Jaaa, ik heb wat voor je, namelijk: 8 Apps & Sites die ik leerlingen en collega’s in de muziek aanraad, omdat ze het muzikale leven een stuk makkelijker maken. Met o.a. gratis apps om te transponeren, sites om het tempo van een lied aan te passen en meer.
De aanraders zijn op basis van mijn eigen ervaring (ik werk al jaren als zangdocent en zangeres en geef muziekworkshops) en geschikt voor alle muzikanten, zowel beginners als gevorderden. Ga je veel aan hebben!
Komen ze:
1. De basis-apps voor muzikanten
Er zijn een paar apps die absoluut niet mogen ontbreken:
- Een piano-app is handig om melodieën in te studeren of te checken of je daadwerkelijk de goede noten van de bladmuziek zingt. Gewoon in je appstore zoeken op ‘piano’ en de gratis opties vliegen je om de oren.
- De metronoom-app is ideaal om te zorgen dat je in het juiste tempo studeert, óf juist het tempo van het instuderen aan kan passen wanneer je ingewikkelde loopjes moet leren. Zoek naar ‘metronome’. Wil je helemaal uitpakken, dan kan je ook kiezen voor de ‘Haptik’ app op je Apple Watch, zodat het aantal beats per minuut op je pols wordt getikt.
- Een stem-je-gitaar-of-ukelele-of-welk-instrument-dan-ook-app is ook een aanrader voor je collectie. Zoek in je appstore op ‘tuner’.
2. Transposr om snel en gratis muziek te transponeren
Soms zingt een toonsoort niet fijn en wil je een lied graag transponeren, oftewel; een muziekstuk een paar tonen hoger of lager zetten.
Eerder deed ik met mijn eigen filmpjes op YouTube al mijn stinkende best om je te laten zien hoe je transponeert in software als Garageband of Audacity, maar… Helaas, of misschien juist gelukkig, is al dat werk voor niks geweest.
De wereld is inmiddels namelijk een mooiere en makkelijke plek geworden, want er is gewoon een site waar je kan transponeren ‘Transposr’. Je uploadt een mp3, klikt de juiste toonsoort aan en kan het bestand daarna downloaden in de toonsoort naar keuze. Kind kan de was doen.
Ook vet: je kan zelfs tekstbestanden met akkoorden transponeren!
In mijn online training ‘Beter Zingen in 10 Dagen‘ – die minder kost dan een Thuisbezorgdmaaltijd – zit trouwens een uitgebreide video over transponeren, met extra tips.
3. Bladmuziek op Scribd & Everand
Scribd heeft een heeeeleboel bladmuziek. Met een betaalde account kan je alles naar je computer downloaden en uitprinten. Je kan Scribd ook downloaden als app voor je tablet/telefoon en ik gebruik ’em vrijwel dagelijks: soms willen leerlingen 5 liedjes in een les uitproberen en het nogal zonde van de bomen (en de inkt van mijn printer) om alles elke keer uit te printen.Rond 2024 is Scribd trouwens veranderd; god mag weten waarom en het is mega-irritant, maar de meeste bladmuziek vind je nu op hun site ‘Everand’.
4. Vertraagd muziek afspelen op YouTube
Toen ik laatst met een leerling de rap van Missy Elliot wilde instuderen, adviseerde ik haar om ook langzamer te oefenen om het ritme strak te krijgen. Dat kan makkelijk, want op YouTube kan je de afspeelsnelheid aanpassen.
Niet alleen handig voor snelle rapstukjes trouwens, maar ook ideaal als je wil achterhalen welke noten Alicia Keys nou eigenlijk zingt in dat ad-libberige begin van ‘Fallin’.
Wil je gratis het tempo van een MP3 aanpassen? Dan kan via ‘Timestretch’
5. MuseScore om zelf bladmuziek te maken
Ben je nou echt fanatiek en wil je als een soort Beethoven of John Ewbank je eigen composities creëren? Dan kan je met het programma ‘MuseScore’zelf aan de slag om je eigen bladmuziek te maken.
De software is gratis en prima als je nog geen zin hebt om te investeren in officiële en professionele muziek-notatie-software zoals ‘Dorico’.
6. ForScore bladmuziek app
Hij kost rond de 20,- en is wat mij betreft helemaal het geld waard. Je kan de app trouwens ook nog eens koppelen met een bluetooth voetpedaal, zodat je met je voet door de bladmuziek bladert en je je handen gewoon op je instrument kan houden.
Dit is echt een gamechanger. In plaats van gesjouw met 30 mappen bladmuziek – zoals in het begin van mijn bedrijf – stop ik dit in m’n tas en kan ik overal aan de slag:
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
7. Ultimate Guitar en Tabs HD voor al je akkoorden
De site ‘Ultimate Guitar’ en hun app ‘Tabs HD’ zijn mijn meestgebruikte app en website ooit, omdat er van ontelbare liedjes akkoorden te vinden zijn. En niet alleen dat; als je op het akkoord klikt krijg je ook nog te zien hoe de bijbehorende vingerzetting is én je kan met 1 klik het lied transponeren. Bovendien zit er ook nog eens een metronoom-functie én een stemapparaat ingebouwd.
