Na ‘al die jaren ervaring’ denk ik dat ik best wel wat handige tips heb, niet alleen voor ondernemers die net starten, maar ook voor zelfstandigen die al langer bezig zijn. Daarom vandaag, mijn 10 Tips voor ZZP’ers:
1. Zorg voor jezelf
Dit lijkt natuurlijk logisch. Maar echt, zorg dat je eet, drinkt en slaapt. Er is namelijk geen collega die je vraagt of je een kopje koffie komt doen en ook geen manager die zegt “Is het niet eens tijd om te stoppen met werken?”
Niet alleen het gebrek aan ‘sociale controle’, ook de onregelmatige werktijden kunnen het lastig maken. Daarom zorg ik ervoor dat:
- ik altijd een fles water, een thermoskan en losse zakjes thee bij me heb.
- er standaard een aantal muesli-repen en drinkbouillon in mijn tas zitten.
- de vriezer gevuld is met diepvriesmaaltijden. (Die van Iglo met kip en Boursin is prima te doen.)
- ik mezelf dwing om te koken door een Hello Fresh-box te bestellen.
- wanneer ik echt niet kan koken, ik toch groenten binnen krijg d.m.v. een magnetronmaaltijd. (DeAH andijvie-stampot en pasta met zalm van de Appie zijn best ok.)
- afspraken zoals bij de kapper in de ochtend plan, zodat ik mezelf dwing op tijd naar bed te gaan.
2. Stop met dat schuldgevoel
Er was een moment waarop ik overwoog mijn huur en zorgtoeslag stop te zetten. Ik vond het namelijk niet eerlijk dat ik geld kreeg van ‘Het Rijk’, puur omdat ik relatief weinig verdiende met mijn eigen bedrijf. Per slot van rekening had ik ook een ‘normale baan’ kunnen zoeken.
Ik voelde me schuldig dat ik regelmatig met veel plezier naar mijn werk ging, terwijl er veel mensen waren die het minder hadden dan ik. Misschien niet minder geld, maar wel minder lol.
Herkenbaar? Kap ermee! Het is mooi om anderen ook van alles te gunnen, maar niemand heeft er iets aan als je jezelf gaat straffen omdat je het fijn hebt op je werk.
3. Zorg dat je geld verdient
Filmpjes op YouTube over productiever werken, online trainingen over adverteren op social media, workshops over slimmer ondernemen en Instagramcursussen over online zichtbaarheid… Het stikt ervan.
Super leerzaam allemaal. Je kan er minstens 15 jaar een volledige 40-urige werkweek aan tijd aan besteden. Doe dat niet.
Het klinkt heel logisch maar ik meen het. Zorg dat je geld verdient. Werk je als schilder? Ga schilderen. Heb je een bedrijf in gebreide kattenmanden? Ga breien. Doe je werk.
4. Maak tijd voor je bedrijf
Maar aan de andere kant, maak ook tijd voor je bedrijf. Zorg dat je de tijd en energie hebt om regelmatig bezig te zijn met ‘de dingen die er nou eenmaal bij horen’. Je administratie, het bijhouden van een website, regelen van verzekeringen, het houden van enquetes onder je klanten.
Een auto krijgt nieuwe benzine, de bandenspanning wordt gecheckt en er vindt jaarlijks een apk plaats. Investeer op diezelfde manier in je bedrijf, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.
5. Ken je grenzen
Het leven is niet altijd leuk en het hebben van een onderneming ook niet altijd. Soms moet je dingen doen die wat minder leuk zijn, want soms is werk gewoon werk en moet het gebeuren. Gewoon zodat je geld kan verdienen om de huur te betalen.
Maar. Er zijn grenzen. Zo weet ik, ik wil graag zingen, maar ik weiger in hotpants op het podium te staan. Voor mij voelt het niet goed. Samenwerkingen met mijn blog? Leuk, maar alleen als het bij me past. Wanneer ik zou schrijven over online lenen of online gokken, zou me dat best wat geld opleveren, maar nee. Daar ligt een grens. Meedoen aan het WK Lingerievoetbal waar een castingbureau over mailde? Wederom. Nee.
6. Vraag het gewoon
Toen Wouter van PR-Bureau ‘Ik ben op je’ voorstelde om wat leerlingen te benaderen voor een filmpje over zangles, dacht ik: ‘dat vinden ze vast niet leuk’.
“Vraag het gewoon”, antwoordde Wouter; “ze kunnen toch ook gewoon nee zeggen?”
Ditzelfde gesprek herhaalde zich toen het ging over het vragen om reviews over mijn lessen en het vragen om hulp toen ik op de Ladies Night stond. In alle drie de gevallen wilden mensen me helpen.
Inmiddels is mijn motto niet meer: ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’ maar ‘Mensen die zwijgen, zullen nooit wat krijgen‘.
7. Kleed je aan en kom uit bed
Dat is grappig. Aangezien ik dit liggend typ vanuit mijn bed in m’n badjas.
