Wie ik ben

Joehoe! Ik ben Anne, een 34-jarige Brabantse die vroeger musicalspeelster en Disneyprinses wilde worden en met Marco Borsato wilde trouwen. Gelukkig ben ik inmiddels ouder en wijzer.  Mijn vriend is leuker dan Marco, en al tijdens mijn opleiding Muziek-Theater op het Conservatorium bleek: mijn passie voor ‘werken met mensen’ is minstens zo groot als mijn passie voor zang, muziek, acteren en entertainen.

Inmiddels heb ik de ideale combinatie van alle ingrediënten die me gelukkig maken. Door mijn blog, social media en podcast heb ik altijd een podium om mijn verhalen te delen en daarnaast ben ik af en toe ook nog op een podium te bewonderen als een van de Zingende Zeemeerminnen. Je zou zeggen dat ik in die zin toch wel een soort Disneyprinses ben geworden, maar nog altijd is het ‘inspreken van een Disneyfilm’een van mijn grote doelen. Tot die tijd doe ik trouwens met liefde ander werk als voice-over en stemactrice hoor, en spreek ik met veel plezier o.a. commercials en bedrijfsanimaties in.

Naast het laten horen van mijn eigen stem, zorg ik dat andere ‘mensen van zich durven laten horen’. In mijn zanglessen en zangworkshops leer ik mensen niet alleen beter zingen met tips en oefeningen rondom muzikaliteit, stemtechniek en interpretatie, ik zorg ook dat ze zich veilig voelen om ruimte in te nemen, hun stem te laten horen, te experimenteren, op hun bek te gaan en daar ook lekker om te kunnen lachen. 

> 0
enthousiaste reviews
0
jaar ervaring
> 0
opleidingen en cursussen
0 /5
gemiddelde beoordeling

Opleidingen, diploma's, cursussen, certificaten...

Ook wel ‘het bewijsmateriaal’. 

 • Cursussen Universal Voice System door Elke Rouwmaat, Jasmin Hagemann en Alberto ter Doest
  • Basic
  • Advanced
  • Lax Vox 2.0
  • Rockeffecten 
 • Cursussen Estill Voice Training System door Anne-Marie Speed
  • Level 1 
  • Level 2
  • Level 3
  • Level 4
 • Zanglessen van o.a. Elena Vink en Hartog Eysman tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Zanglessen van o.a. Ingrid Zeegers en Harry Ruijl tijdens MusicAllFactory volwassen, Tilburg
 • Zanglessen van o.a. Katrien Verheijden en Ivar Costenoble tijdens vooropleiding Conservatorium opleiding Muziek-Theater, Tilburg
 • Cursus Logopedie in de zangles door Herman van Doorn
 • Masterclass CVT door Cathrine Sadolin
 • Training Audititioning for Musical Theatre door Anne-Marie Speed
 • Cursus ‘Eigenheid in Zingen’ door Katrien Verheijden en Belinda van Doorn
 • Dag meelopen bij een logopediste Heleen Grooten
 • Losse zanglessen bij verschillende docenten

Verder leuk om te weten: ik volgde zelf in het verleden ook logopedie i.v.m. mijn spreekstem! Ik ken dus ook de onzekerheid en het ‘geen zin hebben om te oefenen’ waar jij mee te maken krijgt als je nieuwe dingen leert.

 • Jaren dwarsfluitles als kind bij Wilma van der Schoot
 • Lessen Algemene Muzikale Vorming door Charles Bosters
 • Koordirectielessen van Rob Vermeulen tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Pianolessen door Clemens Hoorn tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Songwritinglessen door Paul de Munnik en Dolf de Kinkelder tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Losse muzieklessen zoals ukelele en piano bij verschillende docenten
 • Individueel traject met ‘stemsommelier’ Debby Mureau met veel  aandacht voor ‘holistisch werken’
 • Losse individuele lessen onderwijskunde bij Diana Bartelink, Conservatorium Tilburg
 • Losse individuele lessen methodiek bij Ingrid Zeegers Bartelink, Conservatorium Tilburg
 • Online training Suicidepreventie
 • Training ‘Omdenken’ bij Omdenken
 • Training ‘NLP’ bij Kaber Groep
 • Cursus ‘Energiewerk’ bij Guidance Academy
 • Cursus ‘Vocal Psychology’ bij Maruja Retana
 • Workshop ‘All Choked Up’ over zingen en angst bij Anne-Marie Speed en Simon Ward
 • Workshop ‘Identiteit & Transformatie’ over inclusiviteit bij Victoria Vyper & Amy Astoria

Verder leuk om te weten: ik heb heel lang last gehad van faalangst en andere angstklachten en weet dus dat er meer nodig is dan alleen de tip  ‘je moet gewoon zelfvertrouwen hebben’. Daarnaast heb ik zelf de diagnose AD(H)D en vind ik geen enkel probleem om te werken met mensen met mentale (of fysieke) uitdagingen. 

