Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
Waarom ik een wachtlijst heb (en wat jij daarvan kan leren) (blog)

Waarom ik een wachtlijst heb (en wat jij daarvan kan leren)

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Als ik al kijk naar de titel van dit verhaal, voel ik me een beetje ongemakkelijk. We zijn natuurlijk heel erg opgegroeid met ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, ’heb niet een auto die groter is dan die van de buurman’ en ‘ben vooral lekker bescheiden’.

Maar ja, ik kan er niet omheen. Ik héb een wachtlijst. Mensen willen graag met me werken en het is misschien wel zo leuk als ik met je deel hoe – ik denk dat – dat komt, zodat jij er misschien ook wat uit kan halen. 

Toch heb ik ergens het gevoel dat ik misschien ter compensatie ook moet starten met het feit dat ik heus niet in alles goed ben. Ik kan niet goed parkeren, ik kan niet zo goed koken en ik werd met gym ook altijd als laatste gekozen.

Nou. Ik ben dus niet perfect. Dat gezegd hebbende ga ik nu vertellen waarom ik – denk dat ik – een wachtlijst heb, en wat jij daarvan kan leren. Weet je wat, ik maak er gewoon ‘geboden’ van. Net als Mozes. Zo van ‘doe dit en dan krijg je misschien ook een wachtlijst’. Komen ze.

1. Gij zult inhoudelijke waarde leveren

Ik start waarschijnlijk met een open deur. Mijn wachtlijst is er ook omdat ik kwaliteit lever en doe wat ik beloof. Mijn zanglessen zijn inhoudelijk goed. Ik heb het Conservatorium afgerond, tientallen cursussen en workshops gedaan om me te laten bijscholen dus ik verkoop gewoon geen bullshit. 

Je kan natuurlijk nog zo goed je marketing op orde hebben, maar op het moment dat mensen door loze beloftes iets bij je kopen en keihard teleurgesteld worden, zijn ze binnen de kortste keren weer weg om nooit meer terug te komen. Dit lijkt misschien logisch, maar in een wereld waarin het steeds vaker gaat over ‘dat je vooral moet vragen wat je waard bent’ en ‘high-end-aanbod’, vind ik het echt belangrijk om te benadrukken: durf eerlijk te kijken of je aanbod wel echt zo waardevol is als de ‘high-end-business-coaches’ je laten geloven. (Maar laat je ook weer niet gek maken door je eigen impostersyndrome. En als je denkt ‘kak, wat lastig om die balans goed te krijgen’, you’re not alone, dat vond ik ook lastig!)

Als je daar NU iets mee wil doen: ga eens bij jezelf na, wat kan je doen om je klanten nog beter te helpen?

2. Gij zult ‘fokking privileged‘ zijn

Voor je begint te steigeren. Met privileged wordt niet bedoelt dat je ‘geen problemen hebt’ en ‘alles je aan komt waaien’. Het leven is voor niemand alleen maar makkelijk. Het wil alleen wel zeggen dat je sómmige problemen of uitdagingen in ieder geval niet hebt. Was ik een transvrouw geweest, had ik een arm minder gehad, een hoofddoek gedragen of hadden mijn ouders mijn studie niet kunnen betalen, dan was de – toch al pittige – ‘weg naar succes’ een stuk moeizamer geweest, of was ik misschien zelfs nooit op dit punt gekomen.

Als je daar NU iets mee wil doen: tja… dat kan dus niet echt. Echt niet zelfs. Je gender, je afkomst, je hebt het er maar mee te doen. Ik kan alleen maar zeggen ‘tel je zegeningen’ en dan vooral ook de dingen die je eigenlijk vanzelfsprekend vindt.

Je eigen zangopnames beluisteren, zo doe je dat, Koptelefoon (blog)

3. Gij zult het uw klanten makkelijk maken

Als mensen op mijn website zijn, dan kunnen ze meteen duidelijk alle informatie vinden. Willen ze een zangavond in thema ABBA meedoen, dan kunnen ze meteen een kaartje bestellen. Bestellen ze een zangles, dan kunnen ze binnen een paar minuten al een plek in mijn agenda reserveren. En – dit vind ik echt grandioos bedacht van mezelf – in de automatische bevestiging van de afspraak staat dan óók nog een link naar een video van 30 seconden, waarin ze zien waar en hoe ze het beste kunnen parkeren.

Daarnaast: al mijn prijzen zijn makkelijk te vinden. Zo weten mijn klanten dat het geen ‘natte-vinger-werk’ is, en ik bijvoorbeeld voor een zangworkshop voor een groot bedrijf niet ineens 10x zo veel vraag als voor een workshop voor een vrijzellenfeestje. Dat maakt me betrouwebaar. En belangrijker nog, omdat ze de prijzen kunnen zien, komen ze niet in ongemakkelijke situaties – zoals ongemakkelijk hoge offertes – terecht en dat maakt het meteen makkelijker om voor mij te kiezen.

