Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Wat heb je nodig om je eigen zang op te nemen, zang opnemen (blog)

Wat heb je nodig om je eigen zang op te nemen?

Author picture

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

De tijd dat je eigen zang opnemen alleen mogelijk was als je een platencontract had bij Sony, is natuurlijk al lang voorbij. Artiesten als Billie Eilish nemen zelfs complete albums op in hun slaapkamer! In deze blog ga ik je al mijn adviezen geven. Maar laten we het eerst eens hebben over de voor-en-nadelen.

Deze blog werd in 2023 voor het laatst bijgewerkt.

Zelf je eigen zang opnemen – Voordelen

 • Je kan er zo lang over doen als je zelf wil en opnemen wanneer je wil. Dus ook als je om 03.30 thuis komt na het stappen en een broodje falafel, en de inspiratie ineens om de hoek komt kijken.
 • Er is niemand die zich ermee bemoeit, dus je kan lekker ‘op het gemakskse’ werken zonder de dreigende blikken van een chagrijnige geluidsman.
 • In tegenstelling tot een studio, waar je per uur betaalt, investeer je 1x in de producten en kan je daarna jaaaaaren vooruit. Dat scheelt een hoop geld.

Zelf je eigen zang opnemen – Nadelen

 • Je kan er zo lang over doen als je zelf wil. En dat is naast een voordeel ook echt een nadeel: je kan er extreem perfectionistisch van worden. Niet alleen omdat je denkt, ‘hmm, ik ga het nog een 337e keer inzingen, want misschien kan het nóg mooier’, maar ook omdat je uren en uren bezig kan zijn met het bekijken van editing tutorials, zoeken naar de juiste hardware en ga zo maar door.
 • Er is niemand die zich ermee bemoeit en dus ook niemand die zegt ‘goh, neem anders even pauze’ of ‘je bent vergeten op record te drukken’.
 • De kans is groot dat je niet het budget hebt om dezelfde spullen te kopen als ze in de Abbey Road Studio gebruiken. En de kans is vooral groot dat je geen geluidsdichte ruimte hebt om op te nemen.

Mijn ervaringen met mezelf opnemen

Hier begon het…

Het begon al toen ik vrij jong was. Niet alleen omdat ik een My First Sony had, zo’n rood-geel-gevaarte uit de jaren ’90 waarbij ik in mijn fantasie-engels liedjes inzong op bandjes, nee. Mijn vader is geluidstechnicus en werkt al jaaaren voor radio en tv, dus ik ben opgegroeid in een huis met kabels, DAT-recorders en mengpanelen. Waren mijn opa en oma 50 jaar getrouwd, dan was de kans groot dat je me in de weken daarvoor zingend in de kast van mijn ouders vond, terwijl mijn vader in de kamer daarnaast aan het opnemen was. (Ik kom nog terug op die kast.)

Toen ik zelf naar het Conservatorium ging, het ouderlijk huis verliet en uiteindelijk een eigen lespraktijk begon, wilde ik ook mijn eigen opnamespulletjes. Na meerdere telefoontjes met ‘ons pap’, over wat nu echt een slimme investering was, had ik uiteindelijk een compacte thuisstudio. Vanuit daar is het alleen maar gegroeid en inmiddels neem ik vrijwel wekelijks op.

Wat ik allemaal opneem

 • Mijn eigen zang.
 • Mijn zangleerlingen! Superleuk voor ze om in een opname te kunnen horen wat ze doen en hoe ze gegroeid zijn. Sommigen houden die opnames gewoon voor zichzelf, anderen delen ze weer op bijvoorbeeld social media. (Meer over m’n zanglessen lees je hier.)
 • Groepen mensen die een zangworkshop volgen. Zo kreeg een groep vriendinnen nadat ze een zangworkshop bij me deden voor een vrijgezellenfeestje, na afloop een opname mee als herinnering. (Meer over m’n zangworkshops lees je hier.)
 • Instrumentale versies. Zo werkte ik laatst met iemand in een zangles aan een lied voor de uitvaart van haar familielid. Er was geen karaokeversie van het lied én het lied stond in een onhandige toonsoort voor haar. Ik zocht de akkoorden uit, we namen het lied samen op – zij de zang, ik de pianobegeleiding – en uiteindelijk had ze én een opname met zang die ze kon afspelen tijdens de uitvaart én een begeleidingstrack waarbij ze eventueel live mee kon zingen.
 • Repetities en oefentracks: voor de Zingende Zeemeerminnen (ja, ik treed soms op als zeemeermin) maak ik bijvoorbeeld een oefenversie waarbij ik mijn tegenspeelster in mijn rechteroor hoor en mezelf in mijn linkeroor, zodat ik in de auto makkelijk kan oefenen.
 • De podcasts die ik een paar keer per maand deel. (Meer over mijn podcasts lees je hier.)
 • Voice-over-werk. Zo nam ik bijvoorbeeld het telefoonmenu voor een ziekenhuis op met mijn eigen spullen, en de voice-over voor een bedrijfsanimatie. (Meer over m’n voice-over-werk lees je hier.)
Wat-heb-je-nodig-om-je-eigen-zang-op-te-nemen-zang-opnemen-2012-Anne-neemt-op-b
Dit ben ik in 2012 – ja ik heb kort rood haar gehad – terwijl ik wat demo’s van een act zat op te nemen.

Wat je nodig hebt om je eigen zang op te nemen

Laat ik voorop stellen. Iedereen kan iets opnemen. De simpelste manier: met je telefoon. Download een dictafoonapp, druk op de – meestal – rode knop, en klaar is kees. Maar ik neem aan dat je op zoek bent naar meer.

