Zangles

Voordat ik je over mijn lessen vertel, hier alvast de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over zangles:

Ja. Ik ben ervan overtuigd dat ik iedereen kan leren zingen. 

Ik schreef ook een blog over leren zingen en het hebben van talent, die vind je hier!

Tja. ‘Veel geld’ is natuurlijk relatief, maar als je mijn uurtarief vergelijkt met het minimumloon van je bijbaantje op je 15e, snap ik dat je jezelf even achter de oren krabt.

Het zit zo: ik werk als ZZP’er. En mensen die als ZZP’er werken, moeten een veel hoger uurloon hanteren dan mensen in loondienst, omdat ze meer kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een pand, apparatuur, pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat soort dingen. Als je het interessant vindt, moet je maar eens googelen!

Hoe dan ook. Jij bent de enige die kan bepalen of jij geld wil (en kan) investeren in zanglessen. Ik ga je niet overhalen, maar wil je wel advies meegeven: hoe weinig of veel je ook te besteden hebt, geef je geld alleen uit aan iemand die écht iets voor je kan betekenen. Je hebt meer aan 5 duurdere lessen bij een docent die bij je past, dan 20 lessen bij een goedkope docent die je eigenlijk niet zo goed verder kan helpen. 

(Goed om te weten: bij mij plan je je lessen flexibel in. Je hoeft dus sowieso niet elke week te komen en kan er ook voor kiezen eens in de drie weken les te volgen en lekker veel thuis te studeren.)

Ik heb een paar voorwaarden:

 • Je spreekt Nederlands of Engels anders begrijp je me niet.
 • Je bent ouder dan 12. Op een paar uitzonderingen na, verwijs ik kinderen liever door naar groepslessen.
 • Je bent werkbaar. Hierbij gaat het absoluut niet om talent, maar wel om dat ik niet wil werken met mensen die weerstand geven bij elke oefening en van me verwachten dat ik met een knip van mijn vinger een ‘Adele’ van ze maak, zonder dat ze daar zelf iets voor doen. 

Ervaring, talent, kleur, gender, maakt me verder overigens niks uit. Is er sprake van een bepaalde beperking of uitdaging dan hoor ik dat wel graag voor je eerste les, zodat ik me optimaal voor kan bereiden om je verder te helpen. (Denk aan transpersonen die in transitie zitten en hormonen slikken, mensen in een rolstoel, angstklachten enz.)

Hier kan je een compilatie van het laatste leerlingenconcertje bekijken, dan zie je met wat mensen ik onder andere werk.

In eerste instantie zeg ik: Nee. Zangles is geen therapie. Zangles is zangles. Ik heb ook geen psychologie-diploma aan de muur, ik heb een Conservatorium-diploma.

Maar, ook al ben ik er niet ‘om je trauma’s te repareren’, ik heb altijd wél veel aandacht voor mindset. Voor hoe je gedachten je gevoel beïnvloeden en daardoor ook je gedrag (en dus ook je stem) kunnen sturen.

Ik kan daarnaast niet ontkennen dat mensen naast het ontwikkelen van hun stem, ook een aantal ‘bijwerkingen’ krijgen van mijn zanglessen. Als je de reviews leest, zie je duidelijk terugkomen dat mensen aangeven letterlijk en figuurlijk meer van zich durven te laten horen, hun faalangst vermindert en hun zelfvertrouwen groeit. Dat kan ik alleen maar toejuichen!

Hoewel ik in eerste instantie dacht dat een ‘traditionele’ zangles (waarbij je docent bij je in de ruimte aanwezig is) altijd het beste was, denk ik er inmiddels anders over. Het hangt namelijk helemaal af van om welke leerling het gaat! 

Zo zijn er leerlingen die meer leren wanneer ze dat kunnen doen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Die zich veiliger voelen als ze lekker in hun joggingbroek vanaf de bank kunnen zingen. En zich meer kunnen ontspannen omdat ze niet gehaast hun auto hoeven te parkeren.

Qua inhoud is er eigenlijk maar een écht groot verschil met de ‘real life’ zanglessen: ik kan je niet realtime begeleiden of met je meezingen. En dat probleem lossen we op door het gebruik van instrumentale versies!