Als je daar NU iets mee wil doen: loop de klantreis eens na! Van het eerste bezoek op je website tot de afspraak die je klant met je maakt of het product wat bij ’em bezorgd wordt, wat kan er nog efficiënter of optimaler?

4. Gij zult kei-zichtbaar zijn

Tja, ik ben eigenlijk overal en je kan niet aan me ontkomen.  Zelfs als je al je social media apps hebt verwijderd, is er nog steeds een kans dat je me per ongeluk hoort als gast in een podcast. Of dat je een blog van me vindt als je Googelt op ‘tips voor als je keelpijn hebt’. En zelfs als je al je internet blokkeert, kan het maar zo zijn dat je een flyer van me ziet in de supermarkt, bijvoorbeeld voor zo’n workshop Ukelele & Zang in thema kinderliedjes of kampvuurliedjes, of dat je een interview met me ziet in een tijdschrift. (Daarover gesproken, precies over een week heb ik een fotoshoot voor bij een interview met Psychologie Magazine! Ik laat het je weten als-ie gedrukt en wel in de winkels ligt.)

Is die zichtbaarheid een bedachte strategie? Dat niet per se. Het ‘delen van dingen’ gaat vanzelf, maar het is absoluut wel een bewuste keuze om dat te blijven te doen en daar tijd voor vrij te maken. Was ik niet naar het Conservatorium gegaan, dan was ik journalistiek gaan studeren. (Of muziektherapie, dat was ook een kanshebber.) Als kind maakte ik al krantjes, radioprogramma’s – met zo’n My First Sony, weet je wel – en mijn drang om te delen is ook gewoon zo groot dat ik gerust in de bus aan de buschauffeur vraag of ik even iets leuks mag vertellen. Dit internet-tijdperk is dus geweldig voor mij, ik kan altijd mijn verhaal kwijt, er zijn genoeg mensen die erop zitten te wachten én het levert me dus ook klanten op.

Als je daar NU iets mee wil doen: denk eens na over de kanalen die je wil gebruiken, zoals social media, papieren media, vindbaarheid in zoekmachines en plan vandaag 20 minuten in om hier iets mee te doen. Enne, ik vind het misschien gezellig om ongedoucht en in mijn pyjama Instagram stories te maken, maar doe vooral wat bij jou past.

5. Gij zult leuk zijn om mee te werken

Dit is ZO BELANGRIJK! Hoe geweldig je ook bent qua skills, mensen gaan je niet betalen als ze geen tijd met je door willen brengen. Ik heb zelf regelmatig docenten, maar ook sportinstructeurs, gehad die qua kennis misschien wel álles wisten, of zelf enorm getalenteerd waren, maar die me zo’n rotgevoel gaven, dat ik mezelf met tegenzin naar hun lessen sleepte. En dus uiteindelijk stopte. 

Om Maya Angelou – die ik verder ook even moest Googlen omdat ik niet meer wist wie dat eigenlijk was – te quoten: “People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

Als je daar NU iets mee wil doen: sta stil bij wat jouw ‘leukheid’ verhoogt en doe er wat mee. Ben je vrolijker als je warme voeten hebt? Koop extra dikke sokken. Is je concentratie beter als je in de ochtend hebt gesport? Plan meteen een les in. Heb je meer energie als je rustig hebt kunnen eten? Zorg dat je je werkplanning zo aanpast dat je die tijd hebt!

Tips bij Keelpijn, Last van stem tips, Anne online zangles (blog)

6. Gij zult online en offline aanbod hebben om zo meer mensen te bereiken

Toen de eerste corona-lockdown kwam sloot ik mezelf een week op met al mijn apparatuur en ‘masterde’ het online lesgeven. Sindsdien heb ik niet alleen leerlingen in Breda, maar door heel Nederland. Ik ‘vocal coach’ via videobellen inmiddels zelfs mensen die in Spanje rondreizen met hun camper, met hun gezin in Italië zijn gaan wonen of een bedrijf runnen in Oostenrijk. 

Dit zorgt er natuurlijk voor dat het aantal ‘potentiële klanten’ enorm omhoog is gegaan! Omdat ik daarnaast ook nog een goedkoop passief online aanbod heb – nu bijvoorbeeld de online cursus ‘Bubbelen voor Beter Stemgebruik’ – ben ik nog toegankelijker om mee te werken.