 • Opleiding tot Zumba-instructrice
 • Opleiding tot Sh’bam-instructrice
 • Danslessen  van o.a. Agaath Verspeten tijdens MusicAllFactory volwassen, Tilburg
 • Acteerlessen  van o.a. Andre van Hest en Annerieke Groen tijdens MusicAllFactory volwassen, Tilburg
 • Acteerlessen van o.a. Caroline Almekinders en Ruurt de Maesschalk tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Danslessen van o.a. Marlies Weeting en Lorenzo Borella tijdens conservatorium opleiding Muziek-Theater, Arnhem
 • Losse dans en acteerlessen bij verschillende docenten
 • Cursussen
  • Argentijnse Tango
  • Zouk
  • Salsa
  • Stijldansen

Verder leuk om te weten: Dit kopje haal ik waarschijnlijk weg, want ik geloof niet dat je veel aan deze info hebt aangezien ik geen ambities heb om weer dans of acteerlessen te gaan geven.

 • Cursus Animatie & Nasynchronisatie bij Stemacteren
 • Individueel traject met ‘stemsommelier’ Debby Mureau
 • Opleiding Voice Acting bij Reducations
 • Individuele les bij Laura Vlasblom, ‘de stem van ‘de Kleine Zeemeermin (staat gepland in 2023 maar ik kijk er erg naar uit dus ik dacht: ik noem het vast).

Een kijkje in mijn verleden

Zodat je me heel overzichtelijk en op chronologische volgorde een beetje beter kan leren kennen. (Dit kan je het beste op je laptop of tablet bekijken.)

Vorige eeuw, kleine Anne
Toen ik als kind mijn eerste musical zag, was ik meteen verkocht. Die magie van het theater, de verbondenheid van een aandachtig publiek, de betovering van de muziek, ik vond het geweldig.

Ik schreef liedjes, die ik opnam met mijn 'My First Sony' microfoon en bij elk feestje bereidde ik 'een stukje voor' voor de visite.Toen ik oud genoeg was, ging ik bij een koortje, waar ik altijd naderhand nog wilde praten met Claudia, de dirigente, die 'een échte zangeres' was...
2001, middelbare school periode
Terwijl ik moest leren, was ik vooral druk met dansen en zingen op mijn kamer. Toch moest en zou ik de HAVO afmaken want 'anders kon ik niet naar het HBO Conservatorium'. 'Ons mam' heeft me enorm geholpen door me dagelijks te overhoren en zo'n 12 uur voor de deadline nog bloemen met me te plukken voor mijn 'herbarium' voor biologie.

Uiteindelijk slaagde ik met mijn hakken over de sloot. (Maar wél met een 10 voor mijn praktijkexamen muziek.)
2003, eindelijk zangles en in een band
Zangles mocht 'bij ons op de muziekschool' pas vanaf je 15e en ik was dolblij toen het eindelijk zover was. Wekelijks fietste ik door weer en wind naar Dongen, met kopietjes van de bladmuziek uit de bibliotheek in mijn tas. (We hadden toen nog geen iPads.)

In diezelfde tijd startte ik in een bandje, 'Wicked'. Na optredens zeiden mensen 'je moet wat meer zelfvertrouwen hebben' en dat was dan wel waar, maar tegelijkertijd ook een waardeloos advies waar ik alleen maar onzekerder van werd.
2004, aangenomen op het Conservatorium
Mijn droom kwam uit toen ik werd aangenomen voor de vooropleiding van het Conservatorium in Tilburg. De eerste schooldag viel ik flauw van de zenuwen en opwinding. Ik vond het ZO GAAF!
2007, vakopleiding van het Conservatorium in Arnhem
Uiteindelijk belandde ik op het Conservatorium in Arnhem en dat was helaas niet helemaal wat ik ervan had verwacht. Ik vond de opleiding te 'vaag' en voelde me achteraf gezien niet genoeg op mijn gemak om echt te kunnen ontwikkelen.

Een van de belangrijke dingen die ik leerde: 'als ik zelf ooit docent word, wil ik dat mijn leerlingen zich veilig voelen en dat ze nooit hun plezier verliezen.'
2008, ik ben ineens zangdocent
Mijn omgeving waarschuwde me 'je bent pas 19, ze gaan je heus niet aannemen'. Maar het liep anders; ondanks mijn leeftijd en het feit dat ik pas in het 3e jaar van het Conservatorium zat, werd ik aangenomen op Popschool de Jacobiberg in Arnhem.

