De tijd dat je eigen zang opnemen alleen mogelijk was als je een platencontract had bij Sony, is natuurlijk al lang voorbij. Artiesten als Billie Eilish nemen zelfs complete albums op in hun slaapkamer! Ook jij kan dus gewoon thuis je eigen zang opnemen, zelfs met je telefoon.
Thuis je eigen zang opnemen – Voordelen
- Je kan er zo lang over doen als je zelf wil en opnemen wanneer je wil. Dus óók als je om 03:30 thuis komt na het stappen en een broodje falafel, en de inspiratie ineens om de hoek komt kijken.
- Er is niemand die zich ermee bemoeit, dus je kan lekker ‘op het gemakskse’ werken zonder de dreigende blikken van een chagrijnige geluidsman.
- In tegenstelling tot een studio, waar je per uur betaalt, investeer je 1x in de producten en kan je daarna jaaaaaren vooruit. Dat scheelt een hoop geld.
Zelf je zingen opnemen – Nadelen
- Je kan er zo lang over doen als je zelf wil. En dat is naast een voordeel ook echt een nadeel: je kan extreem perfectionistisch worden als je je eigen zang opneemt. Niet alleen omdat je denkt, ‘hmm, ik ga het nog een 337ste keer inzingen, want misschien kan het nóg mooier’, maar ook omdat je uren en uren bezig kan zijn met het bekijken van editing tutorials, zoeken naar de juiste hardware en ga zo maar door.
- Er is niemand die zich ermee bemoeit en dus ook niemand die zegt ‘goh, neem anders even pauze’ of ‘je bent vergeten op record te drukken’.
- De kans is groot dat je niet het budget hebt om dezelfde spullen te kopen als ze in de Abbey Road Studio gebruiken. En de kans is vooral groot dat je geen geluidsdichte ruimte hebt om op te nemen.
Mijn eigen ervaringen met mezelf opnemen
Het begon al toen ik vrij jong was. Niet alleen omdat ik een My First Sony had, zo’n rood-geel-gevaarte uit de jaren ’90 waarbij ik in mijn fantasie-engels liedjes inzong op bandjes, nee. Mijn vader is geluidstechnicus en werkt al jaaaren voor radio en tv, dus ik ben opgegroeid in een huis met kabels, DAT-recorders en mengpanelen. Waren mijn opa en oma 50 jaar getrouwd, dan was de kans groot dat je me in de weken daarvoor zingend in de kast van mijn ouders vond, terwijl mijn vader in de kamer daarnaast aan het opnemen was. (Ik kom nog terug op die kast.)
Toen ik zelf naar het Conservatorium ging, het ouderlijk huis verliet en uiteindelijk een eigen lespraktijk begon, wilde ik ook mijn eigen opnamespulletjes. Na meerdere telefoontjes met ‘ons pap’, over wat nu echt een slimme investering was, had ik uiteindelijk een compacte thuisstudio. Vanuit daar is het alleen maar gegroeid en maak ik vrijwel wekelijks opnames. Van het zingen – ook van de leerlingen die ik zangles geef – maar ook van mijn pianospel voor op maat gemaakte karaoke-versies, mensen die een stem, muziek of zangworkshop bij me volgen en natuurlijk ook mijn voice-overs.
Kan je je eigen stem en zang goed opnemen met een telefoon?
Je kan je eigen stem en zang prima opnemen met een telefoon, maar er zitten wel een hoop haken en ogen aan. De ingebouwde microfoon van je telefoon is ten eerste niet ideaal. Dat kan je opvangen door een externe microfoon te koppelen, maar eerlijk gezegd zou ik dan eerder investeren in een microfoon die je koppelt aan je computer. Op een computer kan je het opname-proces namelijk veel overzichtelijker houden dan op een telefoon. Bovendien kan aan een computer of laptop ook meteen je koptelefoon en eventuele instrumenten koppelen.
Kortom: voor het opnemen van je zang tijdens een repetitie is een telefoon prima. Het werkt ook makkelijk, met een druk op de – meestal – rode knop van je dictafoonapp heb je al een opname. Maar wil je echt tracks gaan uitbrengen, dan zou ik toch voor andere spullen kiezen.
4 dingen die je nodig hebt om je eigen zang op te nemen
1. Een microfoon
Je hebt iets nodig wat het geluid oppakt, een microfoon. Voor het opnemen is het slim om een ‘condensator microfoon’ te kopen, omdat die heel gedetailleerd het geluid oppakt. Fijn, want je wil natuurlijk alle nuances in je stem mooi tot z’n recht laten komen.
