Overtuigend presenteren lijkt een hele kunst. En ik ga niet liegen; het is ook best een uitdaging om je publiek van begin tot eind op het puntje van hun stoel te laten zitten terwijl ze aan je lippen hangen. Maar zoals met alles, is ook overtuigend spreken een skill die je kan leren en trainen. Ik neem je mee in alles wat je wel en vooral ook niet moet doen om overtuigend te presenteren. Ideaal voor lezingen, keynotes, elevator pitches en ga zo maar door.
Moet je trouwens vaker spreken in het openbaar? Dan mogen mijn 9 Onmisbare Tips voor Sprekers niet ontbreken.
Wat is overtuigend presenteren?
Overtuigend presenteren is de combinatie van een heldere boodschap gecombineerd met ondersteunende lichaamstaal en stemgebruik. Hier een aantal dingen die je gaan helpen:
Tip 1: Bepaal je kernboodschap
Wat wil je dat het publiek echt onthoudt? Dat ze hun tanden beter moeten poetsen? Dat ze de kosten van zonnepanelen in 5 jaar terug hebben verdiend? Dat pizza’s met ananas dé trend van 2025 worden? Maak het glashelder. (En koppel er een eventuele ‘call to action’ aan.)
Tip 2: Gebruik cliffhangers in je tekst
Zorg dat je publiek nieuwsgierig en betrokken blijft. Gebruik bijvoorbeeld ‘weet je wat het meest charmante accent van Nederland is’ en ‘ik las een onderzoek, en daar schrok ik enorm van’.
Geef mensen na de ‘cliffhanger’ ook echt een moment om de spanning op te bouwen en het publiek te laten nadenken. Zoals ik nu doe met jou als lezer.
Merk je? Dit werkt veel beter dan alleen ‘het meest charmante accent is Brabants’ en ’toen ik de cijfers uit het onderzoek las, schrok ik van de hoeveelheid mensen met angstklachten’. (Dat Brabants is echt waar trouwens.)
Tip 3. Noem cijfers tijdens je presentatie
Door cijfers te gebruiken in je verhaal, blijft informatie langer hangen.
Werk je als automonteur, dan maak je meer indruk door te zeggen ‘67% van de ongelukken zou voorkomen kunnen worden, als mensen winterbanden op hun auto laten monteren’ dan met ‘als je winterbanden laat monteren, is de kans op een ongeluk kleiner’.
Ook wanneer je jezelf voor moet stellen, of een ander jou aankondigt, kan je cijfers gebruiken. Bijvoorbeeld ‘Anne Ermens hielp al 2689 mensen om beter van zich te laten horen’.
(Natuurlijk moet je wel eerlijk zijn in je cijfers. Het voorbeeld van de winterbanden heb ik uit m’n duim gezogen, omdat het me een duidelijk voorbeeld leek. ‘Mijn’ 2689 mensen met wie ik heb gewerkt, zijn trouwens niet verzonnen; ik ben ooit 4,5 uur bezig geweest met het uitrekenen daarvan.)
Overtuigend presenteren, doe dit vooral niet
Tip 4. Start je presentatie niet met je naam
‘Hoi, ik ben Anne en kom een presentatie geven over stemgebruik’, geeft eigenlijk aan ‘ik doe een presentatie net als alle anderen’. Neem dan dit: ‘ik ben er niet trots op, maar ik heb meerdere keren illegaal met de trein gereisd. En als de conducteur om mijn kaartje vroeg, wist ik ‘em zo te bespelen, dat-ie me geloofde. Ik ben Anne Ermens en laat je vandaag horen hoe je slimmer spreekt’.
Beter he?
(Overigens, dit is 4x gebeurd, ben niet jarenlang aan het zwartrijden. Dat was misschien wel smeuïger geweest qua storytelling, haha. Maar het zat zo: ik ontdekte dan in de trein, dat ik mijn kaartje was vergeten te kopen en had meestal geen speling, waardoor ik ook niet – zoals het hoort – bij het eerstvolgende station uitstapte om een nieuw kaartje te kopen.)
Tip 5. Voorkom saai stemgebruik
Natuurlijk hoef je niet te klinken als een hysterische YouTuber die speelgoed reviewt, maar alleen maar kalmte en rust is – tenzij je een groepshypnose geeft – ook niet bepaald opwindend.
Speel met je toonhoogte, volume en tempo. Het is echt een goed idee om je presentatie een keer extreem overdreven te doen, zodat je voelt bij welke stukken het logisch is om dingen extra benadrukken met een gebaar of verandering in stemgebruik.
Tip 6. Niemand wil alleen maar droge feitjes horen
Tuurlijk, als Apple de nieuwste telefoons presenteert, wil ik natuurlijk weten wat de specificaties zijn. Maar ik onthoud ze veel beter als de spreker noemt wát er zo tof is aan die nieuwe mogelijkheden. In plaats van ‘je kan ermee videobellen’, kan ik ook vertellen hoe mijn nichtjes schateren van het lachen als ik ze FaceTime met een eenhoornfilter. Ook al zijn we volwassen, we houden nog steeds van verhalen.
Natuurlijk kan ik je nog veel meer vertellen over overtuigend presenteren, maar voor nu hou ik het hierbij.
Houdoe en groetjes,
Anne Ermens
Wil je met nog meer zelfvertrouwen presenteren?
Dan is mijn korte, praktische en speelse online training ‘Schaamteloos & Slim Spreken‘ een MUST HAVE. Kost minder dan de gemiddelde Thuisbezorgdmaaltijd, je kan ‘em meteen gaan bingen als je wil en je krijgt een downloadbare warming-up die je voor eeuwig kan gebruiken.
Kijk, hieronder zie je de trailer!