“Door Anne’s lessen durfde ik letterlijk en figuurlijk weer van me te laten horen!”

Quote van Hans, die zangles bij me volgde in Arnhem.

“De les was niet alleen super inspirerend, ik kreeg ook echt goede tips waar ik meteen iets aan had. Top hoe je precies de vinger op de juiste plek weet te leggen waarom een nummer niet lekker weg zingt.”

Quote van Shirley, die online zangles volgde.

“Bij Anne voelde ik mij gelijk op me gemak! Ze gaf mij al het vertrouwen dat ik nodig had om mijn geliefde al zingend ten huwelijk te vragen. Echt te gek!”

Quote van Jikke, die eenmalig een losse les volgde als voorbereiding op haar gezongen huwelijksaanzoek.

Hoe zo'n zangles werkt

 • Via de webshop kan je je zangles bestellen.
 • Is dat gelukt, dan kan je je les inplannen via de link die je meteen per mail toegestuurd krijgt.
 • Ik ga er standaard vanuit dat je de zangles ‘in real life’ wil volgen. Volg je de les liever online dan op mijn locatie in Breda, laat het dan even weten: dan zorg ik dat ik op tijd m’n apparatuur heb opgebouwd. (Heb je een 10-lessen-pakket, dan mag je ook af en toe in Breda en af en toe online les volgen, maar net wat jij wil.)
 • Nadat je je les hebt ingepland, ontvang je een bevestiging van je reservering in je mail. 
 • Op de afgesproken tijd, roep ik je binnen. Jij kan plaatsnemen bij de muziekstandaard en ik kruip achter de piano. 
 • We babbelen kort, meestal check ik even hoe het met je gaat en vraag ik of je speciale wensen hebt voor de zangles, en of en hoe het oefenen is gegaan.
 • Dan starten we met wat oefeningen. Soms zijn die gericht op het lied waar we aan werken, soms ook op iets specifieks wat ik je uit wil leggen.
 • Het grootste gedeelte van de les werken we aan een lied. Jij zingt en ik zal je bruut – maar liefdevol – onderbreken en met waardevolle tips zorgen dat ‘je skills’ geoptimaliseerd worden.
 • Tijdens het zingen, begeleid ik je, op de piano of ukelele. Wil je liever jezelf begeleiden of een karaoke-versie gebruiken? Dat mag natuurlijk ook!
 • Aan het eind van de les krijg je een ‘zanglesbriefje’ mee zodat je weet hoe je het best zelfstandig kan studeren met waar we mee bezig zijn geweest.
 

Misschien vind je dit ook fijn om te weten:

 • Ik raak mijn leerlingen niet aan en ga dus niet ‘aan je buik zitten friemelen vanwege je ademhaling’ of iets dergelijks.
 • Sommige mensen weten niet goed waar ze naar moeten kijken: prima als je lekker voor je uitstaart, je hoeft mij zeker niet non-stop aan te kijken tijdens het zingen.
 • Het is superhandig als je je songteksten uitprint en meeneemt. Lukt dat niet dan kan je gebruik maken van mijn ‘leerlingen-iPad’.
 • Je mag tijdens de les ook gebruik maken van mijn audio-apparatuur en instrumenten. Op mijn locatie is onder andere een microfoon, gitaar en elektrische piano aanwezig.
 • Ik geef geen losse piano en ukelele-lessen, maar kan je tijdens de zanglessen wel leren hoe je jezelf kan begeleiden op die instrumenten.

Eigenlijk geldt voor online zangles hetzelfde als hierboven, behalve de twee onderstaande toevoegingen:

