Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Je eigen zangopnames beluisteren, zo doe je dat, Koptelefoon (blog)

Je eigen zangopnames beluisteren, zo doe je dat (ook handig voor andere stemopnames, zoals podcasts)

Author picture

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Je eigen zangopnames beluisteren, of überhaupt een opname van je eigen stem terug horen, het is voor veel mensen de hel op aarde. Je stem voelt zo intiem, zo kwetsbaar, zo eigen, dat het eigenlijk ook wel te verklaren is dat zo’n 75% van de bevolking angstig is om diens stem in het openbaar te gebruiken.

Aangezien ik regelmatig met leerlingen liedjes opneem tijdens hun zangles én aangezien ik laatst ook een blog schreef over ‘wat je nodig hebt om je eigen zang op te nemen‘, lijkt het me een goed idee om meteen wat tips te geven over het beluisteren van je eigen zang.

Deze blog werd in 2023 voor het laatst bijgewerkt.

Je eigen zangopnames beluisteren, zo doe je dat

Mocht je niet zingen, maar om wat voor andere reden dan ook je stem vaak terug luisteren, dan heb je waarschijnlijk ook iets aan een deel van deze tips, maar ik schrijf mijn tips even vanuit het zingen. Daarnaast richt ik me in mijn verhaal vooral op amateurs/semi-profesionals.

1. Leg je erbij neer: natuurlijk ga je verschil horen met het originele liedje

Ten eerste, ik ga er vanuit dat jij geen officiële audio engineer bent zoals Adele die heeft. Ik ben dat ook niet. En waar de audio engineer van Adele misschien jaren heeft gestudeerd voor zijn vak én misschien nog 3 uur zo’n opname na zit te bewerken, ga ik daar niet aan beginnen, en jij waarschijnlijk ook niet.

Daarnaast, jouw opname is – in tegenstelling tot veel opnames die je op YouTube en Spotify hoort – waarschijnlijk een échte, eerlijke opname: je stem is niet ‘ge-auto-tuned’. Er is geen photoshop-achtig programma overheen gegaan. (Ik kan nu linken naar waar je die software kan kopen, maar ik ben er principieel op tegen, dus ik begin er niet aan.)

De kans is daarnaast vrij groot dat je ook niet dezelfde begeleiding hebt als in het origineel. Zelfs als je een heel goed lijkende karaokeversie gebruikt, klinkt het totaal alsnog anders. De instrumenten in die versie zijn namelijk misschien wél door een sound engineer bewerkt, en er zit misschien een speciaal effect op dat jij niet zo 123 in je bewerking kan toevoegen. Je hoort dan ook vaak dat het klinkt alsof je stem niet helemaal lekker in zo’n karaokeversie ‘blend’.

2. Accepteer: ja, je stem klinkt anders dan die van Adele

Dat klopt. Je hebt waarschijnlijk ook niet dezelfde schedel als Adele, niet dezelfde stembanden en ook niet hetzelfde aantal uren geoefend als Adele. En dat is prima. Bruno Mars klinkt ook anders dan Adele, Freddie Mercury klonk ook anders dan Adele en Chantal Janzen en Ella Fitzgerald klinken ook anders dan Adele. Dat hoort zo en zegt niks over de schoonheid. Een reep Tony’s karamel zeezout is ook anders als een reep Tony’s met nougat en ze zijn allebei heerlijk, al verkies je misschien het een boven het ander op basis van smaak.

Dat neemt niet weg dat je natuurlijk wel jaloers kan zijn op ‘iets’ van een andere stem. Kijk of je concreet kan maken wat dat is! Is het de verrukkelijke dictie van Julie Andrews? Kijk eens wat er gebeurt als je je de komende tijd gaat focussen op jouw eigen dictie! Zijn het de ad-libs van Christina Aguilera? Speel ze eens vertraagd af, zodat je ze ook kan instuderen! (Je kan al die dingen natuurlijk zelf uitvogelen, maar waarschijnlijk is het makkelijker, leuker, sneller – en daardoor uiteindelijk goedkoper – om bijvoorbeeld zangles te nemen.)

3. Onthoud: ja, je stem klinkt anders dan in je hoofd

Ook dat klopt. Het hoort zo. Ik probeer het je uit te leggen:

Geluid is trilling. Als wij samen in een kamer zitten, laten de geluidsgolven die ontstaan door mijn trillende stemplooien (ook wel ‘stembanden’), jouw trommelvlies trillen, waardoor je het als geluid waarneemt in je brein. Op het moment dat jij zélf het geluid maakt, hoor je niet alleen het geluid van buiten af, maar ook van binnenuit. De trilling van je stemplooien wordt namelijk óók weerkaatst in je eigen schedel, waardoor je het geluid van binnenuit ervaart.

Dit is pure natuurkunde en zegt dus niks over de kwaliteit van je stem. Als Pavarotti zichzelf terughoort, denkt-ie waarschijnlijk ook ‘oh, in mijn hoofd klonk het toch anders…’. Het goede nieuws is, hoe vaker je jezelf terughoort, hoe meer je went aan dit verschil.