Als je daar NU iets mee wil doen: besluit wat de eerste stap is die jij kan zetten om online te gaan. Een korte online training? Een e-book? Een vriendin van me coacht zelfs honden op afstand via WhatsApp, dus echt, de mogelijkheden zijn eindeloos. (Ok, het zijn niet de honden die met haar WhatsAppen, maar hun baasjes. Maar je snapt wat ik bedoel.)

7. Gij zult open en eerlijk zijn zodat mensen zich veilig en vertrouwd voelen

Ik moet zeggen: hoewel mijn ouders altijd zeggen dat dit de #1 reden is van mijn wachtlijst, kan ik natuurlijk niet 100% meten in hoeverre mijn openheid en eerlijkheid bijdragen aan die wachtlijst en mijn zakelijke succes. Misschien dat de manier waarop ik zichtbaar ben eigenlijk juist voor veel mensen een afknapper is, maar ik heb natuurlijk alleen de cijfers van mensen die wél met me willen werken, niet van de mensen die op mijn site komen en denken ‘gadver, wat een walgelijke vrouw’ en er dan weer tussenuit piepen.

Ik heb trouwens wel ooit eens een berichtje gehad van ene Maria, die stuurde – ik heb het even teruggezocht – :

Waarom ik een wachtlijst heb (en wat jij daarvan kan leren), haatmail (b)

Tuurlijk schrok ik daar destijds even van. Maar later dacht ik: tja, het is niet zo dat ik mijn leerlingen alleen maar een aai over de bol geef en de hele les loopt te pamperen, maar inderdaad, ik ben wel lief. Heel lief. Dus als deze Maria een of andere autoritaire drilsergeant-zangdocent wil, waar ze met buikpijn naar toe gaat, dan moet ze ook zeker niet bij mij zijn. 

In al die jaren is Maria de enige geweest die me liet weten op me afgeknapt te zijn door ‘wie en hoe ik ben’. (Thanks hoor Maria, dat je me met beide benen op de grond hebt gehouden.) Voor de rest hoor ik vooral heel vaak dat mensen zich veilig bij me voelen. Dat ze 100% zichzelf kunnen zijn, zich kwetsbaar durven opstellen en daardoor makkelijker ontwikkelen. Dat komt niet alleen door hoe ik me gedraag in hun les, maar juist ook door wat ze van me zien buiten hun lessen.

Door mijn stories, blogs en podcasts, weten ze dat ik ‘ook maar eens mens ben’. Dat ik ook wel eens te laat naar bed ga of baal omdat ik minder hard heb gewerkt dan ik van plan was. Zien ze dat ik mezelf sommige dagen helemaal awesome vind en op andere dagen doodmoe word van mezelf. Dat niemand perfect en foutloos is en ik dus ook niet van hen verwacht dat zij perfect en foutloos zijn.

Als je daar NU iets mee wil doen: hou op met doen alsof je perfect bent. Dat betekent overigens niet dat je ’emotioneel incontinent’ moet worden en al je zogenaamde trauma’s op LinkedIn moet gaan posten. Het betekent gewoon dat je je niet anders voordoet dan je bent en ‘practice doesn’t make perfect, it makes progress’ als mantra aanhoudt voor jezelf én de mensen met wie je werkt.

Deze 7 geboden zijn de reden waarom ik een wachtlijst heb (denk ik)

… en ik hoop dat je er wat aan had! Vergeet alsjeblieft niet: dingen zijn altijd in beweging en het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Hoe dankbaar ik ook ben voor al die mensen die zangles bij me willen hebben, ik ervaar tegelijkertijd óók onrust over andere dingen in mijn bedrijf, die wat minder goed lopen dan ik zou willen. Laat je niet gek maken door andermans successen dus!

Enne, over die wachtlijst gesproken. Het kan dat, wanneer jij dit leest, die wachtlijst al lang weer weg is. Of dat mijn hele aanbod alweer is verandert. Altijd slim dus om mijn site te checken als je ergens denkt, ‘hmm, nou wil ik óók met die Anne werken’!

Op het moment van schrijven, is er in ieder geval een wachtlijst voor ‘chronische zangles’, zangles op regelmatige basis dus. Maar, je kan wél altijd binnen 14 dagen terecht voor een losse individuele zangles van 60 minuten, online of in Breda.

Houdoe en veel liefs,

Anne

Ik ben Anne Ermens en dit was de podcast die ik opnam op 23-1-23. In de beschrijving van deze opname vind je de bijbehorende linkjes. Ik zet daar trouwens óók even een linkje naar een blog die ik eerder deze maand schreef. Die ging niet over wachtlijsten of ondernemen, maar over het meest romantische cadeau ooit dat ik kreeg. Aangezien Valentijnsdag eraan zit te komen, vind je dat misschien wel interessant. Tot de volgende!

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x