 • Neem je eerste online les ruim de tijd om van tevoren alles aan te sluiten en in te stellen. In je afspraakbevestiging zit een link naar een document waarin staat hoe je je software in moet stellen, daar vind je alle info die je nodig hebt.
 • Het grote verschil met de ‘real life’ zanglessen? Ik kan je niet live begeleiden of met je meezingen. Hoe goed ons internet ook is, er blijft altijd een minuscule vertraging in de verbinding, waardoor we ongelijk zouden klinken. Daarom maken we gebruik van karaoke-versies. 
 • Na afloop van je les zorgen we er altijd voor dat jij weet hoe je zelfstandig door kan studeren.
 • Het kan dat we af toe even contact hebben, bijvoorbeeld als ik eraan denk om te vragen hoe je auditie is gegaan, of een lied hoor en bedenk dat het echt een lied voor jou is.
 • Wat ik helaas niet kan doen, is tussendoor naar opnames luisteren die je hebt gemaakt. Met de 40 leerlingen die ik heb, zou dat een beetje overwhelming zijn. (Het is wel nuttig om zelf je opname te beluisteren en aantekeningen te maken van wat je opvalt. Als je daarna de opname tijdens de les laat horen, kunnen we heel gericht werken aan de dingen die je hebt opgemerkt.)
 • Af en toe ontvang je een mailtje omdat ik wat leuks voor leerlingen organiseer. Denk bijvoorbeeld aan een leerlingen-concertje, een songfestivalavond of avondje bioscoop vanwege een vette muziekfilm. Dat soort extra’s zijn natuurlijk niet verplicht, maar wel hartstikke leuk. 

“Geweldig zoals Anne mijn dochter van 16 coacht en vertrouwen geeft om uit haar comfortzone te komen. Ik zie haar elke keer vrolijk en vol energie thuiskomen. Anne sluit aan bij wie je bent en wat je wilt.”

Quote van Ton, vader van een leerling.

“Zangles bij Anne is ontzettend leuk! Op een ongedwongen manier lekker zingen, en ondertussen daagt ze je uit om nieuwe dingen te proberen en leer je elke keer weer wat nieuws. Ze is spontaan, creatief, en heeft erg veel kennis.”

Quote van Bruno, die zangles bij me volgde in Arnhem.

“Ik had verwacht dat online les veel minder nuttig of leuk zou zijn dan lessen in het ‘echt’, maar dat is totaal niet zo! De lessen zijn zo gemaakt, dat het ook online goed werkt. Heel fijn om zo zangles te kunnen krijgen!”

Quote van Sofie, die online zangles volgt.

Tarieven voor Zangles in Breda & Online Zangles

Na aanschaf van je kennismakingsles, ontvang je meteen een mailtje met daarin een link om de les in te plannen en een link om het intakeformulier in te vullen, zodat ik me goed kan voorbereiden op je komst!

In een halfuurtje maken we kennis en onderzoeken we hoe we jouw ‘inner Adele of Sam Smith’ verder kunnen ontwikkelen.

We doen wat oefeningen en werken aan een lied dat je zelf hebt uitgekozen.

Je zit verder nergens aan vast en besluit zelf of je na de kennismakingsles vaker met me wil werken.

 • De kennismakingsles is maximaal 1x per persoon te bestellen.
 • Een losse zangles cadeau geven? Dat kan! 
 • Als je de les hebt besteld, is-ie 3 maanden geldig.

Bestel hier je kennismakingsles!

Na aanschaf van je losse zangles, ontvang je meteen een mailtje met daarin een link om de les in te plannen en een link om het intakeformulier in te vullen, zodat ik me goed kan voorbereiden op je komst!

De inhoud van een losse zangles hangt helemaal af van jou! Misschien wil je aan iets specifieks werken, zoals het voorbereiden van een auditie of hulp bij stemproblemen. Of wil je gewoon een lekker op je gemak uitproberen of zangles iets voor jou is. Of wil je een second opinion, omdat je ouders ooit zeiden dat je niet kon zingen, maar je eigenlijk toch iets met zang wil gaan doen. Het kan allemaal!

 • Als je een losse les hebt besteld, is-ie 3 maanden geldig.
 • Een losse zangles cadeau geven? Dat kan! 

Bestel hier je losse zangles!

Dit pakket is uitsluitend voor mensen die al eerder een kennismakingsles of losse zangles hebben gevolgd.

In 10 lessen van 45 minuten werken we lekker aan jouw stem en alles wat daarbij komt kijken. 

De inhoud van de lessen is in overleg en hangt natuurlijk af van jouw wensen en ambities. Zo is het mogelijk om de ene les lekker in te gaan op bijvoorbeeld microfoontechniek en een andere keer op ademhaling of liedinterpretatie.