Podcast 100% Anne (pagina)

4. Ben efficiënt kritisch en schrijf op wat je hoort

Zo heeeeeuuul af en toe heb ik wel eens iemand die zegt: ‘wow, ik wist niet dat ik zo mooi kon zingen’. Dit is misschien bij 3% van de mensen het geval. De rest heeft vooral veel commentaar en hoort duizend dingen die beter zouden kunnen.

Mocht je kritisch luisteren, luister dan minstens zo kritisch naar de dingen die je goed vond als naar de dingen die je minder goed vond. Vaak vinden mensen de dingen die al goed gaan (‘het onthouden van de melodie’, ‘ademhalen op de goede momenten’, ‘vriendelijk Brabants accent’) vanzelfsprekend, maar het is echt goed om daar aandacht voor te hebben. Schrijf ze desnoods op!

Zorg dat je alles zo concreet mogelijk maakt. Dus niet ‘ik vind het lelijk’, maar ‘de hoge noten klinken gedrukter dan ik zou willen’, of ‘ik kende de bridge niet goed dus die melodie klonk heel slordig’. Dan heb je namelijk nog wat aan je kritiek, in plaats van dat je jezelf alleen maar met een kloterig gevoel opzadelt.

(Enne, bedenk je ook ‘hoe belangrijk is dit’, ‘wat heb ik er voor over’ en ‘hoe hard heb ik er nou echt voor gewerkt’. Het is namelijk niet erg als je denkt ‘goh, ik zing vrij vals’ om daarna te besluiten dat je geen zin hebt om te oefenen. Maar pas je verwachtingen dan ook aan.)

5. Geef je grenzen aan als je dingen deelt

Zeker als het gaat om zingen, denken veel mensen dat ze er verstand van hebben. En omdat mensen graag het gevoel willen hebben dat ze iets voor je kunnen doen, zijn ze ook geneigd om je ongevraagd advies te geven. Denk goed na over of je iets deelt omdat je het graag wil delen, of omdat je feedback wil!

Natuurlijk is zingen mijn vak, dus ik krijg daar vrijwel nooit ongevraagd advies over. Maar toen ik laatst een stukje van een Spaans liedje deelde, voelde ik de bui al hangen: ik spreek geen Spaans, dus de kans was vrij goed dat iemand zich geroepen voelde om me te verbeteren. Aangezien ik het niet leuk vind om alleen maar te horen wat ik fout doe, schreef ik op mijn Instagram iets als:’als je de tijd neemt om feedback te geven, voeg er dan ook meteen een compliment aan toe, wel zo fijn‘.

Op een zelfde manier zou je ook kunnen zeggen ‘ik wilde dit gewoon delen, ik hoef geen goedbedoelde feedback’. Op die manier voorkom je dat mensen adviezen geven die je alleen maar onzeker maken.

Dat heeft overigens niks te maken met ‘dat je je kop in het zand steekt’ of ‘niet tegen kritiek kan’. Waarschijnlijk hoor je zelf al een aantal dingen die je misschien wil verbeteren, dus je hebt daar geen extra input voor nodig. (En als je wél extra input wil, feedback en adviezen, wees dan selectief in wie je daarvoor vraagt! Als Davina Michelle aan een klassiek muziek liefhebber vraagt wat-ie van haar opnames vindt, krijgt ze gegarandeerd andere feedback dan wanneer ze het aan een pop-zangdocent vraagt.)

6. Hou rekening met de geluidskwaliteit

Als jij iets in de microfoon van je laptop inzingt met een karaokeversie in je oren, klinkt het wat minder fraai als wanneer je het opneemt in een thuisstudio. En zelfs áls je opneemt in een thuisstudio, hangt de kwaliteit ook af van de spullen die zijn gebruikt en de ruimte waarin je opnam. Ook de verhoudingen (klinkt de begeleiding bijvoorbeeld ondersteunend aan de zang, of is-ie veel te luid), en equalizer (het benadrukken van bijvoorbeeld een scherpe of juist doffe klank) hebben invloed in hoe jij het geluid ervaart.

7. Wees ‘fokking’ trots

Voor Suzan en Freek, Madonna, Andrea Bocelli, Wende Sneijders, Sam Smith en ga-zo-maar-door is dit hun werk en jij doet dit ‘zomaar even’ terwijl je misschien al een hele dag achter de rug hebt. Sta stil bij je groei, bij je moed en bij hoe tof het is dat je dit soort dingen doet voor jezelf. Jij zet stappen die andere mensen niet eens durven te nemen. Ik zou zeggen: haal een lekkere appelflap en vier het! (Dat bedoel ik niet sarcastisch, ik meen het!)

Mocht je binnenkort je eigen zangopnames beluisteren, dan hoop ik dat je deze dingen in je achterhoofd houdt! Veel plezier!

Houdoe en veel liefs,

Anne Ermens

P.S. Hulp nodig met het zingen zelf?

Ik heb – helaas voor jou, maar wat een eer voor mij – een wachtlijst voor mensen die op regelmatige basis zangles bij me willen. Het goede nieuws: je kan alsnog altijd een losse les van 60 minuten bestellen, meestal kan je die dan binnen 14 dagen inplannen. Hier lees je meer.

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk mijn site

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt? Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x