik nu met je delen wat ik zelf doe als ik keelpijn heb.

Tips bij Keelpijn, Last van stem tips, Anne online zangles (blog)
Dit ben ik tijdens een online zangles. (Of nouja, tijdens een fotoshoot waarbij de suggestie wordt gewekt van een online zangles. In alle eerlijkheid: in een echte online zangles zit mijn haar meestal wat minder goed, zijn de planten wat doder en ligt er een half opgegeten broodje Nutella op de achtergrond.)

Mijn tips bij keelpijn

1. Gorgel met zout water

Laat 1 theelepel zout oplossen in 1 glas warm water. Neem wat slokken, gooi je hoofd achterover en gorgel. Dat doe je door zachtjes een ‘harde g’ te laten klinken, of een letter ‘a’.

Door te gorgelen met zout water, zouden de bacteriën in je keel een pijnlijke dood sterven. Of nouja, in ieder geval: ze zouden verdwijnen. Het lijkt overigens ook alsof gezwollen slijmvliezen wat lijken te slinken, waardoor je makkelijker kan slikken. Ook fijn.

2. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Je keel droogt sneller uit in een droog klimaat. Bovendien gaat stof sneller ‘zweven’ in een droog klimaat waardoor jij weer sneller last hebt van eventuele allergieën. En die kunnen de slijmvliezen in je keel weer irriteren. Slim dus om je huis goed te bevochtigen.

Zelf heb ik me laten verleiden om een zogenaamd ‘Geurwolkje’ te kopen. Die bevochtigt niet alleen de lucht, maar verspreidt ook nog eens etherische oliën. Je kan een soortgelijk apparaat ook voor zo’n € 15,- op bol.com bestellen. Uiteraard heb je ook hele sjieke varianten, zoals deze, die ook nog eens de lucht in je huis reinigt en in een app laat zien hoe goed de kwaliteit van de lucht is.

3. Drink veel thee

Over honing in je thee zijn de meningen nog verdeeld, maar vrijwel iedereen is het erover eens dat kamille-thee sowieso een aanrader is. Het ontsmet en het verzacht. Helemaal top ook als je er wat verse gember bij doe, dat schijnt dan weer ontstekingsremmend te zijn.

Daarnaast is het nemen van een slokje thee (of water) ook een goede manier op de hoestprikkel te onderdrukken. En dat wil je, want al dat gekuch is een vrij agressieve aanslag op je stem.

4. Ben scherp op je agenda

In sommige gevallen geldt: hoe meer jij je mond houdt, hoe sneller de boel kan herstellen. Die avond stappen dit weekend, is misschien handig om te schrappen als je de maandag daarna een presentatie moet houden. Werk je ergens bij een klantenservice, moet je de hele dag bellen en je stem verheffen? Afmelden, want daar gaat het echt niet beter van worden.

Ik verwacht overigens nooit van mezelf dat ik mijn mond helemaal dicht houd bij keelpijn. Dat veroorzaakte in het verleden alleen maar meer ellende, omdat ik dan fysiek alle impulsen van m’n keel onderdrukte en juist meer spanning veroorzaakte. Wel zorg ik dat ik niet te luid praat en zing en ik de hoeveelheid spreken en zingen enigszins beperk.

5. Bubbel met een lax-vox buisje

Bellen blazen met een siliconen buis in het water, terwijl je een ‘oe’ door het buisje laat klinken. Het zorgt ervoor dat de luchtdruk boven de stemplooien groter wordt, waardoor de stemplooien op een meer uitgebalanceerde manier kunnen samenwerken. Daarnaast ‘hergenereert het de lamina propria’, het laagje op je stem wat vaak uitdroogt door onhandig stemgebruik. Ideaal dus als je keelpijn hebt.

Klinkt chic, maar is niet ingewikkeld. Als je vroeger met een rietje bellen kon blazen in je Yogho, kan je dit ook. (Overigens is het ook ideaal als je geen keelpijn hebt, ik gebruik Lax Vox met vrijwel al mijn leerlingen en sprekers om hun stemtechniek te verbeteren.)

Inmiddels verkoop ik die ‘bubbelbuisjes‘ ook in mijn webshop trouwens, in combinatie met een korte online training!

Tips bij Keelpijn, Last van stem tips, Heesheid, Hoesten, Schorre keel, Anne met stoomapparaat (b)
Net zoals de loodgieter ook wel eens een lekkende kraan heeft, zo heb ik dus ook wel eens keelpijn. Sterker nog, deze blog scheef ik op een dag waarop ik al mijn zanglessen moest annuleren vanwege keelpijn. (Een paar uur later bleek het overigens corona te zijn! Na 2 jaar heb ik ‘het’ nu ook!)

6. Slik en snuif

Tja, ik ben geen grote fan van dingen onderdrukken die zich in je lichaam of geest afspelen. Maar hey, als God bestaat, heeft-ie de paracetamol niet voor niks uit laten vinden toch? Als ik te lang te chagrijnig word van de pijn in mijn keel, slik ik dus mooi een paracetamol. Want dat onderdrukt de pijn. (En heb je koorts, dan is het volgens Google ook nog eens koortsverlagend.)

Wat betreft andere medicijnen: let op met ‘Trachitol’, dat verdooft het gevoel in je keel. Fijn wel als je bijvoorbeeld niet kan slapen van de pijn, maar totaal onhandig als je nog wil spreken of zingen. Niet dat het je verlamd en je dus geen geluid meer kan produceren hoor: je kan nog gewoon geluid maken na een Trachitolletje. Je voelt alleen niet meer goed wat je doet en daar ben ik geen fan van.