 • Als je het pakket hebt besteld, zijn de lessen 10 maanden geldig.

Bestel hier je 10-lessen-pakket!

“Als logopedist met kennis van stemgeving en ademhaling, had ik al jaren de wens om te starten met zanglessen. De drempel bleek lange tijd te hoog, bang om mezelf teleur te stellen.

Tijdens de kennismaking gaf Anne mij direct het vertrouwen om de uitdaging aan te gaan. Het werd een fijne samenwerking waarin we een perfecte balans vonden tussen anatomische vakkennis en zingen op gevoel. Hierdoor vond ik meer ruimte voor interpretatie, vrijheid en plezier tijdens het zingen.

Anne’s oprechte enthousiasme zorgt voor een prettige werksfeer. Ze heeft mij geleerd mijn zangstem te omarmen.”

Quote van Kim, die zangles volgt in Breda.

Ik twijfelde: ‘we zijn vakcollega’s’, ‘Anne is jonger’, ‘ik ben geen performer’, ‘kan ik eigenlijk wel vooruit komen met mijn leeftijd van bijna 67’?

Maar Anne verbaasde me al vanaf de eerste les. Ze kijkt, luistert en analyseert, geeft leuke opdrachten en verdiept zich in hoe ik me bij een song voel en wat ik er mee wil. Ik verveel me geen moment, ze gebruikt veel humor en grappen om de stof relevant te houden en weet me elke keer weer uit te dagen.

Na een lastige persoonlijke tijd leerde ik het vertrouwen in mijn zangstem weer terug te krijgen. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat de kwaliteit van mijn zingen in een paar maanden enorm is toegenomen.”

Quote van Dries, die zelf al tientallen jaren muziekles geeft en nu zangles in Breda volgt.

“Wat ik vooral heel fijn vind aan Anne’s zanglessen, is de sfeer. Het is altijd zo gezellig, en ik voel me er meteen op mijn gemak! Die 45 minuten vliegen altijd voorbij.

Dankzij haar lessen heb ik veel belangrijke dingen geleerd, zoals oefeningen die ik bijvoorbeeld kan doen tijdens het Netflix kijken, en goede tips etc., maar wat voor mij nog het belangrijkste is, is dat ik er veel meer zelfvertrouwen van gekregen heb.

Dus als je dit leest en nog op zoek bent naar een gezellige, grappige, en lieve zangdocente, met een leuke en moderne manier van lesgeven, raad ik Anne zeker aan!”

Quote van Noortje, die zangles in Breda heeft.

Zangles - Wat ik belangrijk vind

Ik wil dat jij je ontwikkelt én het plezier in het zingen behoudt. Geen urenlange saaie toonladders dus, maar inspirerende uitleg, originele oefeningen en een afwisselende, speelse en persoonlijke samenwerking.

 

Leren fietsen ging ook niet zonder op je snufferd te vallen; ook tijdens zanglessen zal er wel eens iets misgaan. Je stem slaat over, je moet ineens huilen of je raakt gefrustreerd. Ik zorg voor een veilige sfeer, zodat je op je gemak bent, juist ook op de momenten dat het even wat minder soepel verloopt.

 Ik zorg dat mijn lessen aansluiten op jou. Heb je een logopedie-achtergrond en vind je het fijn als ik woorden gebruik als ‘cartilago thyreoidea’? Doen we. Auditie in aantocht en wil je een dubbele les? Geen probleem! Last van faalangst en vind je het eng als ik kijk terwijl je zingt? Je zal niet de eerste zijn die me vanaf de gang toezingt. Geen leerling is hetzelfde en dus is elke les op maat. 

 

Anne Ermens, 2022, Zangeres & Actrice

Het is drukdrukdruk en dus even niet mogelijk meteen een kennismakingsles of pakket van 10 lessen te bestellen. Terwijl ik zoek naar een oplossing, kan je je inschrijven op de wachtlijst! Je hoort dan ergens in januari van me.

Wil je echt geen moment langer, dan is het wél mogelijk een losse les van 60 minuten te bestellen!

Houdoe en hopelijk tot gauw!

Anne Ermens