Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Hoe vind je een makkelijke melodie voor een feestlied? (Blog)

Hoe vind je een makkelijke melodie voor een feestlied?

Author picture

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Wil je een makkelijke melodie voor een feestlied, omdat je ouders 50 jaar getrouwd zijn? Omdat je beste vriend met pensioen gaat? Of je broer ein-de-lijk zijn diploma heeft gehaald?

Er zijn wel duizenden redenen te bedenken waarom je bezig bent met het schrijven van een lied. Grote kans dat de tekst al een ‘pain in the ass’ is en je er met geen haar op je hoofd aan denkt om óók nog een heel nieuw muzikaal hoogstandje te componeren. Daarom help ik je graag op weg met een makkelijke melodie voor een feestlied, zodat het zingen geen ongemakkelijk, maar onvergetelijk moment wordt.

Enne… mocht je nou meer zorgen hebben over ‘het zingen zelf’ dan over de melodie voor het feestlied, dan durf ik te zeggen dat mijn training ‘Beter Zingen in 10 Dagen‘ een MUST-HAVE is. Kost minder dan de gemiddelde Thuisbezorgd-bestelling en je hebt er veeuul langer plezier van.

Je bent dus op zoek naar een simpele melodie voor een feestlied…

En dat is hartstikke slim van je. Een bekende en simpele melodie zorgt ervoor dat het lied snel opgepikt wordt door je publiek en de kans daardoor groter is dat iedereen enthousiast meedoet. Mensen vinden zingen vaak al spannend zat, dus als jij aankomt met die ene hidden track van het nieuwste album van Taylor Swift die niemand kent, wordt het lastig.

Hoe vind je een makkelijke melodie voor een feestlied?

  1. Kies voor een lied met een simpele structuur: een ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer bestaat gewoon uit couplet-refrein-couplet-refrein, dat maakt het veel toegankelijker dan een ‘Bohemian Rhapsody’ die telkens van de ene naar de andere melodie gaat.
  2. Hou het muzikaal makkelijk: want ja, iedereen kent waarschijnlijk ‘Let it Go’ uit Frozen, maar het is voor veel mensen extreem hoog én extreem laag. Geen handige keuze dus.
  3. Hou rekening met de gemiddelde leeftijd en achtergrond: als de gemiddelde leeftijd 70 is, zingen mensen waarschijnlijk gemakkelijker mee op een melodie van de Beatles dan van Suzan & Freek. En als de helft van het publiek Fries is, is een lied van Rowwen Hèze ook niet ideaal.

Voorbeelden van makkelijke melodieën

Hieronder wat voorbeelden van eenvoudige melodieën die je als basis voor je feestlied kan gebruiken:

  • ‘Let it be’ van The Beatles: vrij eenvoudig en bekend bij vrijwel iedereen.
  • ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer: makkelijke structuur, feestelijk en leuk dat iedereen ‘o-wee-o’ kan zingen.
  • ‘Mamma Mia’, van ABBA: vrolijke melodie en overzichtelijk qua structuur.
  • ‘Kleine Cafe aan de Haven’ van Vader Abraham: ideaal om in te haken en mee te deinen en vooral bij het oude publiek erg bekend.
  • Engelbewaarder‘, officieel óók van Vader Abraham maar momenteel bekend van Marco Schuitmaker: hoog polonaisegehalte en lekker korte zinnen.
  • ‘Het is een Nacht’ van Guus Meeuwis: hartstikke bekend en makkelijk te begeleiden op gitaar.

Zo. Volgens mij heb je genoeg info om aan de slag te gaan! Hier lees je nog 7 tips om een ‘(a)meezing’ succes te maken van je zelfgeschreven feestlied, en je weet me te vinden als je voor een laag prijsje (beter) wil leren zingen.

Ik zou zeggen; aan de slag en veel plezier met de voorbereidingen!

Houdoe en liefs,

Anne

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk mijn site

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt? Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x