Mocht je wel iets willen om op te sabbelen, dan zou ik voor ‘Isla Moos’ gaan. Die geven niet dat verdovende gevoel, maar hebben wel een verzachtend effect en zijn mijn favoriete zuigtabletten. Ik weet dat Strepsils daarnaast ook erg populair zijn, maar daar ben ik persoonlijk minder fan van: net als lolly’s krijgen ze van die harde randjes die in je gehemelte kunnen snijden.

In sommige gevallen is je keel extra verrot door een verstopte neus, je redder in nood is in dat geval ‘Otrivin’, met xylometazoline. Door die neusspray slinken je opgezwollen neusslijmvliezen, waardoor je weer door je neus kan ademen. Das top, want dan hoef je niet door je mond te ademen en dat maakt het een stuk milder voor je keel. (Overigens is het ook lekker om af en toe zacht te neuriën: neuriën en hummen helpt bij het ventileren van lucht in de neusholtes en dat is weer fijn om het ontsteken van slijmvliezen in je holtes tegen te gaan.)

Enne, als je gaat slikken en snuiven, wel altijd even de bijsluiter lezen he?! Niet zomaar de hele dag van alles gaan ‘zitten te lopen te slikken en snuiven’. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. (Als je zwanger bent, helemaal opletten!)

7. Stoom

Bij keelpijn zijn je slijmvliezen vaak geïrriteerd en uitgedroogd. Om ze direct te hydrateren, kan je stomen. Zelf gebruik ik er een gezichtsauna voor, die ik als puber kocht omdat stomen ook zou helpen tegen puistjes. Maar, je kan ook gewoon de stoom van hete thee inademen, of een bak vullen met heet water en daarboven hangen met een handdoek over je hoofd.

Er zijn mensen die zeggen dat het stomen bij keelpijn helemaal te gek is als je er ook nog eucalyptusolie of pepermuntolie aan toevoegt. In mijn beleving geeft het tijdelijk een bevrijdend en open gevoel in je keel, maar irriteert het uiteindelijk de slijmvliezen op de lange termijn. Ik stoom dus alleen met water.

Een van de nieuwste dingen – die ik nog aan het testen ben – is het ‘vernevelen met een speciaal apparaatje‘ in combinatie met fysiologisch zout. Kom ik nog op terug!

8. Rek en strek

Leerling K., die wonderen verricht bij logopediepraktijk de Witte in Breda, had nog een toevoeging op mijn tips bij keelpijn. Ze wees me op het verband tussen rekoefeningen, hoesten en keelpijn. Op het moment dat je lichaam in de spanningsstand blijft hangen van het vele hoesten, blijft de hoestprikkel vaak aanwezig, zal je meer hoesten en dus meer en/of langer keelpijn hebben. Door de spieren in je lichaam te rekken, kan je het hoesten – en dus de keelpijn – beperken. Dit doe je bijvoorbeeld door te gapen.

9. Ijs en drop

Ijs verkoelt de keelpijn en sabbelen (ik typ het nu voor de 2e keer in deze blog en moet even zeggen dat ik het echt een smerig woord vind, ‘sabbelen’) op een dropje of snoepje zorgt ervoor dat je de hoestprikkels wat beperkt.

Let er met ijs wel op dat je geen emmers Ben & Jerry’s achterover lepelt. Roomijs is een melkproduct en door melkproducten maakt je lijf ook weer extra slijm aan in je keel, waardoor je de behoefte krijgt je keel te schrapen en er een kans is dat dat weer méér keelpijn veroorzaakt. Wat een gedoe he?!

10. Geef het tijd

Ik had hier ook kunnen zetten dat je niet moet stressen. Maar in mijn beleving is nog nooit iemand geholpen met het advies dat-ie minder moet stressen. Sterker nog, er komt alleen maar meer stress ‘want je mag niet stressen’. Dus ik zou zeggen: geef het tijd. Soms wordt je nou eenmaal ziek. Hoort erbij. Soms zegt de dokter ‘gewoon 2 weken afwachten’. Hoort er ook bij. Je raakt vast ook gefrustreerd en dat hoort er ook bij. Stuur je moeder een appje vol zelfmedelijden en zet dan maar gewoon nog een kop thee. Het kost tijd.

En, zorg – net als altijd – voor een goede stemhygiene

Naast alle bovenstaande tips bij keelpijn, blijven de standaard adviezen rondom ‘stemhygiëne’ – zoals dat zo mooi heet – ook van toepassing als je keelpijn hebt:

  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Vermijd kuchen en gillen.
  • Drink voldoende water.
  • Adem zo veel mogelijk door je neus.
  • Eet gezond.
  • Rook niet en vermijd alcohol.

Dat waren mijn tips bij keelpijn!

Heb je een toevoeging? Ben je arts of logopedist? Kruidengeneeskundige of wetenschapper? Laat me gerust weten of er nog iets ontbreekt in mijn lijst!

Houdoe en veel liefs,

Anne Ermens

P.S. Wat anderen nog toe te voegen hadden:

  • Cola drinken zou ook helpen om het slijm weg te halen! Kan me voorstellen dat het werkt, per slot van rekening kan je met cola ook roestvlekken verwijderen, maar heb dit advies nog niet bevestigd gekregen van een stem-expert. Geen garanties dus.

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk mijn site

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt? Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Richard Nobel
5 december 2023 10:03

Wat (h)eerlijk & grappig: “in een echte online zangles zit mijn haar meestal wat minder goed, zijn de planten wat doder en ligt er een half opgegeten broodje Nutella op de achtergrond.”

( @Anne: Misschien in dat stukje tekst nog een partner-link toevoegen naar Nutella? ).

2
0
Ga naar de reacties!x