Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2617 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Online Presenteren, de 4 beste tips voor een overtuigende Online Presentatie (Blog)

Online Presenteren: de 4 beste tips voor een overtuigende Online Presentatie

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

De afgelopen jaren is videobellen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We FaceTimen massaal en brengen ook veel werktijd door met videovergaderen via Zoom, Teams, Skype of Google Meet. Grote kans dat je er inmiddels – al dan niet in je joggingbroek, want dat zien ze toch niet – een beetje aan went, maar eerlijk? Echt goed gaat het misschien nog niet. Daar gaan we verandering in brengen. Met deze 4 tips voor online presenteren wordt het pas echt overtuigend en comfortabel.

Over presenteren gesproken, je hebt vást ook wat aan mijn onmisbare tips voor sprekers. Die zijn gewoon gratis trouwens.

De 4 beste tips voor online presenteren

Allright, daar gaan we.

1. Zorg dat je online presentatie niet belemmerd wordt door techniek

Een haperende internetverbinding, krakende microfoon, onscherp beeld, slechte belichting; het maakt het er allemaal niet beter op. Wat tips:

  • Mute andere deelnemers of vraag ze vooraf een koptelefoon te dragen. Zo voorkom je dat jouw stem via hun luidspreker en microfoon terug-echoot in je eigen oren. (Dit is echt mijn nummer één irritatie tijdens videobellen.)
  • Test je apparatuur en internetverbinding van tevoren, zodat je zeker weet dat je de beste plek hebt qua daglicht (dat is het mooiste) én de beste plek qua verbinding. Je kan ook overwegen om niet de WiFi, maar gewoon de kabelaansluiting van je computer te gebruiken, die is het meest stabiel.
  • Zorg voor een backup-plan, bijvoorbeeld een alternatieve internetverbinding met je telefoon als hotspot. Oefen hiermee, zodat je er niet door overvallen wordt tijdens het geven van je online presentatie.
  • Haal een doekje over de camera voor je begint zodat er geen onscherp beeld ontstaat door vetvlekken van je vingers.
  • Investeer in goede apparatuur. Inmiddels gebruik ik standaard deze 4K webcam, die automatisch het licht bijstelt, me volgt door middel van AI tracking en een speciale ‘deskview’ en ‘whiteboard’ modus heeft. Dikke aanrader.

2. Overtuigend online presenteren; het oog wil ook wat

Natuurlijk vind ik ook dat het gaat om de inhoud van je online presentatie, maar eerlijk; we worden sneller naar de inhoud van je woorden getrokken wanneer het leuk visueel verpakt is. Hier een aantal tips:

  • Zorg dat je ongeveer vanaf je middel in beeld bent. Zodat de kijker je vanuit een ‘natuurlijk perspectief’ bekijkt, en dus ziet wat-ie ook zou zien in een normale meeting. Niet zoveel afstand dat-ie je van top tot teen ziet dus, maar ook weer niet zo weinig afstand dat-ie je neusharen kan tellen of bang is dat je ’em gaat kussen.
  • Let op wat er achter je in beeld ligt. Daarmee bedoel ik niet dat je persoonlijkheidsloos door het leven moet gaan. Die tekeningen van je kinderen zou ik dus lekker laten hangen, maar de bananenschil met fruitvliegjes zou ik weghalen, net als het dekentje van de kat wat vol ligt met haren.
  • Sluit je openstaande schermen af wanneer je je scherm deelt. Zeker als je ‘bepaalde sites voor volwassen’ hebt bekeken.
  • Vermijd AI achtergronden. In Zoom zit een functie waarbij je een fancy nep-achtergrond kan instellen. Dat idee is leuk, maar ten eerste zíe je gewoon dat het nep is – en lijkt het daardoor alsof je wat te verbergen hebt – en ten tweede hapert het beeld er sneller door, waardoor het lijkt alsof je een soort slecht functionerende ‘onzichtbaarheidscape’ aanhebt.

3. Maak je online presentatie interactief en prikkelend

Lange presentaties kunnen snel vermoeiend worden voor je publiek en al helemaaaaal als ze online zijn. Dat is jammer, want als mensen hun aandacht verliezen, kunnen ze de inhoud niet meer goed volgen. Om te voorkomen dat je publiek stiekem aan hun boodschappenlijstje denkt terwijl ze naar het beeldscherm staren, kan je de volgende dingen doen.

  • Maak slides met beknopte informatie in bulletpoints. (Met de nadruk op ‘beknopt’, want de aandacht moet alsnog naar jou gaan. Overigens zijn die slides meteen handig voor jou om je verhaal gestructureerd te houden!)
  • Maak een proefopname om jezelf terug te kijken en te verbeteren.
  • Gebruik polls en vragen via de chatfunctie om je online presentatie interactief en prikkelend te maken.
  • Bereid anekdotes voor die aansluiten op je verhaal. Mensen blijven langer geconcentreerd als ze naar verhalen luisteren. Als je hier óók nog leuk beeldmateriaal bij kan delen, zoals een korte video of afbeelding, is de kans op succes nog groter.
  • Gebruik de whiteboardfunctie. Ik gebruik zelf die van Zoom; wanneer ik in een online presentatie uitleg geef over bijvoorbeeld stemgebruik, maak ik tegelijkertijd tekeningen op mijn iPad, zodat mijn verhaal direct visueel ondersteund wordt. (Ik kan niet goed tekenen, maar dat maakt niks uit; het gaat erom dat mijn publiek betrokken blijft.)

4. Zorg dat je je stem goed gebruikt in je online presentatie

… en nee, dat betekent niet dat je als een soort nieuwslezer keurig en correct moet praten. Het betekent dat je op zo’n manier spreekt, dat je publiek op het puntje van je stoel zit.

Dat doe je in de eerste plaats door simpelweg te zorgen dat je luisteraars en kijkers tijd met je door willen brengen.

Wat je bijvoorbeeld niet wil:

  • Een opjegaagde ademhaling en een te snel spreektempo, waardoor je publiek onrustig wordt.
  • Dat je te luid klinkt, waardoor je opdringerig en schreeuwerig lijkt.
  • Een te voorzichtige stem, waardoor je onzeker overkomt.

Wat je juist wel wil:

  • Verstaanbaar zijn. Want hoewel een accent wat toevoegt aan je persoonlijkheid, wil je niet dat je zo in dialect vervalt dat 90% van de luisteraars er geen touw aan vast kunnen knopen.
  • Dat je stem gezond en fris klinkt, niet alsof er nog allerlei ‘ochtendslijm’ vast zit.
  • Een manier van stemgebruik die aansluit bij je doelgroep, want wanneer jij online therapie geeft, wil je waarschijnlijk anders overkomen als wanneer je een online presentatie geeft voor je politieke partij.


Wil je je volgende Zoomcall of Meet-ing nou echt rocken en heb je er moeite mee; voor een paar tientjes help ik je in de (korte, praktische en speelse) online training ‘Schaamteloos & Slim Spreken‘. Als je vandaag start, heb je binnen een week resultaat. Beloofd.

Veel plezier en succes met het voorbereiden van je online presentatie!

Houdoe, groetjes en je weet me te vinden als je me nodig hebt!

Anne Ermens

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk mijn site!

Af en toe persoonlijke anekdotes, de laatste nieuwtjes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s ontvangen? Abonneer je dan op mijn gratis ‘Brieven van Anne’.

Op de hoogte blijven van activiteiten rondom stem en/of muziek? Zet jezelf gratis en vrijblijvend op de wachtlijst!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x