Microfoon

Je hebt iets nodig wat het geluid oppakt, een microfoon. Voor het opnemen is het slim om een ‘condensator microfoon’ te kopen, omdat die heel gedetailleerd het geluid oppakt. Fijn, want je wil natuurlijk alle nuances in je stem mooi tot z’n recht laten komen.

Voor het opnemen van zang gebruik ik de T.Bone condensator SC 600, die kost nog geen € 100,-.

‘Iets’ om het geluid in te stoppen en te bewerken, zoals een computer

Ja, bewerken kan ook op een telefoon of iPad, maar ik doe het graag op een computer. Lekker overzichtelijk en makkelijker te bedienen met mijn dikke worstvingertjes.

Ik gebruik een MacBook Pro, die kost helaas veeeeel meer dan € 100,- maar is het geld voor mij enorm waard. Voor het editten gebruik ik Garageband, het standaard audioprogramma van Apple. Gebruik je Windows, dan zou ik starten met het gratis programma ‘Audacity’. Mijn vader – die dus het geluid doet bij de radio, dus hij heeft er verstand van – is ook altijd erg enthousiast over het programma ‘Reaper’.

‘Iets’ om te zorgen dat de microfoon op je apparaat kan worden aangesloten

Ja, natuuuuuurlijk zijn er ook allerlei spullen op de markt die je kant-en-klaar in je apparatuur kan duwen, zoals het Boya Lavalier dasspeldmicrofoontje die je zo in vrijwel elke telefoon kan stoppen. Die gebruik ik sinds kort dan ook graag bij het opnemen van online cursussen. Ook voor het opnemen van mijn podcasts gebruik ik inmiddels een microfoon met USB aansluiting, de Rode NT-USB. Wil ik mijn zangstem – of andermans stem – goed tot z’n recht laten komen, dan gebruik ik wel gewoon ‘de echte shit’: een microfoon met XLR aansluiting.

Het lullige is: een microfoon met XLR aansluiting, kan je niet in een laptop duwen. Je hebt daarvoor een ‘interface’ nodig, een kastje met meerdere ingangen waar je onder andere je microfoon op aan kan sluiten. Dat kastje sluit je dan weer aan op je computer. Dat heeft 1 nadeel, want je moet zo’n kastje kopen. Maar de grote voordelen zijn dat je audiokwaliteit beter wordt én je er meerdere dingen op aan kan sluiten en dus meerdere sporen tegelijkertijd kan opnemen. (Dat is handig als je bijvoorbeeld piano en zang opneemt, en daarna wil aanpassen hoe luid de zang ten opzichte van de piano klinkt.)

Zelf gebruik ik de TASCAM US-4×4 audio interface van zo’n € 200,-, omdat ik gewoon lekker veel ingangen wil hebben. Mocht je aan één ingang genoeg hebben, dan heb je voor de helft van het bedrag ook een goede aan deze interface.

‘Iets’ om het geluid mee af te luisteren

Want waarschijnlijk zijn de speakers van je laptop niet ideaal. Wel goed om te weten: elke box klinkt anders! Jouw super-de-luxe thuisbioscoop laat een opname anders klinken dan de oortjes van de action en op de speakers van de auto klinkt het ook weer anders. (Het schijnt zelfs zo te zijn dat sommige technici het geluid van de auto als uitgangspunt nemen!)

Ik gebruik de Samson SR850 koptelefoon, die kost zo’n € 50,-.

En verder gebruik ik…

Nog wat adviezen rondom opnemen

 • Zet in je todolijstje dat je af en toe je hardware (zoals je externe geluidskaart) update.
 • Zorg dat je kabels goed ‘aandraait’ en ‘aanduwt’, soms gaan ze knarsen als ze niet helemaal lekker vast zitten.
 • Als iets niet werkt, controleer of je echt alle kabels op elkaar hebt aangesloten en of de stekker in het stopcontact zit. (Dit laatste gaat vaker mis dan me lief is.)
 • Maak een korte ‘proefopname’ voor je ‘voor het echie’ aan de slag gaat, zodat je het merkt als er iets niet lekker gaat.
 • Zorg dat je je sieraden afdoet en er geen rinkelende oorbellen te horen zijn.
 • Maak de ruimte waar je in opneemt zo ‘droog’ mogelijk, oftewel, neem op in een ruimte met zo min mogelijk echo. Dat maakt het makkelijker om het geluid na te bewerken en zorgt ook voor een betere verstaanbaarheid. Heb je flink budget, dan kan je een ‘Isovox‘ kopen, maar tot die tijd kan je ook een hut bouwen van matrassen en dekens, of zoals ik als kind deed: in een gevulde kledingkast gaan staan.

En als je dan opgenomen hebt…

Dan ga je jezelf terugluisteren. En daar heb ik dan weer een andere blog over, die lees je hier!

Heel veel succes met het opnemen van je zang, als je vragen hebt, zet ze gerust in de reacties!

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. Hulp nodig met het zingen zelf?

Momenteel is er een wachtlijst voor mensen die op regelmatige basis zangles bij me willen. Maaaaarrrr, je kan altijd gewoon een losse les van 60 minuten bestellen, meestal kan je die dan binnen 14 dagen inplannen. Als je naar mijn locatie in Breda komt, mag je natuurlijk altijd van mijn opname-apparatuur gebruik maken. Woon je (te) ver weg? Een online zangles kan ook! Hier lees je meer.

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk mijn site

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt? Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x