Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
6x inspiratie voor liedjes om te zingen in je zangles (blog)

6x inspiratie voor liedjes om te zingen in je zangles

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Volgens de inzichten van Google, hebben mensen geen inspiratie wanneer ze een lied moeten kiezen om te zingen in hun zangles. De blog ‘25 liedjes om te zingen op zangles‘, is een van mijn best gelezen blogs en dus is het tijd om weer een beetje extra inspiratie te geven.

Dit keer ga ik niet alles voorkauwen en specifieke liedjes noemen, maar je wel een beetje richting geven. Let’s go!

Deze blog werd in 2023 voor het laatst bijgewerkt.

6x inspiratie voor liedjes om te zingen in je zangles

1. Kies een lied in de taal van een land waar je recent bent geweest

Goed voor de ontwikkeling van je articulatie, ritme en taalgevoel en keileuk! Tenminste, afhankelijk van waar je recent bent geweest. En afhankelijk van je docent, want niet iedereen staat ervoor open. Ik wel en ik moedig mijn leerlingen dus absoluut aan om eens in het Frans, Italiaans of Spaans te zingen. Ook Duitse, Russische en Japanse nummers zijn wel eens in mijn zanglessen voorbij gekomen.

Ben je recent in België geweest en wil je een Vlaamse hit, dan anti-adviseer ik je ‘Zoutelande’, want die is gewoon niet zo spannend. Maar hey, jouw les, jouw keuze.

Mijn laatste keer buitenland was naar Duitsland, ik zou dan bijvoorbeeld voor zoiets kunnen kiezen!

2. Zoek een lied wat voor iemand waar je van houdt veel betekent 

Vaak hebben we de neiging om af te gaan op onze eerste indruk. Zegt je vriendin al jaren dat ‘The place where the lost things go’ haar favoriet is en weiger je die omdat je walgt van het hoge musicalgehalte, zoek dan eens een cover op op YouTube! Wanneer je de titel intikt en er female/male/jazz/vintage/acoustic cover achter zet, zal je je verbazen hoe een lied ineens wél helemaal bij je past!

Prachtige versie van Jamie Cullum.

3. Herhaal het allereerste lied wat je ooit op zangles zong

Dat is vaak én leuk omdat je zal merken dat het beter gaat én je merkt dat je weer op een ander niveau dingen kan leren. Waar je bijvoorbeeld in je eerste les überhaupt moeite had om adem te halen en de melodie in de maat te zingen, kom je nu bijvoorbeeld toe aan het meenemen van interpretatie, het letten op dynamiek-tekens of toevoegen van ad-libs.

Van mijn eigen eerste zangdocent, moest ik ‘Memory’ zingen. Hoewel ik geen groot fan ben van het lied, durf ik wel te zeggen dat ik ’em inmiddels (zo’n 20 jaar later) wel een stuk beter zing.

4. Ga aan de slag met een ‘Guilty Pleasure’

Van Spice Girls tot ABBA tot Gordon, een guilty pleasure lied – oftewel, een lied waar je je eigenlijk voor schaamt – is altijd een goed idee. (Het is overigens ook gewoon mijn smaak, waarschijnlijk tot grote teleurstelling van mijn ouddocenten van het Conservatorium.) Waarom het een goed idee is? Over het algemeen zijn het liedjes die wij nuchtere ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-Hollanders te hysterisch vinden. Maar juist dramatische, over-the-top liedjes zorgen ervoor dat een lied automatisch al tot leven wordt gebracht, en levendig zingen is iets waar veel mensen moeite mee hebben.

Gelukkig voelen mijn leerlingen zich veilig genoeg om hun geheime kant te laten zien in mijn lessen: eerder zag ik mannen losgaan in liedjes van Celine Dion, vrouwen losbarsten met dramatische liedjes als ‘Vivo per lei’ en ja, iemand zong zelfs ooit een nummer wat ‘Fuck her gently’ heet. (Daar moest ik ook wel even van herstellen hoor.)

Je houdt ervan of je haat het (al vrees ik dat steeds meer mensen het haten, maar dat heeft dan weer niet met de muziek te maken): Marco Borsato. Misschien dat ik mijn professionele glazen ingooi en er mensen zijn die nooit meer zangles bij me willen, maar: ik hou hiervan. En serieus, luister dat intro ook. Grandioos toch?!

5. Daag jezelf uit door iets in een compleet tegenovergestelde andere stijl te zingen

Normaal altijd hysterische musical? Ga eens voor een laidback jazznummer. Dol op belten? Doe eens iets klassieks! Altijd schattige liedjes? Duik in de lompere liedjes. Wanneer je probeert het extreem goed ‘na te apen’ kan dat zowel op muzikaal als stemtechnisch vlak erg leerzaam zijn. Ook het maken van een eigen versie van een lied wat in eerste instantie niet bij je past, is leuk.

Het was even zoeken, want ik heb in m’n verleden zowel pop, jazz, rock, musical, kleinkunst, klassiek… eigenlijk vrijwel alle stijlen gezongen. Maar reggae, dát heb ik nog nooit gedaan.

6. Kies een lied van de allereerste CD die je ooit kocht 

Cd. Je weet wel. Zo’n schijf die je in sommige auto’s kan stoppen waarna er op wonderbaarlijke wijze muziek door de speakers schalt. Mocht je het tijdperk nog mee hebben gekregen waarin je vol vreugde naar de Free Record Shop ging voor een nieuwe single van de artiest waar je fan van was, dan zou ik zeggen: kies een liedje uit van het eerste album wat je kocht. Niet alleen leuk en lekker sentimenteel, de kans is ook groot dat je de tekst al uit je hoofd kent en de melodie ook nog in je spiergeheugen zit!

Mijn eerste cd? De single ‘Murder on the dancefloor’ van Sophie Ellis-Bextor. Deze versie is ook te gek!

Dat waren ze, ik hoop dat je weer op weg bent geholpen!

Houdoe en veel liefs,

Anne

P.S. Bonustip

Zet het in een lijst. Ik herhaal. ZET HET IN EEN LIJST! Elk lied waarvan je denkt ‘hmm, dat is wel wat’, zet het in een YouTube-lijst, een Spotify-lijst of welke muziek-app-je-dan-ook-gebruikt-lijst. Dan heb je altijd iets op terug te vallen. Daarnaast is het ook handig om die lijst met je docent te delen, zodat die makkelijk met je mee kan denken welk repertoire misschien nog meer aansluit bij jouw smaak!

Enne… wil je een keertje zangles bij mij?

Kan! Ik geef zangles in Breda en online zangles en werk met losse lessen of 10-lessen-pakketten, waarbij je altijd flexibel online kan inplannen. Daarnaast kan je bij me terecht voor o.a. workshops en zangavonden.

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x