Dit gebruik ik tijdens het opnemen:
Verkrijgbaar bij
Deze jongen gebruik ik voor zangopnames, van mezelf of van leerlingen. Gekozen in overleg met 'ons pap' die tot zijn pensioen als geluidstechnicus werkte en in bands speelt. Deze microfoon is blijkbaar zoals die Aldi dagcrème die uiteindelijk beter werd getest dan de 100x duurdere Crème de la Mer. Top!
2. ‘Iets’ om het geluid in te stoppen en te bewerken, zoals een computer
Zoals gezegd kan het ook op een telefoon of iPad, maar ik doe het graag op een computer. Lekker overzichtelijk en makkelijker te bedienen met mijn dikke worstvingertjes.
Ik gebruik een MacBook Pro. Kost een hoop, maar is het geld voor mij enorm waard. Voor het editten gebruik ik Garageband, het standaard audioprogramma van Apple. Gebruik je Windows, dan zou ik starten met het gratis programma ‘Audacity’. Mijn vader – die dus het geluid doet bij de radio, dus hij heeft er verstand van – is ook altijd erg enthousiast over het programma ‘Reaper’.
3. ‘Iets’ om te zorgen dat de microfoon op je apparaat kan worden aangesloten
Voor het opnemen van voice-overs gebruik ik inmiddels de microfoon met USB aansluiting die je hierboven zag. Werkt makkelijk, snel en goed, maar wil ik mijn zangstem – of andermans stem – goed tot z’n recht laten komen, dan gebruik ik wel gewoon ‘de echte shit’: een microfoon met XLR aansluiting.
Het lullige is: een microfoon met XLR aansluiting, kan je niet in een computer stoppen. Je hebt daarvoor een ‘interface’ nodig, een kastje met meerdere ingangen waar je onder andere je microfoon op aan kan sluiten. Dat kastje sluit je dan weer aan op je computer. Dat heeft een nadeel, want je moet zo’n kastje kopen. Maar de grote voordelen zijn dat je audiokwaliteit beter wordt én je er meerdere dingen op aan kan sluiten en dus meerdere sporen tegelijkertijd kan opnemen. (Dat is handig als je bijvoorbeeld piano en zang opneemt, en daarna wil aanpassen hoe luid de zang ten opzichte van de piano klinkt.)
Zelf gebruik ik de linker interface omdat ik lekker veel ingangen wil hebben. Mocht je aan één ingang genoeg hebben, dan heb je aan de rechter genoeg.
Deze externe geluidskaart gebruik ik standaard als ik met mijn zangleerlingen opneem. Ook ideaal om meteen in MIDI-formaat op te nemen!
4. ‘Iets’ om het geluid mee af te luisteren
Want waarschijnlijk zijn de speakers van je laptop niet ideaal. Wel goed om te weten: elke box klinkt anders! Jouw super-de-luxe thuisbioscoop laat een opname anders klinken dan de oortjes van de action en op de speakers van de auto klinkt het ook weer anders. (Het schijnt zelfs zo te zijn dat sommige technici het geluid van de auto als uitgangspunt nemen!)
Ik gebruik zelf de , die kost zo’n € 50,-.
Maar het allerbelangrijkste als je jezelf opneemt: de akoestiek
Als ik één ding leerde over het maken van opnames, is het wel hoe belangrijk de ruimte is waar je opneemt. Niet alleen omdat je, wanneer je de ramen open hebt, voorbijrijdende auto’s op de achtergrond hoort, maar vooral ook omdat je stem overal anders klinkt. Zing je in je badkamer, dan galmt dat bijvoorbeeld. Zing je in de auto, dan klinkt het geluid veel ‘droger’.
Omdat het makkelijker is om galm achteraf toe te voegen dan om het uit een opname te verwijderen , neem je het liefst op in een ruimte zonder galm. Precies daarom liet ‘ons pap’ ons ook opnemen in de kledingkast. En precies daarom mag je wantrouwend zijn tegenover zogenaamde ‘spontane’ a capella video’s op TikTok en Instagram.
Wil je je stem en/of eigen muziek opnemen, dan is de akoestiek dus vaak het grootste obstakel. Neem sowieso op in de ruimte met de minste galm of bouw een hut van matrassen en dekens.
Ik schreef trouwens meer over het maken van opnames in ‘de 9 onmisbare tips voor sprekers‘. En wil je meer over zingen, dan zijn de 6 Adviezen van Zangdocenten (die je niet moet opvolgen) ook een MUST HAVE!
Heel veel succes met het opnemen van je zang!
Houdoe en groetjes!
Anne
Mijn go-to microfoon voor het opnemen van voice-overs.
Verkrijgbaar bij
Gewoon dikke prima, ik gebruik 'em standaard bij het opnemen en bewerken van geluid.
Deze externe geluidskaart gebruik ik standaard als ik met mijn zangleerlingen opneem. Ook ideaal om meteen in MIDI-formaat op te nemen!