Het komt best wel eens voor dat ik werk met mensen die zelf een feestlied maken. De moeder die voor haar zoon zong toen hij afstudeerde, een vader die op de bruiloft van zijn dochter zong en afgelopen jaar zelfs een man van 73 (!) die zijn zus wilde verrassen met zijn zelfgeschreven lied. Naast dat ik deze mensen help met het zingen van zo’n feestlied, geef ik ze ook altijd de volgende tips mee!
Heb je trouwens ook hulp nodig met zingen, maar niet het budget voor een zangles? Dan is – al zeg ik het zelf – mijn online training over zingen een MUST HAVE. Kost minder dan de gemiddelde Thuisbezorgd-bestelling en je kan vandaag nog alles bekijken. Gewoon in je joggingbroek op de bank.
Zelf een feestlied maken – 7 tips voor een (a)meezing succes
1. Zorg dat je voldoende teksten uitprint of maak gebruik van een beamer
Zelf gebruik ik deze beamer zodat iedereen makkelijker mee kan zingen zonder dat daar papier voor verspild hoeft te worden. Wel leuk om het bruidspaar/de jarige/degene om wie het gaat sowieso een printje van de tekst te geven; als meerdere mensen zingen is het vaak moeilijker te verstaan en het zou zonde zijn als je zelfgeschreven tekst verloren gaat.
2. Hou rekening met het aantal lettergrepen van een melodie
Als het goed is, heb je al een makkelijke melodie uitgekozen voor je feestlied. Als je de tekst schrijft, is het slim om ook de tekst zo makkelijk en logisch mogelijk te houden door te letten op de lettergrepen. ‘Let it be’ zijn bijvoorbeeld 3 lettergrepen, dus als je daar ‘Roderick en Marjolein’ van 7 lettergrepen op wil zingen, wordt het lastig. Tuurlijk kan je af en toe heus wel een beetje sjoemelen, maar maak het niet te moeilijk.
3. Probeer het rijmschema aan te houden
Wil je helemaal uitpakken en hou je van een uitdaging? Probeer dan ook het ‘rijmschema’ van het originele lied aan te houden als je zelf een feestlied schrijft. En nee, ik vind het geen schande als je ChatGPT of een online rijmwoordenboek gebruikt om het jezelf makkelijker te maken.
4. Overleg met de locatie over de techniek
Je zal niet de eerste zijn die op de locatie van het feest ineens tot de ontdekking komt dat ze daar je telefoon niet op de geluidsinstallatie kunnen aansluiten, of je USB-microfoon niet werkt met de apparatuur daar. Daarom: overleg met de locatie over de techniek zodat je weet óf en hoe je versterkt kan zingen (en eventuele instrumenten worden versterkt) én of je de karaokeband op een bepaalde manier aan moet leveren.
5. Vul stiltes in de muziek op met een speech
Een intro van 24 maten, of een langdradige gitaarsolo in de karaoke-versie, het zorgt snel voor zo’n ongemakkelijk moment in je lied. Wil je voorkomen dat de energie inkakt, dan is het slim om bijvoorbeeld een korte speech voor te bereiden om de stilte op te vullen!
6. Sta jezelf alsjeblieft toe om éérst een slechte versie van het lied te schrijven
Ik snap je hoor, ik doe liever ook altijd alles in één keer perfect, maar geloof me; het is veel makkelijker om iets knulligs te verbeteren dan om meteen iets fenomenaals te maken. Bovendien, het is allerliefst dát je zelf een feestlied maakt! Het gaat vooral om de intentie, je hoeft er geen Grammy voor te winnen!
7. Oefen je zelfgeschreven feestlied van tevoren met muzikale begeleiding
Of je nou met een karaokeversie werkt of je zus accordeon speelt, oefen het van tevoren. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan (zoals een te kort intro of een te snel tempo) en kan je ook de juiste toonsoort kiezen.
Over ‘het kiezen van de juiste toonsoort’ heb ik het ook in mijn m’n budgetproof online training waarin ik je beter leer zingen. Je kan ’em na bestelling meteen gaan bingen. Hieronder zie je de trailer, dan kan je een beetje sfeer proeven.
Heel veel plezier met de voorbereidingen én het zingen van je zelfgemaakte feestlied.
Houdoe en groetjes!
Anne Ermens