Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Hoeveel zanglessen heeft iemand eigenlijk nodig? (Blog)

Hoeveel zanglessen heeft iemand eigenlijk nodig?

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Van de week kreeg ik een mailtje met de vraag: hoeveel zanglessen heeft iemand eigenlijk nodig?

Best een logische vraag eigenlijk. Als je op naaicursus gaat, weet je vaak ook ‘in 10 lessen heb ik mijn eerste rok genaaid’. En bij een cursus ‘Tapas Koken’ van 6 weken, kan je er ook vanuit gaan dat je na afloop fatsoenlijke patatas bravas op tafel kan zetten.

Da’s niet onbelangrijk om te weten, want waarschijnlijk baseer je je keuze ‘wel/niet cursus doen’ op de hoeveelheid geld en tijd die je moet investeren én het resultaat wat daar tegenover staat.

Hoeveel zanglessen heeft iemand eigenlijk nodig?

Het lullige is. Met zangles is dat zo lastig in te schatten. Een aardig deel van de beginnende zangers waar ik tot nu toe mee heb gewerkt, kúnnen in de basis al zingen*. Daarmee bedoel ik: ze krijgen het voor elkaar om de juiste toonhoogte op het juiste moment, gecombineerd met de juiste tekst uit hun strot te krijgen. Maar is het dan ‘goed’ of ‘mooi’?

En kijk eens naar onze inzending voor het songfestival van 2023: Mia en Dion. Beide professioneel zanger, maar volgens de kritieken kunnen zij ook nog wel een zanglesje gebruiken… (Mijn mening? Ten eerste respect dat ze het gaan doen, want ik zou het – ook al ben ik al 15 jaar zangprofessional – nooit durven. Maar inderdaad, ze kunnen nog wel het een en ander optimaliseren. En dat is vrij bescheiden uitgedrukt.)

*Mocht je nieuwsgierig zijn: ik denk dat zo’n 50% van de mensen waar ik mee werk, die basis al hebben. Omdat ze al het een ander hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld door muziekles op school of het feit dat muziek een grote rol speelde in hun opvoeding. Verder is zo’n 25% van mijn leerlingen semi-professioneel. Dat zijn de leerlingen die bijvoorbeeld hun eigen muziek uitbrengen, meedoen aan talentenjachten op tv of aan een vakopleiding aan een Conservatorium studeren. De andere 25% zijn de mensen die werkelijk waar geen idee hebben wat ze aan het doen zijn met hun stem. En mocht je eraan twijfelen: ik werk met iedereen even graag én iedereen kan goed leren zingen. Óók als je pas op je 55e begint.

Hoe bepaal je hoeveel zanglessen er nodig zijn

Eigenlijk hangt het van een aantal dingen af:

  • Het doel. Als je The Voice wil winnen heb je meer lessen nodig dan wanneer je enigszins ok een avondje karaoke wil kunnen overleven.
  • Waar je op dit moment staat. Als je erg verlegen bent, nooit hebt gezongen en je stem amper hoeft te gebruiken voor je werk, heb je waarschijnlijk meer zangles nodig dan wanneer je bijvoorbeeld theaterdocent bent en ‘gewend bent om gek te doen’, of wanneer je bent opgegroeid in een gezin waar altijd samen muziek werd gemaakt.
  • Je lichaam. Heb je door spanning extreem gespannen kaken, of door een beperking een hele dikke tong, dan zal het (beter) leren zingen wat meer tijd kosten.
  • De docent. Bij een docent waar je je niet veilig bij voelt, of iemand die alleen maar vage termen roept die je niet begrijpt kan je zangles nemen totdat je een ons weegt. Maar wanneer je iemand hebt die de dingen zo uitlegt dat jij er daadwerkelijk wat mee kan, zal je ontwikkeling een stuk sneller gaan.
  • Of en hoe jij zelfstandig thuis studeert. Want als je thuis niet of niet gericht oefent, dan bouw je je skills veel minder snel op. Dat is niet per se erg hoor; ik heb een leerling die ooit zei ‘Ja Anne, ik ga thuis niet oefenen hoor, ik schaam me dood tegenover m’n huisgenoten’. Hij boekte gewoon wekelijks een les, soms zelfs twee keer per week. Uiteindelijk heeft-ie hele mooie resultaten gehaald, maar daar wel meer lessen voor nodig gehad (en meer geld uitgegeven) dan de leerling die ik 1x per maand zag en die dagelijks thuis studeerde.

Tip

Superslim om in je eerste zangles, proefles of kennismakingsles altijd te noemen wat je doel is. Als je ook nog eerlijk durft te noemen of en hoeveel je bereid bent om te oefenen, kan de docent beter met je meedenken. Op die manier heb ik met een leerling specifiek stemoefeningen gegeven die ze in de auto kan doen, omdat ze in haar studentenhuis niet durft te oefenen.

Als je weinig budget hebt en toch wil leren zingen

…dan heb ik wat leuks voor je! Meld je aan voor ‘iets gratis rondom zingen’, of meld je voor € 28,- aan voor de online training ‘Beter Zingen in 10 Dagen‘.

Natuuuuurlijk kan je ook gewoon bij me terecht voor individuele zanglessen, online of in Breda. Ik heb inmiddels een heel tof creditsysteem, waardoor je makkelijk lessen kan inplannen in mijn online agenda. (Je betaalt vanaf € 43,- per les en het is ook mogelijk om een duoles te boeken, voor als je bijvoorbeeld wil zingen op je eigen bruiloft!)

Ook leuk: kijk welke workshops er op de planning staan.

Meer weten over mij?

Tja, je zit nu toch op mijn website, kan je net zo goed even rondneuzen toch? Ik schreef veel meer blogs over stem, zingen en muziek, die kan je hier lezen. Als je gewoon benieuwd bent naar mij, check dan mij (bijzonder uitgebreide) biografie, haha.

Houdoe en liefs,

Anne Ermens

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x