Ineens ontdekte ik: mijn passie is er niet alleen voor muziek en theater, ik heb ook een passie voor mensen! Wat een geschenk om dat te mogen ontdekken en ontwikkelen. Nu, 14 jaar later, komen er nog leerlingen uit die tijd speciaal vanuit Arnhem naar Breda om les bij me te volgen.
2012, eindelijk op de goede plek
Na het halen van mijn Conservatoriumdiploma in Arnhem, ging ik terug naar Tilburg, waar ik het 3e en 4e jaar van de MusicAllFactory volgde. Met een klas die ook nu nog steeds als familie voelt en docenten die ik vertrouwde, was het een geweldige tijd, waarin ik mijn liefde voor het vak en het vertrouwen in mezelf terugvond.
2014, zingen in bands
Vol trots kon ik zeggen: 'het me is gelukt, ik verdien mijn geld met de muziek!' Met het lesgeven, maar ook door optredens met acts en bands, waaronder 'Denim', de band van de foto.

Bands zijn tof, maar eerlijk: als je het al lastig vindt om te daten, begin dan vooral niet aan een band. Het is een enorme klus om mensen met dezelfde muzieksmaak, ambities, skills en mening bij elkaar te houden. (Ik begin er dus voorlopig ook niet meer aan.)
2015, 'Charmony'
Van alle samenwerkingen in die tijd, was die met Charmony het meest bijzonder. Een jaar of 8 traden we samen op, in jaren 40 stijl met a capella liedjes op hoge hakken en in strakke jurkjes. We deden onder andere een tournee langs alle Bijenkorf fillialen in Nederland, waar we met kerst de winkelende bezoekers verrassten met knusse kerstliedjes.

Inmiddels zijn we net als de Spice Girls nog wel vriendinnen, maar treden we niet maar samen op. Ik pas ook niet meer in de jurkjes trouwens.
2018, tijd voor verandering
Na jarenlang les te hebben gegeven aan groepen, op een MBO opleiding, middelbare scholen met een speciaal musicalprogramma voor jong talent en amateurgezelschappen, hou ik het voor gezien. Ik wilde me liever gaan richten op losse workshops en individuele zanglessen.

Ik nam nog een grote beslissing en stopte na 10 jaar met lesgeven bij het popcentrum en startte mijn eigen praktijk voor zangles in Arnhem.
2019, een rol in een musical
Zo'n 25 speelde in 'Zeevrouwen''. Mijn eerste en enige betaalde hoofdrol in een musical.

Een nuttige ervaring, want na 10x hetzelfde herproduceren dacht ik 'meh, ik heb het wel weer gezien' en liet ik mijn droom om musicalspeelster te worden officieel los.
2019, verhuizing naar Breda
Wat ik vroeger dacht dat ik wilde: de wereld overvliegen zoals Britney Spears en dan overal optreden. Wat ik uiteindelijk bleek te willen: terug naar waar ik vandaan kwam, weer dichtbij mijn familie wonen en gewoon lekker op mijn manier mijn werk doen. Razend enthousiast startte ik met mijn praktijk voor zangles in Breda. En hoewel ik altijd al ZZP'er was geweest, voelde ik me ineens ook 'een echte ondernemer'.
2020, in de gevangenis
Naast mijn vaste zanglesdagen, het voice-over-werk wat ik inmiddels deed en de workshops die ik af en toe gaf of organiseerde, werkte ik een paar keer per maand als actrice voor Prison Escape, een interactief spel met 80 acteurs in de gevangenis in Breda.

Leuk en uniek werk en extra leuk dat mijn vriend (die o.a. als trainingsacteur werkt) en ik af en toe samen werkten. We zijn een van de weinige mensen die kunnen zeggen dat ze werden betaald om elkaar te vermoorden. (Inmiddels werk ik hier niet meer.)
2020, corona komt en ik ga los
Corona maakte me ondernemender dan ooit. 'Wat kan ik wél doen?!', vroeg ik me af. En dus schreef ik een e-book over online muziekles geven, gaf online workshops en zanglessen en kwam zelfs in het tijdschrift 'Flair' met mijn unieke 'Liedje bij de Lunch', waarbij mensen elkaar een optreden van me cadeau konden geven. (Dit doe ik helaas niet meer, hoe leuk het ook was, het bleek niet rendabel genoeg.)

Oh, en ik raakte overspannen en ontdekte dat 'altijd enthousiast zijn en 1000 ideeën hebben' niet betekent dat je ook maar altijd door moet denderen en elke impuls als een soort labradorpuppy hoeft te volgen.
2022, hier en nu
Na heftige jaren door de verhuizing, corona en het overspannen raken, ben ik dankbaar voor het nu en vol goede moed over 'wat nog komen gaat'. Mijn nieuwe demo's voor mijn werk als voice-over en stemactrice worden vol enthousiasme ontvangen en ik kan weer optreden met de Zingende Zeemeerminnen.

En waar afgelopen jaren alle optredens en workshops werden geannuleerd, durf ik ook weer dingen op locatie te organiseren en komen mensen vanuit heel Nederland naar mijn zanglessen, zangavonden en workshops. Ik kijk uit naar de toekomst!
Previous
Next