(Twee minuten later.) Ik heb me meteen omgekleed. Misschien geldt het niet voor iedereen, maar wanneer ik vanuit bed mijn administratie doe, of mijn mail beantwoord, voelt het aan het eind van de dag alsof ik ‘een beetje heb liggen werken’. Dat geeft geen voldoening.
Ook al werk ik thuis, wanneer ik kleding en schoenen aan heb en aan tafel ben gaan zitten, voelt het toch alsof ik ‘naar het werk ben gegaan’. Alsof ik me bewust in de rol van ‘zakenvrouw’ heb geplaatst. Daardoor neem ik mezelf serieuzer en werk ik productiever. En, in plaats van dat mijn slaapkamer een soort kantoor wordt, wordt-ie weer gebruikt waar-ie voor bedoelt is.
(Slapen. Stelletje Dirty Minds. Dit is een zakelijke blog.)
8. Let it go, Let it go
“Zo An, dat is makkelijk verdient voor een uurtje zingen!”
“Misschien moet je niet zoveel persoonlijk dingen delen op die blog, dat vinden opdrachtgevers misschien niet professioneel!”
“Ja, jij hebt makkelijk praten, jij hoeft nooit voor 10.00 te beginnen”
“Als je die tarieven van je lessen omlaag gooit, kan je vast meer uren maken!”
Mensen zijn sociale dieren en zullen je willen helpen. Superlief. Maar je hoeft niet met elke opmerking wat te doen. Luister naar mensen die jij vertrouwt, maar luister vooral naar jou. Hou je bezig met jou.
Daarnaast: er zijn veel lieve mensen, maar er zijn helaas ook jaloerse en ontevreden mensen. Ga er niet mee in discussie. Je hebt vast wel wat beters te doen dan mensen te overtuigen ‘dat het echt wel hard werken is als ZZP’er’ of ‘dat je tarieven echt wel redelijk zijn’. Laat het los.
9. Het is nooit af of goed genoeg
Hier worstel ik nog wel eens mee. Als ik een fotoshoot heb gehad, en ik vind de foto’s meer een 7 dan een 10, dan wil ik ze eigenlijk niet online hebben. Mijn video over Kroepoek, is qua zangtechniek niet optimaal. Qua audio-techniek ook niet. Qua piano-spel ook niet. Ik had ‘em bijna niet online gezet.
Ook als het gaat om het geven van zanglessen heb ik wel eens gedacht: ‘Het is nog niet goed genoeg. Pas als ik cursussen Stembevrijding heb gedaan, en die opleiding UVS én een opleiding tot Faalangst-trainer, dán ben ik pas écht een goede docent’.
Jongens. Het is nooit goed genoeg. Ik kan nog dingen leren over zingen. Maar mijn zangdocent kan op haar beurt ook weer van een of andere techniekguru leren. Die techniekguru overlegt waarschijnlijk weer met KNO-artsen, zodat ze nieuwe informatie leert. En zo leert iedereen elke dag van een ander.
Overigens: dat neemt niet weg dat je zeker een bepaalde mate van kwaliteit van jezelf mag verwachten. Je hoeft geen genoegen te nemen met een 2. Maar dat lijkt me logisch.
10. Maak Backups
Mijn laptop is mijn bijbel. Ik probeer een soort minimalist te zijn en wil zo min mogelijk troep in huis en op mijn werkplek. Zo min mogelijk troep, en zo min mogelijk papieren.
Arrangementen, administratie, afbeeldingen voor mijn blog, de ‘Anne Ermens – Zangmethode (een soort boek wat ik schreef voor mezelf), foto’s, ALLES staat bij mij op mijn laptop. Het is mijn tweede brein.
– Die laptop wordt nu ook heel erg aanlokkelijk om te jatten of te hacken. Ik ga zo maar weer eens het wachtwoord wijzigen. –
Je zal de eerste niet zijn die thee over dit onmisbare apparaat laat vallen dus nogmaals: Maak een back-up. Op een harde schijf, in de Cloud, Google Drive, Dropbox, het maakt me niet uit. Doe het.
And That’s All Folks
Dat waren ze. Mijn 10 Tips voor ZZP’ers. Heb je een toevoeging, dan hoor ik het graag!
Liefs,
Anne
*In deze blog wordt gebruik gemaakt van zogenaamde affiliate links. Meer daarover lees je hier.
En ook : ben trots op wat je bereikt hebt door te leren en te werken en daar ook weer van te leren.
Lief, en ja, daar ben ik ook best trots op!
Een andere computer tip naast backups, is het gebruik maken van een zg. wachtwoordmanager, zoals bijvoorbeeld LastPass. Het stelt je in staat voor alle websites lange en verschillende wachtwoorden te gebruiken en notities met gevoelige gegevens beveiligd op te slaan. Dezelfde eenvoudige wachtwoorden voor verschillende sites gebruiken is niet erg veilig.
Goeie tip, dankjewel!