Hoewel ik eerder schreef over de meest populaire liedjes op zangles, 25 liedjes om te zingen en ga zo maar door, blijft het een terugkerende vraag van mijn (potentiële) leerlingen: welk liedje past bij mij? Hoe kies ik het juiste nummer voor mijn stem?
Trouwens. Over zingen gesproken; ik schreef ook ‘6 adviezen van zangdocenten (die je niet moet opvolgen)‘. Aanrader, al zeg ik het zelf.
Welk liedje past bij mij – Dit hoopte ik vroeger
Toen ik zelf mijn eerste zangles had, op mijn 15e, weet ik nog dat ik het ook aan mijn docent vroeg. ‘Welk liedje past nou écht bij mijn stem?’
Achteraf weet ik wat ik bedoelde, namelijk ‘met welk lied klink ik fenomenaal, zónder er heel hard voor te moeten trainen’.
Want daar hoopte ik op. Dat er een soort denkbeeldige schatkist was vol met repertoire dat me moeiteloos zou afgaan. Als in: één keer luisteren en HOP, het zou in mijn brein zitten en als vanzelf mijn keel uit stromen. Alsof het magie zou zijn. Want eerlijk: ik vind het vooral leuk om dingen te kúnnen, niet om jarenlang te moeten ploeteren om dingen te leren.
Nu zeg ik niet dat iedereen die deze vraag stelt, is zoals ik. Ik vermoed dat-ie bij veel mensen juist voorkomt uit onzekerheid. De afkraak-filmpjes van Idols staan natuurlijk nog bij velen op het netvlies gebrand en we willen dus het goede liedjes kiezen om uit alle macht te voorkomen dat we ‘voor schut staan’.
Het antwoord van mijn zangdocent destijds…
Toen ik mijn zangcoach vroeg welk lied er bij m’n stem paste, was ik niet blij met het antwoord.
‘Klassiek’, zei ze.
Want destijds was dat inderdaad wat mijn stem het makkelijkst deed. Een ‘dunne(re) sluiting van de stemplooien’, ‘verlaagde strottenhoofdpositie’ en ‘een natuurlijk vibrato’. De ingrediënten voor een smeuïge opera-sound.
Ik baalde ervan. Klassieke muziek was – vond ik toen – voor mensen zoals Ludo en Janine uit GTST.
Voor oude, saaie mensen. Vond ik. Het kon dan wel bij mijn stem passen, het paste niet bij mij. Niet bij wie ik toen was en niet bij wie ik toen wilde zijn.
Welk liedje past bij jouw stem?
Hoewel mijn ‘zangjuf’ destijds een logisch antwoord gaf, vind ik: je bent niet alleen je anatomie. Juist omdat je je stem niet kan zien, maakt het het überhaupt lastig om te bepalen of iets écht anatomisch is. Misschien is het namelijk gewoon ‘aangeleerd gedrag’. Want die luide stem, is die zo luid omdat je gigantische stembanden hebt? Of omdat je oren niet zo goed horen, waardoor je je stem altijd op z’n luidst gebruikt? Of omdat je 7 broers en 9 zussen hebt en altijd je stem moest verheffen om gehoord te worden? (Hier komt misschien nog een keer een losse blog over.)
Dat gezegd hebbende…
Zo kies je een lied dat bij je past:
- Een van de belangrijkste dingen is: een liedje past bij je als je erin op je gemak bent. Klaar. Al heeft je stem anatomisch gezien nog zo’n ideale bouw om te ‘belten’, als jij je (nog) niet op je gemakt voelt om ‘herrie te maken’, wordt het gewoon lastig. Dat hangt voor een deel af van je docent, maar ook van waar je staat in je eigen ontwikkeling. Én van wat je leuk vindt.
- Een lied past bij je als je de taal enigszins spreekt. Om je een voorbeeld te geven: ik kan prima in het Spaans zingen, want met de tekst erbij kan mijn brein makkelijk de woorden transformeren in ‘de juiste mondposities’. Heb je moeite met Spaans dan kan dat aspect het zingen in het Spaans echt belemmeren. Zelfs als de melodie nog zo mooi en passend voor je stem is.
- Een lied past bij je als je de noten enigszins zelfstandig kan onthouden. Om Mariah Carey als voorbeeld te nemen; zij doet zo vreselijk veel adlibs (van die kronkelige versieringen), dat het gewoon meer melodie is om te onthouden dan een willekeurig Nick & Simon-lied. Nou geloof ik dat er veel mensen zijn die dat gewoon kunnen hoor. Maar een groot percentage van die mensen is niet bereid om daar uren voor te studeren. En dat is ook ok.
- Een lied is geschikt voor jouw stem als je de toonhoogte haalt. ‘Emotions’ – ook van ‘ons Mariah’ – is bijvoorbeeld niet mijn ding, want haar fluitregister-noten zijn gewoon té hoog. (Wel 3 toevoegingen: 1. Als het gaat om een zangles, kan je natuurlijk ook besluiten gewoon het stuk van het lied te behandelen wat wél lukt. 2. Je kunt liedjes ook in een andere toonsoort zetten. Daar leer ik je ook over in de training over Beter Zingen. 3. Ik bedoel echt ‘dat je de toonhoogte haalt’. Niet ‘dat je de toonhoogte mooi vindt bij jezelf’; soms ben je gewoon nog niet gewend aan hoe je meest lage of meest hoge noten klinken.)
Maar het allerbelangrijkst
Als je een lied uitkiest, hou dan wél rekening met ‘waar je het voor gebruikt’. Want ook al past een lied bij jou, het lied moet ook in de context passen. Als ik in Portugal mee zou doen aan The Voice, zou ik niet auditeren met een Portugees lied. Omdat mijn Portugees in die context gewoon nog niet goed genoeg is. En als jij zingt op je eigen bruiloft is ‘Tears in Heaven’ ook niet ideaal. Al zingt het nog zo lekker weg.
Op die manier kan je er natuurlijk tijdens je zangles ook voor kiezen om – in een tempo waar jij je goed bij voelt – je comfortzone uit te breiden. Om te onderzoeken wat er gebeurt als jij, terwijl je misschien gewend bent om ‘schattig Disney-achtig’ te zingen, ineens een stevig rocknummer zingt. Iets waarvan je in eerste instantie juist dacht dat het totaal niet bij je zou passen.
Hoop dat je hiermee geholpen bent en de vraag ‘welk lied past bij mij’ – of nouja, bij jou dus – is beantwoord. Laat het me gerust weten in de reacties hieronder!
Houdoe en groetjes!
Anne Ermens
Oh ja…
Wil je beter leren zingen, maar heb je nog niet zo veel budget? Voor minder dan de gemiddelde Thuisbezorgd-bestelling kan je mijn online training over ‘Beter Zingen’ volgen! Daarin geef ik de beste tips en inzichten op basis van 17 jaar ervaring. Hieronder zie je de trailer, dan kan je een beetje sfeer proeven.
Jaaa helder! Ik ga spotify nog eens even doorploegen 😉
Aaah fijn! Tot gauw Lindy!