Let trouwens wel op, de akkoorden zijn niet altijd ‘de waarheid’. Vertrouw dus niet altijd 100% wat er staat, maar gebruik je eigen hersenen en gehoor!
8. Mijn go-to site voor karaoke-versies
Sinds kort heb ik een leuke vrouw op les die regelmatig in verzorgingstehuizen zingt. Wat minder leuk, of nouja, vooral minder handig is, is dat ze:
- Veel mannennummers zingt. En zij is een vrouw. (Dat is niet handig. Want met een tenorsaxofoon ga je ook geen stuk spelen wat oorspronkelijk voor een sopraansaxofoon werd geschreven.)
- Met de originele opname meezingt.
Ik heb haar dus geadviseerd om met karaoke-versies te gaan werken en die ook nog in een toonsoort te zetten die bij haar passen. Hoewel je karaokes kan downloaden, vind ik dat je in zo’n geval het beste gebruik kan maken van een site als ‘Karaoke-Versie.nl’. Dan is het gewoon legaal, de kwaliteit is goed en je kan meteen de toonsoort transponeren.
Bovendien: je kan de instrumentale versie ook naar smaak aanpassen! Geen zin in een achtergrondkoor? Weg ermee! Wil je de baspartij harder? Schuif ‘m omhoog en klaar! Je kan alles instellen en het daarna downloaden als MP3. Superhandig.
Over karaoke gesproken. Kijk eens naar ‘Beter Zingen in 10 Dagen‘! Evelien zei erover: “superleuk om te kijken, lekker snel en echt to the point met de dingen die ertoe doen”.
Dat waren ze!
Heb jij nog toevoegingen, apps, sites, lifehacks of wat dan ook voor muzikanten? Ik hoor het graag!
Houdoe en groetjes,
Anne Ermens
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Let erop dat je op Karaoke-versie.nl maximaal 4 halve noten omhoog of en/of omlaag kunt en dat + of – 4 niet altijd even fraai meer klinkt. Is dan goed te gebruiken om te oefenen maar niet om er mee op te treden. Wat je anders zou kunnen doen is op diezelfde site zoeken naar de versie van een andere artiest van datzelfde liedje. Die versie is dan vaak gemaakt in een andere toonsoort die je wèl kunt gebruiken voor een optreden.
Goeie aanvulling pap, dankjewel!
Ik zweer bij iRealPro; vrijwel alle toonsoorten, heel veel “feels” die je ook zelf kunt veranderen, BPM hoger of lager, instrumenten veranderen of uit zetten, enz….ideaal!!
Ik zoek nu nog een app om de toonsoort van een song te bepalen. Zelf zing ik sinds kort en weet ik weinig van de theorie, Ik hoor dan bv een song in de juiste toonsoort die ik graag wil zingen , maar dan weet ik dus niet in welke toonsoort ie staat. Nu kan ik dat wel uitzoeken met iRealPro, maar dat duurt best wel lang, dus het zou handig zijn als er een app bestaat die dit kan herkennen……
Hey Irma, zie nu pas je reactie, meer dan 2 jaar later Op https://tunebat.com/ kan je wel van heel veel liedjes de toonsoort vinden, maar misschien heb jij inmiddels ook al wat anders ontdekt! En thanks voor de tip van iRealPro!
Ik hoop dat jij me
Kunt helpen, voor een piano app! Ik heb een oude piano gekregen en die staat een halve toon lager gestemd. Bestaat er een app waar
Ik toch kan leren piano spelen?
Hey Gerdy, oeh, dat is lastig! Want als jij nu bijvoorbeeld een liedje meespeelt met een YouTube Tutoroal klinkt het altijd ‘lelijk’ bij elkaar omdat die piano zo gestemd staat. Misschien heb je er meer aan om een pianostemmer te vragen of-ie alles alsnog gewoon naar een ‘normale’ stemming om kan zetten! Succes!
Helaas, dat kan niet- heb ik al gevraagd. Tenminste het kan wel maar dan schijnen de snaren te springen (de piano is 120 jaar oud)…
Aah, shit. Dat is wel een risico ja. Zou willen dat ik een oplossing voor je had, maar weet het zo 123 niet, kan me voorstellen dat álle snaren vervangen ook een flinke (en prijzige) klus wordt
Heey,
Superhandige blog, maar ik heb zelf Scribd en Musescore geprobeerd in betaalde versie, ik kan alleen niet betalen omdat het buitenlandse sites zijn. Bij musescore moet je perse met kredietkaart of Paypal betalen en als ik bij Scribd ”betaalpas” selecteer werkt het ook niet.
Is dat bij anderen ook zo?
Oeh, goeie vraag! Zelf heb ik wel een PayPal-account en gebruik ik een soort prepaid creditcard van Bunq…
Die karaoke versie is echt fantastisch om mijn nummers te leren!
Aah, goed om te horen Monique! Thanks voor je berichtje!