Anne Ermens, Profiel Kleur, 2022
Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.
ngles (en waarom is het zo duur) (Blog)

Wat kost zangles (en waarom is het zo duur)

Auteur foto

Anne Ermens leerde 2426 mensen (beter) 'van zich te laten horen' d.m.v. 🎤 zangles, stemcoaching en muziekworkshops. Ze is daarnaast ook zelf te horen als 🎙️voice-over en 🧜🏼‍♀️ Zingende Zeemeermin.

Als je van zingen houdt, is er best een kans dat je lessen overweegt én benieuwd bent hoe duur dat dat dan is. Hoogste tijd om je uit te leggen hoe het zit, wat het kost, waarom er best wat prijsverschil in kan zitten én waar jij op kan letten als je wil starten.

Wat kost een gemiddelde zangles?

Voor zangles betaal je zo’n € 25,- tot wel € 125,- per uur of per les. Bizar verschil he?! De prijs hangt ook enorm af van o.a. de ervaring en achtergrond van je docent.

(Mijn zanglessen zitten er qua prijs een beetje tussenin, maar ik kan je wel vast GRATIS 6 Adviezen van Zangdocenten (die je niet moet opvolgen) toesturen.)

Is een duurdere zangles altijd beter?

Nee. Zo overzichtelijk is het helaas niet. Soms kan een zangdocent door diens bekendheid namelijk ook extra hoge tarieven vragen. (Stel dat Lady Gaga zangles zou geven, dan zou je haar waarschijnlijk honderden euro’s moeten betalen. Nu heb ik niks tegen Lady Gaga, ik vind haar een vreselijk goede zangeres, maar dat geeft niet de garantie dat zij ook daadwerkelijk een goede docent is en kan zorgen dat JIJ goed gaat zingen.)

Andersom zijn er vast ook studenten aan zangopleidingen op Conservatoria die als stage zangles moeten geven in ruil voor een paar tientjes en dat prima doen.

Over het algemeen kan je er wel vanuit gaan dat een zangdocent met een hoger uurtarief waarschijnlijk:

 • Meer ervaring heeft, waardoor-ie sneller de juiste tips kan geven die hoorbaar verschil maken.
 • Een uitgebreide opleiding heeft gedaan, en misschien ook allerlei aanvullende trainingen en cursussen heeft gedaan. Zodat-ie niet maar vanuit 1 zangmethode denkt, maar verschillende manieren heeft om jou (beter) te leren zingen.
 • Een betere service biedt. Denk bijvoorbeeld aan dat je je zangles online kan reserveren in plaats van eerst 2 weken moet wachten tot je docent je terugappt om een afspraak te maken. Of een mooie locatie, waar je bijvoorbeeld ook liedjes op kan nemen en met microfoon kan werken in plaats van een rommelige zolder.
 • Minder mensen op een dag helpt, waardoor-ie meer aandacht en energie heeft voor jou. (Eerlijk, toen ik op een muziekschool werkte, voelde het echt een beetje als een ‘leerlingenfabriek’.)
Hoe duur is Zangles, tarief voor zangles (b)
Een zangdocent is trouwens vaak ZZP’er, oftewel; een flink deel van wat jij betaalt, gaat naar de Belastingdienst, pensioen, huur van een locatie, arbeidsongeschiktheidsverzekering en ga zo maar door. Das niet zielig hoor, ‘daar kiezen we zelf voor’, maar het verklaart wel waarom ons uurtarief hoger ligt dan jouw omgerekende uurloon.

Denk ook aan deze kosten voor je zangles

Als je je afvraagt hoe duur zangles is, ben je waarschijnlijk geneigd om alleen te kijken naar het tarief per les of per uur. Maar vergeet niet dat er daarnaast nog andere kosten (kunnen) zijn:

 • Reistijd en reiskosten (Wat dat betreft zit ik qua locatie – in Breda – niet ideaal voor de gemiddelde Nederlander: een deel van mijn leerlingen volgt hun lessen dan ook online. Naast de reiskosten is mijn leerling uit Groningen anders namelijk een volledige werkdag kwijt aan reistijd, waardoor het extra duur wordt.)
 • Parkeerkosten (Heb ik beter voor elkaar; bij mijn locatie in Breda kan je gewoon gratis parkeren in de tuin.)
 • De kosten van zanglessen die je annuleert. Zeker als je zangles een terugkerende plek heeft in je agenda, kan het best voorkomen dat je af en toe moet annuleren, bijvoorbeeld vanwege vakantie of ziekte. Deze geannuleerde lessen worden vaak wél gewoon in rekening gebracht. (Mocht je benieuwd zijn: ik werk zelf met strippenkaarten. Je plant dus altijd in op het moment dat het jou uitkomt én kan tot 24 van tevoren kosteloos verplaatsen.)
 • De kosten van een docent die veel tijd nodig heeft om voor jou het verschil te maken. Beland je bij iemand die niet goed bij je past (of misschien überhaupt niet zo goed is in het geven van zangles), dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Als docent A. € 30,- per uur vraagt en docent B. € 60,-, maar bij docent A. merk je pas na 8 lessen verschil en bij docent B. al na 2 lessen, dan is docent B. in verhouding goedkoper.

Mijn advies

 1. Hoe verleidelijk ook: kies je zangdocent nooit op basis van prijs, maar op basis van wie het meest voor je kan betekenen. (Tips over het vinden van een goede zangdocent lees je hier.)
 2. Maak eerst kennis – bijvoorbeeld door een losse les te boeken – voordat je je voor langere tijd aan iemand verbindt. Een goede klik is echt heeuul belangrijk.
 3. Geef geen geld uit dat je niet hebt.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb kunnen geven in wat zanglessen kosten en wens je keiveel succes met het zoeken naar de juiste zangdocent voor de juiste prijs!

Enne, nog niet zo veel budget? Voor minder dan de gemiddelde Thuisbezorgd-bestelling kan je mijn online training ‘Beter Zingen in 10 Dagen’ volgen!

Houdoe en liefs,

Anne

Disclaimer: ik maak soms gebruik van affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets bestelt krijg ik een beetje commissie, zonder dat jij er extra voor betaalt natuurlijk. Daarnaast ga ik sporadisch ook samenwerkingen aan. Soms staat daar een vergoeding tegenover en soms is het ook op vrijwillige basis. In alle gevallen geldt (haha ‘geldt’): geld is leuk, maar integriteit is leuker en je kan er dus altijd op rekenen dat ik 100% eerlijk ben. 

Meer Anne in je leven?!

Gewoon, omdat je bijvoorbeeld (beter) wil leren zingen of spreken, een verrassende workshop wil boeken of iemand nodig hebt die een voice-over voor je inspreekt? Bekijk dan mijn website

Af en toe persoonlijke anekdotes, handige tips én 🔒 verborgen voice-berichten en video’s in je mail, alsof je een penvriendin hebt?

Meld je hier aan voor mijn ‘brieven van Anne’!

Reacties

(Reageer je voor het eerst? Dan keur ik je bericht handmatig goed. Het kan dus zo’n 48 uur duren voordat je ’em hieronder ziet staan.)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks.
Bekijk alle reacties.
0
Ga naar de reacties!x