Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Hoe kies je een lied dat bij je past (Blog)

Hoe kies je een lied dat bij je past

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Hoewel ik eerder schreef over de meest populaire liedjes op zangles, 25 liedjes om te zingen op zangles en ga-zo-maar-door, blijft het een terugkerende vraag van mijn (potentiële) leerlingen: hoe kies ik een lied dat bij me past?

Een lied dat bij je past – Dit hoopte ik vroeger

Toen ik zelf mijn eerste zangles had, op mijn 15e, weet ik nog dat ik het ook aan mijn docent vroeg. ‘Welk lied past nou écht bij mijn stem?’

Achteraf weet ik wat ik bedoelde, namelijk ‘met welk lied klink ik fenomenaal, zónder er heel hard voor te moeten trainen’.

Want daar hoopte ik op. Dat er een soort denkbeeldige schatkist was vol met repertoire wat me moeiteloos zou afgaan. Als in: 1x luisteren en HOPPA, het zou in mijn brein zitten en als vanzelf mijn keel uit stromen. Alsof het magie zou zijn. (Want eerlijk: ik vind het vooral leuk om dingen te kúnnen, niet om jarenlang te moeten ploeteren om dingen te leren.)

Nou zeg ik niet dat iedereen die deze vraag stelt, is zoals ik. Ik vermoed dat-ie bij veel mensen juist voorkomt uit onzekerheid. De afkraakfilmpjes van Idols staan natuurlijk nog bij velen op het netvlies gebrand en we willen uit alle macht voorkomen dat we ‘voor schut staan’.

Dit is overigens mijn favoriet. Ook omdat ik vrijwel zeker weet dat deze kerel voor de grap meedeed. Mocht je deze Mark kennen, ik bied hem bij dezen een gratis zangles aan, als dank voor alle keren dat hij me heeft opgevrolijkt.

Het antwoord van mijn zangdocent destijds…

Toen ik mijn zangcoach vroeg welk lied er bij m’n stem paste, was ik niet blij met het antwoord.

‘Klassiek’, zei ze.

Want destijds was dat inderdaad wat mijn stem het makkelijkst deed. Een ‘dunne(re) sluiting van de stemplooien’, ‘verlaagde strottenhoofdpositie’ en ‘een natuurlijk vibrato’. De ingrediënten voor een smeuïge opera-sound.

Ik baalde ervan. Klassieke muziek was – vond ik toen – voor mensen zoals Ludo en Janine uit GTST. Voor oude, saaie mensen. Het kon dan wel bij mijn stem passen, het paste niet bij mij. Niet bij wie ik toen was en niet bij wie ik toen wilde zijn.

Een lied dat bij je past – Mijn tips

Hoewel mijn ‘zangjuf’ destijds een logisch antwoord gaf, vind ik: je bent niet alleen je anatomie. Juist omdat je je stem niet kan zien, maakt het het überhaupt lastig om te bepalen of iets écht anatomisch is. Misschien is het namelijk gewoon ‘aangeleerd gedrag’. Want die luide stem, is die zo luid omdat je gigantische stembanden hebt óf omdat je oren niet zo goed horen, waardoor je je stem altijd op z’n luidst gebruikt? (Hier komt misschien nog een keer een losse blog over.)

  • Een van de belangrijkste dingen: een lied past bij je, als je erin op je gemak bent. Klaar. Al heeft je stem anatomisch gezien nog zo’n ideale bouw om te ‘belten’, als jij je (nog) niet op je gemakt voelt om ‘herrie te maken’, wordt het gewoon lastig. Dat hangt voor een deel af van je docent, maar ook van waar je staat in je eigen ontwikkeling. Én van wat je leuk vindt.
  • Een lied past bij je, als je de taal enigszins spreekt. Om je een voorbeeld te geven: ik kan prima in het Spaans zingen, want met de tekst erbij kan mijn brein makkelijk de woorden transformeren in ‘de juiste mondposities’. Heb je moeite met Spaans, dan kan dat aspect het zingen in het Spaans echt belemmeren. Al is de melodie nog zo mooi en passend voor je stem.
  • Een lied past bij je stem, als je de toonhoogte haalt. ‘Emotions’ van Mariah Carey is bijvoorbeeld niet mijn ding, want haar fluitregister-noten zijn gewoon té hoog.(Wel 3 toevoegingen. 1. Als het gaat om een zangles, kan je natuurlijk ook besluiten gewoon het stuk van het lied te behandelen wat wél lukt. 2. Je kan liedjes ook in een andere toonsoort zetten. Daarover leer ik je ook in de training ‘Beter Zingen in 10 Dagen’. 3. Ik bedoel echt ‘dat je de toonhoogte haalt’. Niet ‘dat je de toonhoogte mooi vindt bij jezelf’; soms ben je gewoon nog niet gewend aan hoe je meest lage of meest hoge noten klinken.)
  • Een lied past bij je, als je de noten enigszins zelfstandig kan onthouden. Om ‘ons Mariah’ weer als voorbeeld te nemen; zij doet zo vreselijk veel adlibs (van die kronkelige versieringen), dat dat gewoon meer melodie is om te onthouden dan een willekeurig Nick & Simon-lied. Nou geloof ik dat er veel mensen zijn die dat gewoon kunnen hoor. Maar een groot percentage van die mensen, is niet bereid om daar uren voor te studeren. En dat is ook ok.
Op 1.15 zit de noot die (nog) niet helemaal soepel in mijn bereik ligt.

Maar het allerbelangrijkst

Als je een lied uitkiest, hou dan wél rekening met ‘waar je het voor gebruikt’. Want ook al past een lied bij jou, het lied moet ook in de context passen. Als ik in Spanje mee zou doen aan The Voice, zou ik niet auditeren met een Spaans lied. Omdat mijn Spaans in die context gewoon nog niet goed genoeg is. En als jij zingt op je eigen bruiloft, is ‘Tears in Heaven’ ook niet ideaal. Al zingt het nog zo lekker weg.

Op die manier kan je er natuurlijk tijdens je zangles ook voor kiezen om – in een tempo waar jij je goed bij voelt – je comfortzone uit te breiden. Om te onderzoeken wat er gebeurt als jij, terwijl je misschien gewend bent om ‘schattig Disney-achtig’ te zingen, ineens een stevig rocknummer zingt. Iets waarvan je in eerste instantie juist dacht dat het totaal niet bij je zou passen.

Hoop dat je ermee geholpen bent, laat het me gerust weten in de reacties hieronder!

Houdoe en veel liefs,

Anne Ermens

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
Lindy
Lindy
5 januari 2024 15:27

Jaaa helder! Ik ga spotify nog eens even doorploegen 😉

2
0
Ga naar de reacties!x